Με την ιδιότητα του υπόπτου καλούνται ενώπιον της δικαιοσύνης οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της Novartis. Οι μάρτυρες που ήταν γνωστοί με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας και αναμένεται να δώσουν εξηγήσεις για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης και της ψευδούς κατάθεσης.
Novartis: Καταγγελίες από πολιτικά πρόσωπα
Οι διώξεις κατά των μαρτύρων βασίζονται σε μηνύσεις που είχαν υποβληθεί από πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Οι συγκεκριμένες μηνύσεις αφορούσαν τις καταγγελίες περί χρηματισμού πολιτικών από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis.
Επανεξέταση υποθέσεων από τη δικαιοσύνη
Με την άρση της προστασίας των δύο μαρτύρων, οι αρχές προχώρησαν στην ανάσυρση 21 μηνύσεων που είχαν προηγουμένως αρχειοθετηθεί. Οι υποθέσεις αυτές μπήκαν ξανά στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών που διενεργούν κατεπείγουσα έρευνα για τον εντοπισμό ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.
Κλήση για εξηγήσεις
Οι πρώην μάρτυρες αναμένεται να καταθέσουν εξηγήσεις ενώπιον πταισματοδίκη τις επόμενες ημέρες. Οι εισαγγελικές αρχές θα αξιολογήσουν τις καταθέσεις τους για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα. Ο χρόνος, όμως, πιέζει καθώς η υπόθεση κινδυνεύει με παραγραφή. Τον Νοέμβριο του 2025 συμπληρώνεται η 8ετία για τις πρώτες μηνύσεις, ενώ τον Φεβρουάριο του 2026 εκπνέει η προθεσμία για τις υπόλοιπες.
Αγώνας δρόμου για τις δικαστικές αρχές
Οι δικαστικές αρχές πρέπει να ολοκληρώσουν την έρευνα εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου για να αποφύγουν τον κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων. Οι εξελίξεις αυτές εντείνουν την πίεση για γρήγορη λήψη αποφάσεων και για απόδοση ευθυνών, αν αυτές προκύψουν από τις έρευνες.
Η υπόθεση Novartis συνεχίζει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, με την αποκάλυψη νέων στοιχείων να ενδέχεται να οδηγήσει σε σημαντικές νομικές και πολιτικές επιπτώσεις.
Κοινοποιήστε: