Αυτές οι βόμβες έχουν ακρίβεια μικρότερη από τρία μέτρα από τον στόχο
Πρόσφατα το Ισραήλ επιτέθηκε σε ένα από τα κτήρια στην περιοχή Dahiya του Λιβάνου, το οποίο κατέρρευσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, σαν να ήταν φτιαγμένο από χαρτί.
Χρειάστηκαν μόλις πέντε δευτερόλεπτα για να καταρρεύσει πλήρως το κτήριο, ενώ τα γειτονικά παρέμειναν ανέπαφα, τυλιγμένα σε ένα πυκνό σύννεφο σκόνης και γκρίζου καπνού.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η βόμβα που χρησιμοποιήθηκε ήταν Spice 2000. Το Ισραήλ τη χρησιμοποιεί για στοχευμένες επιθέσεις κατά της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Παράγεται από την εταιρεία Rafael για την αμυντική βιομηχανία και τέθηκε σε λειτουργία το 2003. Οι βόμβες διατίθενται σε διαφορετικά βάρη: 125 kg (Spice 250), 450 kg (Spice 1000) και 900 kg (Spice 2000). Αυτές οι βόμβες έχουν ακρίβεια μικρότερη από τρία μέτρα από τον στόχο, σύμφωνα με την εταιρεία Rafael.
Επιπλέον, ο πιλότος μπορεί να απελευθερώσει τη βόμβα από απόσταση ασφαλείας, η οποία, ανάλογα με το μοντέλο, μπορεί να φτάσει τα 125 χλμ. Αυτό είναι δυνατό χάρη στα μικρά φτερά που μετατρέπουν τη βόμβα σε βόμβα ολίσθησης. Η βόμβα ελέγχεται από δορυφόρους και είναι εξοπλισμένη με αυτόνομο σύστημα πλοήγησης.
Διαθέτει επίσης ένα σύστημα ηλεκτρο-οπτικής αναζήτησης, το οποίο είναι μια κάμερα τοποθετημένη στο μπροστινό μέρος του. Όταν πλησιάζει ένας στόχος, αυτό το σύστημα συγκρίνει την εικόνα του στόχου με έναν χάρτη που έχει προφορτωθεί στο λογισμικό του και στη συνέχεια στοχεύει με ακρίβεια τον στόχο. «Όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος εκτόξευσης, τόσο μεγαλύτερη είναι η επίδραση», εξηγεί ο Jean-Christophe Noël, ερευνητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.
Κοινοποιήστε: