Το λιώσιμο των παγετώνων συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μια απειλή για τους παράκτιους οικισμούς παγκοσμίως
Οι παγετώνες στο Juneau Icefield στη νοτιοανατολική Αλάσκα λιώνουν με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως και μπορεί να φτάσουν σε μη αναστρέψιμο σημείο νωρίτερα από το αναμενόμενο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα την εβδομάδα.
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Newcastle στην Αγγλία ανακάλυψαν ότι η απώλεια παγετώνων στην περιοχή, που βρίσκεται ακριβώς βόρεια της πρωτεύουσας της Αλάσκας, έχει επιταχυνθεί με ταχείς ρυθμούς από το 2010.
Το λιώσιμο των παγετώνων συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μια απειλή για τους παράκτιους οικισμούς παγκοσμίως. Οι τρέχοντες ρυθμοί τήξης των πάγων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μόνιμη πτώση του Juneau Icefield, είπαν οι ερευνητές. «Καθώς η αραίωση των παγετώνων στο οροπέδιο Τζούνο συνεχίζεται και ο πάγος υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα και θερμότερο αέρα, οι διαδικασίες ανάδρασης που θέτει σε κίνηση είναι πιθανό να αποτρέψουν την μελλοντική αναγέννηση του παγετώνα», δήλωσε ο Bethan Davies, επικεφαλής της έρευνας.
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο όγκος του παγοπεδίου συρρικνώθηκε μεταξύ 2010 και 2020 με διπλάσιο ετήσιο ρυθμό που καταγράφηκε από το 1979 έως το 2010. Το Juneau Icefield, το οποίο εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων της Αλάσκας με την καναδική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας, έχει χάσει λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο του προηγούμενου όγκου πάγου του, σύμφωνα με αρχεία που χρονολογούνται από το 1770.
Στο δελτίο τύπου που εκδόθηκε δεν δόθηκε εκτίμηση για το πότε το παγο-οροπέδιο θα μπορούσε να εξαφανιστεί εντελώς με τον τρέχοντα ρυθμό απώλειας όγκου. Κάθε παγετώνας στο Juneau Icefield που χαρτογραφήθηκε το 2019 είχε υποχωρήσει σε σχέση με τη θέση τους το 1770 και 108 παγετώνες είχαν εξαφανιστεί εντελώς.
«Τα παγωμένα οροπέδια της Αλάσκας – τα οποία είναι κατά κύριο λόγο επίπεδα, καλυμένα με πάγο – είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε επιταχυνόμενη τήξη καθώς το κλίμα θερμαίνεται, με την απώλεια πάγου να συμβαίνει σε ολόκληρη την επιφάνεια, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζεται μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή», είπε ο Davies. Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, λόγω της απελευθέρωσης αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, κατατρώει τους παγετώνες και τα στρώματα πάγου σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας σε υψηλότερα επίπεδα της θάλασσας που απειλούν τις πολυπληθείς παράκτιες πόλεις. Η Αλάσκα περιέχει μερικά από τα μεγαλύτερα οροπέδια πάγου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Juneau Icefield, το οποίο κατατάσσεται ως το πέμπτο μεγαλύτερο στη Βόρεια Αμερική. Το Juneau Icefield είναι περίπου 1.500 τετραγωνικά μίλια, σύμφωνα με τη Δασική Υπηρεσία των ΗΠΑ, ή περίπου στο μέγεθος του Ρόουντ Άιλαντ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ίδιες συνθήκες θα μπορούσαν να επηρεάσουν παρόμοια παγοπεδία σε ολόκληρο τον Καναδά, τη Γροιλανδία, τη Νορβηγία και άλλες τοποθεσίες υψηλής Αρκτικής.
Οι τρέχουσες προβλέψεις υποδηλώνουν ότι η απώλεια όγκου του Juneau Icefield θα παραμείνει σταθερή μέχρι το 2040 και θα επιταχυνθεί ξανά μετά το 2070, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι προβλέψεις μπορεί να χρειαστεί να ενημερωθούν για να αντικατοπτρίζουν τα ευρήματα της μελέτης τους.
Κοινοποιήστε: