Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης του φάσματος πριν από τα τέλη του έτους.
Θέμα ημερών είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση των συχνοτήτων πάνω στις οποίες θα αναπτυχθεί το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, το λεγόμενο 5G, στην Ελλάδα.
Η εκχώρηση του φάσματος για το 5G αναμένεται να αποφέρει στο ελληνικό δημόσιο έσοδα 367,319 εκατ. ευρώ, εφόσον εκχωρηθούν στους παρόχους όλες οι διαθέσιμες περιοχές των συχνοτήτων που προορίζονται για την ανάπτυξη του νέου δικτύου τηλεπικοινωνιών.
Τον διαγωνισμό θα προκηρύξει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η οποία αναμένει την έκδοση μίας Υπουργικής Απόφασης που ρυθμίζει θέματα της Digea για τις τηλεοπτικές μεταδόσεις (την τροποποίηση του δικαιώματος της Digea στα 700 MHz -Ψηφιακό Μέρισμα 2).
Επίσης, εκκρεμεί η υπογραφή της σύμβασης Rural – Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ για το φάσμα των δικτύων στις αγροτικές περιοχές (rural networks), η οποία τελεί υπό την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η σύμβαση Rural – ΚτΠ ΑΕ αφορά στη νέα χωροθέτηση των συχνοτήτων των Δημόσιων Αγροτικών Δικτύων (ΔΑΔ) ώστε να εξασφαλίζονται συνεχόμενα φασματικά τμήματα τόσο για Rural Connect όσο και για ανάπτυξη δικτύων 5G.
Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παραχώρησης του φάσματος πριν από τα τέλη του έτους, όπως έχει κατά καιρούς δηλώσει.
Η αρχική τιμή εκκίνησης για κάθε δικαίωμα ποικίλει και ξεκινάει από τις 640.000 ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στην φασματική περιοχή 3600 MHz, ενώ φτάνει τα 25,03 εκατ. ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές 2 GHz και 700 MHz.
Οι εταιρείες που θα επικρατήσουν στη δημοπρασία για την απόκτηση του φάσματος έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν το τίμημα είτε εφάπαξ, είτε σε 10 δόσεις σε βάθος 15ετίας. Στη δεύτερη περίπτωση, καταβάλλουν αρχικά το 30% του τιμήματος ενώ η πρώτη από τις υπόλοιπες εννέα δόσεις πληρώνεται έπειτα από τρία χρόνια και αφορά μόλις το 6% του τιμήματος που προσέφεραν.
Με αυτή τη ρύθμιση θεωρείται πως οι υφιστάμενοι πάροχοι στην αγορά τηλεπικοινωνιών Cosmote, Vodafone και Wind θα διατηρήσουν επαρκή κεφάλαια για να υποστηρίξουν τις επενδύσεις στην ανάπτυξη των δικτύων 5G. Το αν θα υπάρξει και τέταρτος ενδιαφερόμενος για τις συχνότητες του 5G μένει να φανεί.
Η διαγωνιστική διαδικασία
Με βάση όσα έχει δημοσιοποιήσει η ΕΕΤΤ στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, ο διαγωνισμός θα οδηγήσει στην χορήγηση:
1. Έως 5 δικαιωμάτων χρήσης φάσματος στη φασματική περιοχή 3600 MHz.
2. Έως 12 δικαιωμάτων χρήσης φάσματος εύρους 2×5 MHz στη φασματική περιοχή 2 GHz.
3. Έως 6 δικαιωμάτων χρήσης φάσματος εύρους 2×5 MHz στη φασματική περιοχή 700 MHz.
4. Έως 5 δικαιωμάτων χρήσης φάσματος εύρους 200 MHz στη φασματική περιοχή 26 GHz.
Η διαδικασία χορήγησης του φάσματος θα πραγματοποιηθεί σε δύο στάδια.
1. Στο πρώτο στάδιο οι συμμετέχοντες με τις αιτήσεις συμμετοχής δηλώνουν τον αριθμό των τμημάτων ραδιοσυχνοτήτων που επιθυμούν να τους χορηγηθούν στις φασματικές περιοχές 700 MHz, 2 GHzκαι 26 GHz. Με την αίτηση συμμετοχής στην διαδικασία κάθε συμμετέχων δηλώνει το ποσό το οποίο προσφέρει ανά φασματική περιοχή για τις φασματικές περιοχές 700 MHz, 3600 MHz, 2GHz και 26 GHz προκειμένου να επιλέξει πρώτος την θέση που θα τοποθετήσει τα τμήματα ραδιοσυχνοτήτων που δεσμεύονται για αυτόν.
2. Στο δεύτερο στάδιο διενεργείται δημοπρασία πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα, όπου ο κάθε υπερθεματιστής καταβάλλει την προσφορά που υπέβαλε με δυνατότητα ταυτόχρονης προσφοράς σε τμήματα ραδιοσυχνοτήτων που ανήκουν σε διαφορετικές φασματικές περιοχές. Η διαδικασία αφορά σε όσα τμήματα ραδιοσυχνοτήτων δεν έχουν δεσμευτεί στο πρώτο στάδιο. Η διαδικασία πολλαπλών γύρων διεξάγεται ταυτόχρονα για όλες τις φασματικές περιοχές.
Το Διαβάσαμε Προ των πυλών ο διαγωνισμός για τις συχνότητες στο 5G
Κοινοποιήστε: