Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε σήμερα δελτίο Τύπου με θέμα «Πρώτη Πιστοποίηση Ελληνικής κατασκευής ΣμηΕΑ (Drone) – Συνεργασία Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας , ΑΠΘ, Ιδιωτών». Το δελτίο Τύπου αναφέρει:
Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη πιστοποίηση «Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών – ΣμηΕΑ» από την αρμόδια Διεύθυνση Πτητικών Προτύπων της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας (ΑΠΑ), σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Πρόκειται για το πρωτοποριακό μη επανδρωμένο σύστημα «ΟURΑΝΟS» της εταιρείας ALTUS.
Από Σάββας Δ. Βλάσσης doureios
Η εν λόγω πιστοποίηση έρχεται ως συνέχεια στον δημιουργικό κύκλο που ξεκίνησε από τo 2016, όπου δημοσιεύτηκαν οι κανονισμοί για τα ΣμηΕΑ γνωστά ως «Drones». Οι κανονισμοί καθορίζουν τις διαδικασίες σε θέματα, πιστοποίησης, ασφάλειας πτήσεων, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων, περιορισμών και δυνατοτήτων, αλλά και σε θέματα ιδιωτικότητας, προστασίας προσωπικών δεδομένων, αστικής ευθύνης και προστασίας του πολίτη, τα οποία αντιμετωπίζονται κατά αρμοδιότητα.
Το πεδίο των δραστηριοτήτων των ΣμηΕΑ είναι ιδιαίτερα ευρύ: Από τη λήψη φωτογραφιών και την κινηματογράφηση για προσωπική ή επαγγελματική χρήση, έως την εκτέλεση τοπογραφικών και γεωργικών εφαρμογών αλλά και την εποπτεία κάθε μορφής εγκαταστάσεων. Αυτή η ποικιλομορφία δημιουργεί ένα δυναμικό περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα απαιτητικό για τις προβλέψεις και τις διατάξεις των Κανονισμών.
Ο σκοπός του κανονιστικού πλαισίου είναι να αναπτυχθεί ο κλάδος των προϊόντων και υπηρεσιών των «Drones» χωρίς εμπόδια, αλλά με καθιέρωση κανόνων και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες.
O Διοικητής τη ΥΠΑ κ. Κωνσταντίνος Λιντζεράκος παραδίδοντας το 1ο Πιστοποιητικό δήλωσε: «Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του νομοθετικού έργου, πραγματοποιήθηκε η πιστοποίηση του πρώτου Ελληνικής κατασκευής Συστήματος μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους. Με την πιστοποίηση αυτή ανοίγει ένας νέος δρόμος στον χώρο των κατασκευών ΣμηΕΑ- Drone και της ανάπτυξης του τομέα. Η συνεργασία με τoν ιδιωτικό τομέα και το ΑΠΘ ήταν εξαιρετική και πραγματικά τα αποτελέσματα είναι αξιοζήλευτα.
Η υπηρεσία συνεχίζει το έργο της με συνεργασίες, παράλληλα και με τα πανεπιστήμια Πάτρας και Αθήνας ενώ ενσωματώνει όλους τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς».
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια ALTUS LSA που εδρεύει στα Χανιά, τo Ouranos είναι ένα σύστημα σταθερής πτέρυγας, με ιδιαίτερη έμφαση στον αρθρωτό σχεδιασμό του, τη γρήγορη συναρμολόγηση του και την ευκολία στη χρήση του. Ο υψηλής αξιοπιστίας εμβολοφόρος κινητήρας του, τύπου EFI (Electronic Fuel Injection), σε συνδυασμό με των υψηλών αεροδυναμικών επιδόσεων σχεδιασμό του, επιτυγχάνει αυτονομία πτήσης μεγαλύτερη των 10 ωρών, με ωφέλιμο φορτίο 10 κιλών. Δεδομένων των επιδόσεών του, ο Ouranos αποτελεί ιδανική λύση για ένα μεγάλο εύρος αποστολών εναέριας επιτήρησης και συλλογής δεδομένων.
Τα λοιπά τεχνικά χαρακτηριστικά αφορούν: εκπέτασμα πτερύγων 3,3 μέτρα, μήκος 2,27 μέτρα, μέγιστο βάρος απογειώσεως 22,5 κιλά, ταχύτητα 130 χ.α.ώ, εμβέλεια 100 χλμ., υψόμετρο πτήσεως 15.000 πόδια.
Με πληροφορίες από: hellas-now.com
Κοινοποιήστε: