Τί θα έλεγες για μια νηστίσιμη σαλάτα με φακές; Είναι εύκολη, γρήγορη, θρεπτική, βίγκαν και πεντανόστιμη.
Ασφαλώς στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει να τρώμε τις φακές με αυτό τον τρόπο, αλλά σίγουρα αξίζει να δώσεις μια ευκαιρία σε αυτή την συνταγή, που εγγυημένα θα την αγαπήσεις.
Η ποσότητα είναι για τρία-τέσσερα άτομα, και η εκτέλεση πανεύκολη ακόμα κι αν τώρα κάνεις τα πρώτα σου βήματα στην κουζίνα. Ακόμα καλύτερα, γίνεται πολύ γρήγορα, θα σου πάρει το πολύ μισή ώρα, μαζί με το μαγείρεμα.
Ο χρόνος που βράζουν οι φακές είναι υπεραρκετός για να φτιάξεις το dressing και να προετοιμάσεις όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ποιες φακές να διαλέξω;
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιεσδήποτε φακές αλλά η σωστή ποικιλία είναι οι μαύρες, ή αλλιώς μπελούγκα όπως τις συναντάμε πολλές φορές.
Η διαφορά τους από τις άλλες ποικιλίες είναι ότι κρατάνε περισσότερο στο βράσιμο. Όταν τρώμε σούπα τις φακές μας τις θέλουμε χυλωμένες, στην σαλάτα μας όμως τις προτιμάμε να είναι κάπως τραγανές. Είναι καθαρά δική σου υπόθεση το πόσο τραγανές ή χυλωμένες τις θέλεις.
Αν είσαι οπαδός του al’ dente σου αρκεί να τις βράσεις μόνο 15 λεπτά. Αν πάλι η γεύση σου είναι πιο συντηρητική, μέχρι και μισή ώρα είναι μια χαρά. Μπορείς να τις δοκιμάσεις μία με δυο φορές όσο θα τις βράζεις, για να δεις πώς σου αρέσουν.
Το σημαντικό είναι να τις τραβήξεις από την φωτιά πριν χυλώσουν.
Υλικά για την σαλάτα με φακές:
- Μια κούπα μαύρες φακές μπελούγκα
- Τρεις κούπες φύλλα σπανάκι baby, πλυμένο και στραγγισμένο
- Μισό μέτριο κρεμμύδι, καλύτερα κόκκινο
- 7-8 λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες από το λάδι τους.
- 3-4 κουταλιές της σούπας ελιές καλαμών χωρίς το κουκούτσι
- 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό.
Υλικά για το dressing:
- 4 κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες στην πρέσα (ή πολύ ψιλοκομμένες)
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες:
- Αρχικά θα πρέπει να καθαρίσεις τις φακές, να τις ξεπλύνεις δύο-τρείς φορές και να τις βάλεις να βράσουν.
- Στην συνέχεια θα βάλεις όλα τα υλικά του dressing σε ένα βάζο, θα το κουνήσεις πάρα πολύ καλά και θα το βάλεις στην άκρη μέχρι να τελειώσεις με τα υπόλοιπα.
- Με το χέρι θα χοντροκόψεις το σπανάκι, και τις λιαστές ντομάτες.
- Με το μαχαίρι, θα κόψεις τις ελιές σε ροδέλες και το κρεμμύδι είτε σε μικρά κυβάκια, είτε σε όμορφες λεπτές φέτες.
- Θα τα ανακατέψεις όλα (εκτός από το dressing) σε μια σαλατιέρα.
- Αφού ψιλοκόψεις τον μαϊντανό, ρίχνεις τον μισό στην σαλατιέρα, και κρατάς τον υπόλοιπο στην άκρη για το γαρνίρισμα.
- Σουρώνεις καλά τις φακές. Αφήνεις να κρυώσουν για πέντε-δέκα λεπτά.
- Ρίχνεις τις σχεδόν κρύες φακές στην σαλατιέρα με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις καλά.
- Προσθέτεις αλάτι και πιπέρι, δοκιμάζοντας, όσο χρειαστεί.
Έτοιμη η σαλάτα σου! Πασπάλισε με τον υπόλοιπο μαϊντανό, και πρόσθεσε το dressing αμέσως πριν την σερβίρεις.
Συμβουλές και παραλλαγές στην σαλάτα με φακές:
- Συνόδευσε την σαλάτα σου με μερικές φέτες φρυγανισμένο χωριάτικο ή προζυμένιο ψωμί.
- Αν δεν νηστεύεις δοκίμασε να της προσθέσεις τριμμένη φέτα, της πάει απίστευτα!
- Αν δεν σου αρέσουν οι λιαστές ντομάτες (κακώς!) ή δεν έχεις στο σπίτι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις 7-8 φρέσκα τοματίνια. Θα τα κόψεις στην μέση και θα τα βάλεις στο γκριλ για λίγα λεπτά πριν τα προσθέσεις στα υπόλοιπα υλικά σου.
- Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις δυο κούπες σοταρισμένα μανιτάρια. Τα σοτάρεις χωριστά και τα αφήνεις να κρυώσουν πριν τα ρίξεις στην σαλατιέρα μαζί με τις φακές.
- Εναλλακτικά μπορείς να ψήσεις μανιτάρια πλευρώτους, και να τα συνοδεύσεις με την σαλάτα με φακές. Ο συνδυασμός είναι τέλειος.
- Εάν σε ξενίζει το ωμό σπανάκι, ή εάν δεν βρίσκεις την ποικιλία baby αλλά μόνο το κανονικό, μπορείς να το σοτάρεις λίγο πριν το προσθέσεις. Δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά και πάλι ο συνδυασμός είναι πολύ καλός
- Αν σκοπεύεις να την βάλεις στο ψυγείο, είναι προτιμότερο να κρατήσεις χωριστά το σπανάκι, το κρεμμύδι τον μαϊντανό και το dressing και να τα προσθέσεις πριν το σερβίρισμα. Ιδέες για νηστίσιμα πιάτα
Κοινοποιήστε: