
Μια νέα αμερικανική μελέτη αποκαλύπτει ότι ακόμη και τέσσερις ημέρες ανθυγιεινής διατροφής είναι αρκετές για να πληγεί το κέντρο μνήμης του εγκεφάλου. Η έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuron, δείχνει ότι το junk food μπορεί να προκαλέσει άμεσο κίνδυνο γνωστικών δυσλειτουργιών.
Η υπερδραστηριότητα των κυττάρων-«κλειδιών»
Η ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζουάν Σονγκ και τον δρα Τέιλορ Λάντρι από το Τμήμα Φαρμακολογίας του UNC εντόπισε ότι οι CCK διανευρώνες, κύτταρα που βρίσκονται στον ιππόκαμπο, υπερενεργοποιούνται μετά την κατανάλωση λιπαρών τροφών.
Αυτή η υπερδραστηριότητα διαταράσσει την επεξεργασία της μνήμης, ακόμη και σε λίγες ημέρες δυτικού τύπου διατροφής, πλούσιας σε μπέργκερ και τηγανιτές πατάτες, όπου κυριαρχούν τα κορεσμένα λιπαρά.
Ο ρόλος της πρωτεΐνης-«ρυθμιστή»
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη PKM2, η οποία ρυθμίζει τον τρόπο χρήσης της ενέργειας από τα εγκεφαλικά κύτταρα, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αρνητική επίδραση της ανθυγιεινής τροφής στη μνήμη.
Άμεση επίπτωση στη μνήμη
«Γνωρίζαμε ότι η διατροφή και ο μεταβολισμός επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου, αλλά δεν περιμέναμε να βρούμε μια τόσο ευάλωτη ομάδα νευρικών κυττάρων, τους διανευρώνες CCK στον ιππόκαμπο, οι οποίοι πλήττονται άμεσα ακόμη και από βραχυπρόθεσμη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών», ανέφερε η καθηγήτρια Σονγκ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η μείωση της γλυκόζης λόγω των λιπαρών τροφών ήταν αρκετή για να αλλάξει η δραστηριότητα των κυττάρων και να επηρεαστεί αρνητικά η μνήμη.
Αύξηση κινδύνου για Αλτσχάιμερ
Στα πειράματα με ποντίκια, η κατανάλωση junk food για τέσσερις ημέρες οδήγησε σε μη φυσιολογική υπερδραστηριότητα των CCK νευρώνων στον ιππόκαμπο.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η λιπαρή διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο πριν εμφανιστεί αύξηση βάρους ή διαβήτης, ενώ αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.
Τα «αντίβαρα»
Υπάρχουν, ωστόσο, και θετικά νέα. Σύμφωνα με τα δεδομένα, παρεμβάσεις όπως η διαλειμματική νηστεία ή φαρμακολογικές αγωγές μπορούν να προστατεύσουν την υγεία του εγκεφάλου.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μια περίοδος διαλειμματικής νηστείας μετά από κατανάλωση junk food επανέφερε τη λειτουργία των CCK νευρώνων σε φυσιολογικά επίπεδα και βελτίωσε τη μνήμη.
Η σημασία της πρώιμης παρέμβασης
«Η μελέτη δείχνει ότι όσα τρώμε επηρεάζουν γρήγορα την υγεία του εγκεφάλου και ότι η έγκαιρη παρέμβαση με διατροφή ή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προφυλάξει τη μνήμη και να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικών διαταραχών που συνδέονται με την παχυσαρκία και τις μεταβολικές ασθένειες» τόνισε η Δρ. Σονγκ. Επεσήμανε επίσης ότι τέτοιες στρατηγικές μπορούν να μειώσουν το ολοένα αυξανόμενο κόστος της άνοιας και της Αλτσχάιμερ παγκοσμίως.
Η έρευνα συνεχίζεται για να αποσαφηνιστεί πώς οι νευρώνες ευαίσθητοι στη γλυκόζη διαταράσσουν την ισορροπία του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες του UNC σχεδιάζουν να εξετάσουν αν στοχευμένες θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν και σε ανθρώπους πέρα από τα πειραματόζωα, καθώς και πώς η λιπαρή διατροφή συμβάλλει στην ανάπτυξη της Αλτσχάιμερ.
Παράλληλα, θα ερευνηθεί αν αλλαγές τρόπου ζωής, όπως η σταθεροποίηση της γλυκόζης μέσω διατροφής, μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά για τη μνήμη.
Κοινοποιήστε: