Το σκηνικό είναι γνώριμο. Έχει κολλήσει το μυαλό σου, προσπαθείς να σκεφτείς μια ιδέα, μια ατάκα, μια λέξη και δεν μπορείς. Ποιοι είναι οι τρόποι για να είσαι δημιουργικός;
Αρχικά, κάνεις κάτι άλλο και μόλις καταπιαστείς με κάτι άλλο, τότε θα σου έρθει η καλύτερη ιδέα. Αν σου έχει συμβεί τότε γνωρίζεις ποιοι είναι οι τρόποι για να είσαι δημιουργικός. Κι οι κύριοι τρόποι είναι δύο: Το διάλειμμα και το κίνητρο. Αν κάνεις ένα διάλειμμα και φύγεις από αυτό που σκέφτεσαι και έχεις κολλήσει κι αν έχεις και ένα κίνητρο, σίγουρα θα γίνεις πιο δημιουργικός.
Οι ερευνητές με το Πανεπιστήμιο του Τέξας (UT) και το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις θεωρούν πως έχουν βρει τον νικηφόρο συνδυασμό για να γίνεις πιο δημιουργικός, όταν το έχεις περισσότερο από ποτέ ανάγκη. Και είναι τόσο απλό, όσο ακούγεται.
«Η δημιουργικότητα δεν είναι στιγμιαία», αναφέρουν οι επικεφαλής της μελέτης, προσθέτοντας πως αν τα κίνητρα προωθούν αρκετές ιδέες για σκέψη, τότε θα βρεις τη δημιουργικότητα, θα βρεις αυτό που ψάχνεις, την τέλεια απάντηση για αυτό που θέλεις.
Οι ερευνητές δημιούργησαν δύο πειράματα για να αποκαλύψουν τι είδους κίνητρο αποφέρει το υψηλότερο επίπεδο δημιουργικότητας. Τα αποτελέσματα ανακάλυψαν ότι οι πιο δημιουργικές ιδέες εμφανίστηκαν όταν οι συμμετέχοντες στη μελέτη πληρώθηκαν για να παράγουν μια μεγάλη ποσότητα ιδεών, ανεξάρτητα από την ποιότητά τους. Και στα δύο πειράματα οι συμμετέχοντες έκαναν ένα διάλειμμα μετά το πρώτο part με δημιουργικές ιδέες και στη συνέχεια επέστρεψαν για να αξιολογήσουν την πρώτη ιδέα.
Στο πρώτο πείραμα, οι συμμετέχοντες δημιούργησαν ένα παζλ με λέξεις και αινίγματα. Σε αυτά χρησιμοποιούσαν συνδυασμό γραμμάτων και εικόνων για να αναπαραστήσουν λέξεις, φράσεις ή ρητά. Μερικοί από τους συμμετέχοντες πληρώθηκαν ανάλογα με την ποσότητα των ιδεών, άλλοι για τον αριθμό των ιδεών που συναντούσαν ένα συγκεκριμένο πρότυπο δημιουργικότητας και μερικοί πήραν έναν σταθερό μισθό 25 δολαρίων για κάθε συνεδρία.
Με την πρώτη ματιά, φαινόταν πως ο σταθερός μισθός θα έδινε ένα καλό κίνητρο. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες επέστρεψαν 10 μέρες αργότερα και όσοι είχαν πληρωθεί για τον αριθμό των ιδεών, υπερέβαιναν άλλες ομάδες τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα.
Η περίοδος της «επώασης» όταν οι συμμετέχοντες θα μπορούσαν να ξεκουράσουν το μυαλό τους από τις συνεδρίες, ήταν και το κλειδί για την απελευθέρωση της δημιουργικότητας. Ο συνδυασμός ανάμεσα σε μια μαζική παραγωγή (που προκύπτει από το κίνητρο των χρημάτων) με την ξεκούραση του μυαλού, έχει τα καλύτερα αποτελέσματα!
Στο δεύτερο πείραμα, οι συγγραφείς ξεκίνησαν να ανακαλύπτουν πόση ώρα πρέπει να ξεκουραστείς για να σου έρθει η ιδέα! Αυτή τη φορά, οι μισοί συμμετέχοντες πήραν έναν σταθερό μισθό για την ποσότητα των ιδεών και οι άλλοι μισθοί είχαν έναν σταθερό μισθό. Όπως και στο πρώτο πείραμα, όσοι πληρώθηκαν με την ποσότητα, παρήγαγαν και περισσότερες ιδέες αλλά οι αρχικές ιδέες τους δεν ήταν καλύτερες από τη δεύτερη ομάδα.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές πήραν τους συμμετέχοντες για μια χαλαρή βόλτα 20 λεπτών γύρω από την Πανεπιστημιούπολη. Τα αποτελέσματα; Καλύτερες ιδέες για την ομάδα που πληρώθηκε με την ποσότητα των ιδεών!
Ποια είναι τα συμπεράσματα;;;
Πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα, να ξεκουράζεσαι, να αποσυνδέεις τον εαυτό σου από τη δουλειά, ακόμη κι αν είναι μόλις για 20 λεπτά. Μόλις χαλαρώσεις τότε θα συμβεί!
Κοινοποιήστε: