Εάν είστε μεταξύ των ενηλίκων που έχουν άσθμα, σίγουρα γνωρίζετε πως η φλεγμονή στους πνεύμονες είναι η κύρια αιτία των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την ασθένεια.
Η έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να επιδεινώσουν τη φλεγμονή και ως εκ τούτου τη σοβαρότητα του άσθματος. Για το λόγο αυτό μια υγιεινή διατροφή είναι ευεργετική και μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα.
Δείτε παρακάτω ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε άσθμα:
Συσκευασμένος χυμός λεμονιού ή λάιμ
Είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιείτε στα γεύματά σας χυμό λεμονιού ή λάιμ από λεμόνια που στύβετε εσείς στον λεμονοστύφτη. Θα πάρει λίγο παραπάνω χρόνο, αλλά θα έχετε ένα φρέσκο προϊόν στο φαγητό σας που θα σας επιτρέπει να αναπνέετε καλύτερα.
Κρασί, μπύρα
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί έχετε πρόβλημα με την αναπνοή, όταν πίνετε αλκοόλ; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Οι θειώδεις ενώσεις είναι η αιτία. Τα θειώδη άλατα, συνήθως χρησιμοποιούμενα ως συντηρητικά σε αλκοολούχα ποτά, μπορεί μερικές φορές να επιδεινώσουν τα συμπτώματα άσθματος, ιδιαίτερα τον συριγμό και την δυσκολία στην αναπνοή. Τα περισσότερα κρασιά και ακόμη και κάποιες μπύρες περιέχουν θειώδη άλατα, οπότε είναι καλύτερα να τα αποφύγετε -ή τουλάχιστον να περιορίσετε την πρόσληψη- εάν έχετε χρόνιες αναπνευστικές δυσκολίες.
Αποξηραμένα φρούτα ή λαχανικά
Εκτός από τα τυπικά αποξηραμένα φρούτα, όπως οι σταφίδες, ο ανανάς, τα βερίκοκα και τα βακκίνια (cranberries), σε αυτές τις τροφές περιλαμβάνονται επίσης προσυσκευασμένα προϊόντα που θα πρέπει να αποφύγετε.
Πίκλες
Οι πίκλες είναι πολύ γευστικές, αλλά δεν ενδείκνυνται αν έχετε άσθμα. Ο λόγος είναι πως στην περίπτωση αυτή ο οργανισμός σας θα αντιδράσει στα θειώδη άλατα. Καλύτερα λοιπόν να αφήσετε να τις απολαύσει κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς σας και εσείς να τις ξεχάσετε.
Τηγανητές και συσκευασμένες πατάτες
Οι τηγανητές πατάτες και κάθε είδους συσκευασμένες πατάτες περιέχουν θειώδη άλατα γι’ αυτό προσέξτε. Προτιμήστε ένα υγιές υποκατάστατο, όπως είναι μια ψητή πατάτα, ή μια γλυκοπατάτα που θα έχετε ετοιμάσει εσείς.
Κατεψυγμένες γαρίδες
Η κατεψυγμένη γαρίδα είναι ένας ακόμα ένοχος που περιέχει θειώδη άλατα. Αυτά χρησιμοποιούνται ως πρόσθετο τροφίμων, προκειμένου να διασφαλίσει πως οι κατεψυγμένες γαρίδες δεν θα μαυρίσουν. Προτιμήστε τις φρέσκες γαρίδες που είναι μεν ακριβότερες αλλά ασύγκριτα πιο υγιεινές για κάποιον που πάσχει από άσθμα.
Σπαράγγια, αυγά, σολομός και όλα τα φυσικά θειώδη προϊόντα
Τροφές που περιέχουν φυσικά θειώδη άλατα, ως εκ τούτου θα πρέπει να τα αποφύγει ένας άνθρωπος που έχει άσθμα είναι τα σπαράγγια, το σχοινόπρασο, το άμυλο καλαμποκιού, τα αυγά, το σκόρδο, τα πράσα, το μαρούλι, ο σολομός, τα προϊόντα σόγιας και οι ντομάτες.
Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εξαλείψετε ολοκληρωτικά αυτά τα προϊόντα από το διαιτολόγιό σας, αλλά θα πρέπει να περιορίσετε την πρόσληψή τους, όσο είναι δυνατόν, για να αναπνέετε καλύτερα.
Κοινοποιήστε: