Εδώ στη Μυτιλήνη, συνηθίζουμε να φτιάχνουμε παραδοσιακά φαγητά και όχι μόνο. Ένα λοιπόν παραδοσιακό συνοδευτικό μεζεδάκι που θα βρεις σε αρκετά τραπέζια είναι και ο “γκιουζλεμές”. Παραδοσιακά τυροπιτάκια, αλλά τηγανισμένα σε τραγανό φύλλο!
Η λέξη γκιουζλεμές, προέρχεται από την τούρκικη λέξη gözleme και σημαίνει ψήσιμο στη χόβολη, που είναι ο παραδοσιακός τρόπος που παρασκευάζεται στην Τουρκία. Συνήθως τα φτιάχνω και δεν τα τηγανίζω, αλλά τα βάζω στην κατάψυξη και όταν έχω κόσμο στο σπίτι τα βγάζω και τα τηγανίζω! Ας δούμε όμως την παραδοσιακή συνταγή για να μπορούμε εύκολα να το έχουμε και εμείς στο τραπέζι μας!
Νόστιμη συνταγή γκιουζλεμέδες της Μυτιλήνης
Αρχικά, ετοιμάζω τη ζύμη για το φύλλο:
- 450gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200gr χλιαρό νερό
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2-3 κ.σ ούζο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.γ. ξύδι
- Σε μία κούπα, βάζω το ζεστό νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το ξύδι και τα ανακατεύω καλά!
Ρίχνω το αλεύρι λίγο – λίγο και ζυμώνω καλά έως ότου το ζυμάρι μου να μην κολλάει στα χέρια (εάν χρειαστεί λίγο ακόμη συμπληρώνω.
Το σκεπάζω, (εγώ βάζω πετσέτα άλλοι με μεμβράνη) και το αφήνω να ξεκουραστεί τουλάχιστον μισή ωρίτσα!
Όσο η ζύμη μου “ξεκουράζεται” ετοιμάζω τη γέμιση για τους γκιουζλεμέδες:
- 200gr μυζήθρα
- 250gr φέτα
- 1 αυγό
- φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο (όχι πολύ, γιατί έχει έντονη γεύση και άρωμα. Προσωπικά γύρο στα 10 φυλλαράκια ή περίπου 1 κ.σ.)
- Πιπέρι
Πατάω καλά την φέτα με το πιρούνι ή την λιώνω στο χέρι (όπως σας βολεύει), τρίβω τη μυζήθρα ή αν είναι φρέσκια τη λιώνω όπως τη φέτα και στη συνέχεια ρίχνω και τα υπόλοιπα υλικά (αυγό, δυόσμο πιπέρι).
Αφού έχει περάσει η ώρα, παίρνω τη ζύμη και την χωρίζω. Την ανοίγω με τον πλάστη λεπτό φύλλο (μην ξεχάσετε να ρίξετε αλεύρι στην επιφάνεια να μην σας κολλήσει!)
Την κόβω στη συνέχεια σε τετράγωνα κομμάτια (γύρω στα 15εκ το κάθε ένα), βάζω τη γέμιση περίπου 2κ.γ. και κλείνω σαν φάκελο (βρέχουμε τις γωνίες με λίγο νεράκι, για να κολλήσουν).
Σε ένα τηγάνι, βάζο ηλιέλαιο αρκετό και αφού κάψει το λάδι βάζω τους γκιουζλεμέδες μου με την ένωση προς τα κάτω για να μην ανοίξουν και τους τηγανίζω 2-3 λεπτάκια από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν!
Δείτε επίσης: Η πιο νόστιμη συνταγή για τυροπιτάκια!
Τους βγάζω και τους βάζω σε ένα δίσκο με χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι και τους απολαμβάνουμε ζεστούς ή χλιαρούς!
Κοινοποιήστε: