Η Ευρώπη είναι απροετοίμαστη απέναντι στους ταχέως αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους, διαπιστώνει νέα έκθεση
Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για τους ταχέως αυξανόμενους κλιματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει, δήλωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) στην πρώτη του αξιολόγηση κινδύνου.
Από τις πυρκαγιές που καίνε σπίτια μέχρι τις βίαιες καιρικές συνθήκες που επιβαρύνουν τα δημόσια οικονομικά, η έκθεση αναφέρει ότι απαιτείται περισσότερη δράση για την αντιμετώπιση των μισών από τους 36 σημαντικούς κλιματικούς κινδύνους με δυνητικά σοβαρές συνέπειες που εντοπίζει για την Ευρώπη. Πέντε ακόμη κίνδυνοι χρειάζονται επείγουσα δράση, αναφέρει η έκθεση. «Η νέα μας ανάλυση δείχνει ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει επείγοντες κλιματικούς κινδύνους που αυξάνονται ταχύτερα από την κοινωνική μας ετοιμότητα», δήλωσε η Λίνα Ίλα Μονόνεν, εκτελεστική διευθύντρια του ΕΟΠ.
Η έκθεση εξετάζει πόσο σοβαρές είναι οι κλιματικές απειλές και πόσο καλά προετοιμασμένη είναι η Ευρώπη για να τις αντιμετωπίσει. Λέει ότι οι πιο πιεστικοί κίνδυνοι –οι οποίοι επιδεινώνονται καθώς η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα θερμαίνει τον πλανήτη– είναι το θερμικό στρες, οι ξαφνικές πλημμύρες και οι πλημμύρες ποταμών, η υγεία των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η ανάγκη για ταμεία αλληλεγγύης για ανάκαμψη από καταστροφές.
Όταν οι ερευνητές επανεκτίμησαν έξι από τους κινδύνους για τη νότια Ευρώπη, την οποία περιέγραψαν ως «hotspot» διαπίστωσαν ότι χρειαζόταν επίσης επείγουσα δράση για να διατηρηθούν ασφαλείς οι καλλιέργειες και να προστατευτούν οι άνθρωποι, τα κτήρια και η φύση από τις πυρκαγιές.
Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία προσαρμογής, αλλά «σίγουρα δεν είναι αρκετά», είπε ο Ρόμπερτ Μπρίσμποκ, συντάκτης έκθεσης από το Πανεπιστήμιο Wageningen, ο οποίος ήταν επίσης επικεφαλής του κεφαλαίου για την Ευρώπη στην τελευταία έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για την προσαρμογή. «Δεν συμβαίνει αρκετά γρήγορα και δεν φτάνει σε αυτούς που το χρειάζονται περισσότερο», είπε. «Είναι πολύ τρομακτικό από αυτή την άποψη».
Η έκθεση προειδοποιεί επίσης για κινδύνους «διαδοχικούς και σύνθετους», τους οποίους λέει ότι τα τρέχοντα stress tests στον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι πιθανό να υποτιμήσουν. Ο θερμός καιρός θα στεγνώσει τη νότια Ευρώπη, για παράδειγμα, θα σκοτώσει τις καλλιέργειες και θα συρρικνώσει τα αποθέματα νερού, αλλά θα διαβρώσει επίσης τα εδάφη, καθιστώντας πιο πιθανές τις ξαφνικές πλημμύρες και θα στεγνώσει τη βλάστηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι πυρκαγιές μπορούν να εξαπλωθούν πιο γρήγορα.
Οι κυβερνήσεις που προσπαθούν να ανταποκριθούν σε πολλές κρίσεις θα είναι πιο απαιτητικές για πόρους, όπως και οι κοινότητες που αποτυγχάνουν να προετοιμαστούν. «Οι κίνδυνοι απλώς ξεπερνούν τις εξελίξεις των πολιτικών», δήλωσε ο Μπλαζ Κούρνικ, επικεφαλής της ομάδας επιπτώσεων και προσαρμογής στον ΕΟΧ.
Η Ευρώπη έχει θερμανθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ήπειρο μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση. Έχει θερμανθεί περίπου δύο φορές πιο γρήγορα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, καθώς το διοξείδιο του άνθρακα έχει φράξει την ατμόσφαιρα και έχει παγιδεύσει το ηλιακό φως.
Οι ερευνητές εξέτασαν δύο πιθανά σενάρια χαμηλής και υψηλής θέρμανσης κατά τη διάρκεια του αιώνα. Δεν εξέτασαν πιθανά σημεία ανατροπής στο κλιματικό σύστημα, υποστηρίζοντας ότι τα αποτελέσματα τέτοιων δραματικών αλλαγών θα εκτυλίσσονταν σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους και έτσι δεν άλλαξαν τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης βραχυπρόθεσμα.
Η Ντανιέλα Σμιντ, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, η οποία συμμετείχε στη συμβουλευτική της έκθεσης αλλά δεν συμμετείχε στη σύνταξη της, είπε ότι η γεωγραφική ακρίβεια που προσέφερε ήταν σημαντική, αλλά αμφισβήτησε εάν χρειαζόταν άλλη έκθεση για τους κινδύνους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ανακοίνωση για τη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων στις αρχές αυτής της εβδομάδας. Η έκθεση του ΕΟΠ αναφέρει ότι αρκετοί κλιματικοί κίνδυνοι έχουν ήδη φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα. Εάν δεν ληφθούν αποφασιστικά μέτρα τώρα, λέει, οι περισσότεροι κλιματικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να φτάσουν σε κρίσιμα ή καταστροφικά επίπεδα μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. «Αυτό θα πρέπει να είναι το τελευταίο σήμα αφύπνισης», κατέληξε η Ιλα Μονόνεν.
Κοινοποιήστε: