Το κίμπε, η διάσημη λιβανέζικη σπεσιαλιτέ δεν είναι άλλο από μια διαφορετική κιμαδόπιτα, με πλούσια γέμιση που μοσχοβολά από τα μπαχαρικά και αντί για φύλλο έχει δύο στρώσεις από πλιγούρι ανακατεμένο επίσης με κιμά.
Υλικά
Για τον κιμά
- 500γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
- 3 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρδισμένο
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Για το πλιγούρι
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο περασμένο 5 φορές
- 2 φλιτζάνια πλιγούρι μουλιασμένο
- 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
Για το σερβίρισμα
- 400γρ. γιαούρτι
- σούμακ
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Ανακατεύετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το σερβίρισμα και τα φυλάτε στο ψυγείο.
Βήμα 2
Για τον κιμά: Ζεσταίνετε 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, προσθέτετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μπαχαρικά και σοτάρετε για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν. Ρίχνετε τον κιμά, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 6-7 λεπτά περίπου, μέχρι να καβουρδιστεί και να διαχωριστεί καλά ο κιμάς. Κατεβάζετε από τη φωτιά, προσθέτετε τον μαϊντανό, το κουκουνάρι, τις σταφίδες, ανακατεύετε και κρατάτε στην άκρη.
Βήμα 3
Για το πλιγούρι: Πολτοποιείτε το κρεμμύδι στο μπλέντερ, προσθέτετε το πλιγούρι, αλάτι, πιπέρι και χτυπάτε διακεκομμένα 3-4 φορές να πολτοποιηθεί. Τέλος, ρίχνετε τον κιμά και χτυπάτε μέχρι τα υλικά να γίνουν σαν αλοιφή.
Βήμα 4
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Βουτυρώνετε ένα πιρέξ με διαστάσεις 23×32εκ. περίπου και απλώνετε ομοιόμορφα το μισό μίγμα από το πλιγούρι, από πάνω σκορπάτε τη γέμιση να πάει παντού και καλύπτετε με το υπόλοιπο μίγμα από το πλιγούρι. Αλείφετε με λίγο βούτυρο την επιφάνεια, πασπαλίζετε με λίγο αλάτι, πιπέρι και ψήνετε στον φούρνο για 25 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρώς χρώμα.
Βήμα 5
Βγάζετε την πίτα από τον φούρνο, τη χαράζετε μπακλαβαδωτά και ψήνετε για άλλα 25 λεπτά. Αφήνετε 5 λεπτά να σταθεί και σερβίρετε μαζί με το γιαούρτι.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΓΟΣ
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: