«Πατάει γκάζι» ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στον Απρίλιο με περιοδείες ανά την επικράτεια, οι οποίες θα γίνουν πιο εντατικές και στοχευμένες μετά το Πάσχα, στον τελευταίο μήνα πριν από τις Ευρωεκλογές.
Το βλέμμα της κυβέρνησης προς το παρόν στρέφεται στο επετειακό Συνέδριο της Ν.Δ., που ξεκινά την Παρασκευή, με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, και θα ολοκληρωθεί, επίσης με παρέμβαση του, την Κυριακή κάνοντας ένα «διάλειμμα» από τις Ευρωεκλογές.
Πιο «χαλαρή» η ψήφος στις ευρωεκλογές σε σύγκριση με τις εθνικές
Παρότι ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να θέσει το όριο του πήχη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, στην Πειραιώς θα υπήρχε ικανοποίηση αν επιβεβαιωνόταν και στην κάλπη της 9ης Ιουνίου το ποσοστό που λαμβάνει η ΝΔ στη δημοσκόπηση. Η πολιτική σταθερότητα και η επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης του εκλογικού σώματος για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, που θέτει ως διακύβευμα προς του πολίτες ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι επιτυγχάνονται με ένα «σκορ» που θα έχει μπροστά το «3» και πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για το ίδιο ποσοστό που έλαβε το 2019 σε σαφώς καλύτερες συνθήκες. Τότε, που είχε συνασπίσει ένα ευρύ μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν η δύναμη που θα τον διαδεχόταν στην εξουσία. Ως προς την σύγκριση με το αποτέλεσμα των διπλών εθνικών εκλογών του 2023, όλοι παραδέχονται ότι η σύγκριση δεν μπορεί να είναι αντικειμενική αφού στις ευρωεκλογές δεν κρίνεται το ποιος θα κυβερνήσει και παραδοσιακά η ψήφος σε αυτές έχει πιο χαλαρά χαρακτηριστικά.
Οι κερδισμένοι και οι ηττημένοι της δημοσκόπησης της Pulse
Για τον ίδιο λόγο οι δημοσκόποι αποφεύγουν να συγκρίνουν τα αποτελέσματα μίας μέτρησης που αφορά την πρόθεση ψήφου στις εθνικές εκλογές με μία αντίστοιχη για τις ευρωεκλογές. Όμως, δεν περνά απαρατήρητο ότι σε σχέση με την μέτρηση της ίδιας εταιρείας πριν ένα μήνα για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών η ΝΔ καταγράφει μία πτώση 2,5 μονάδων. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 15%, αυξάνοντας τη δύναμη του κατά μία μονάδα, ενώ το ΠΑΣΟΚ χάνει 1,5% και συγκεντρώνει 12,5%. Παρά το γεγονός ότι πήρε πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως η πρόταση δυσπιστίας, δεν κατάφερε να τις κεφαλαιοποιήσει και χάνει έδαφος έναντι της Κουμουνδούρου στη μάχη για τη δεύτερη θέση. Αντιθέτως, συνεχίζει την ανοδική της πορεία η Ελληνική Λύση που ακολουθεί με 9%, ενώ το ΚΚΕ είναι στο 8,5%.
Εντός Βουλής είναι η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5% και ακριβώς στο όριο η Νέα Αριστερά με 3%, όσο και οι Σπαρτιάτες.
Με διαφορά καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης
Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι το γενικότερο πολιτικό κλίμα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην κάλπη του Ιουνίου με τους πολίτες να επιλέγουν να στείλουν ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα κάποιος συνεκτικός παράγοντας στο περιεχόμενο του. Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης κάνει μία προεκλογική εκστρατεία προτάσσοντας το επιχείρημα ότι τα κρίσιμα μέτωπα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια «για ανέξοδα μηνύματα». Πάντως, το θετικό για τη ΝΔ είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης παραμένει με διαφορά πρώτος στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα συγκεντρώνει 34% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 10%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 8%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Κυριάκος Βελόπουλος ισοψηφούν με 6% και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 4%.
«Όχι» εκλογές, «Ναι» στην Προανακριτική
Οι πολίτες μπορεί να ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές, όμως η έρευνα αποτυπώνει την απροθυμία των πολιτών για εθνικές εκλογές, όπως ζητά ο Στέφανος Κασσελάκης μετ’ επιτάσεως. Το 51% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί εκλογές άμεσα, έναντι του 35% που συμφωνεί έστω και μερικώς με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για προανακριτική για τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή μοιάζει να έχει «πέρασμα», καθώς το 61% των ερωτηθέντων το αντιμετωπίζει θετικά ή μάλλον θετικά. Σε αυτό το ποσοστό εντάσσεται και ένα 30% των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Η υπόθεση των Τεμπών, πάντως, «σκοράρει» μάλλον χαμηλά στο κριτήριο ψήφου των πολιτών, όσο και αν επιβαρύνει την ατμόσφαιρα. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών εξακολουθεί να ιεραρχεί την ακρίβεια ως το νούμερο 1 πρόβλημα. Γι’ αυτό και από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι, στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κινηθεί με θετικό λόγο και έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών, μακριά από το μέτωπο της τοξικότητας.
Τι αντίκτυπο θα έχει στη κυβέρνηση η γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους
Με προφανές ενδιαφέρον αναμένονται οι έρευνες που θα δημοσιοποιηθούν το επόμενο διάστημα, αφού θα καταγράφουν και την αντίδραση των πολιτών στη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων. Η συμπεριφορά και η αντίδραση των αστυνομικών έχει προκαλέσει οργή και θυμό και αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν. Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αντέδρασε άμεσα με τις καρατομήσεις του διευθυντή του Α.Τ., της αξιωματικού υπηρεσίας και της επόπτριας, της οδηγού της οι οποίες ήταν παρούσες κατά τη συζήτηση της 28χρονης με την αξιωματικό υπηρεσίας και τον σκοπό του Αστυνομικού Τμήματος. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι απομακρύνθηκε από τη θέση του ο αστυνομικός της Άμεσης Δράσης που συνομίλησε με το θύμα. Το θέμα της ασφάλειας, όμως, ήταν και παραμένει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και τα όσα συνέβησαν προκαλούν έντονο προβληματισμό.
Τώρα το βάρος της διαχείρισης πέφτει στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος επέστρεψε στην Κατεχάκη για να τα αλλάξει όλα στην Αστυνομία και πλέον καλείται να επιταχύνει τον σχεδιασμό του ώστε να έρθουν γρηγορότερα και τα ανάλογα αποτελέσματα.
“Μην στοχοποιούμε σύσσωμη την ΕΛ.ΑΣ.”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη χθεσινή συνέντευξή του στον Αντέννα, προφανώς εκ του αποτελέσματος παραδέχθηκε ότι έπρεπε να γίνουν περισσότερα, υποστήριξε ωστόσο ότι δεν θα πρέπει η Ελληνική Αστυνομία να μπαίνει στο στόχαστρο και να απαξιώνονται οι επιτυχίες της στην εξιχνίαση πολλών σοβαρών εγκλημάτων.
“Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι τα τελεταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 18 γραφεία (σ.σ. ενδο-οικογενειακής βίας) και έπονται άλλα 45. Εχουν επιστρέψει 1.700 αστυνομικοί σε μάχιμες υπηρεσίες, όπως η Άμεση Δράση, η οποία ενδεχομένως εάν μπορούσε να είναι εκεί όσο πιο γρήγορα γίνονταν, να μην είχαμε δει αυτό που είδαμε να συμβαίνει”, είπε ο Παύλος Μαρινάκης, συστήνοντας υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες τόσο από πλευράς δικαιοσύνης όσο και εσωτερικού ελέγχου της αστυνομίας.
Ελλάδα: Δραματική μείωση εμπιστοσύνης σε θεσμούς
Η Δικαιοσύνη, μάλιστα, βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης. Το 70% των πολιτών δεν την εμπιστεύεται, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από το 2007 που υπάρχουν στοιχεία. Τότε, αυτοί που απαντούσαν ότι «μάλλον δεν την εμπιστεύονται» ήταν μόλις 44%!
Σε δυσχερή θέση και η αστυνομία, με την αποδοχή από τους πολίτες να μειώνεται κατακόρυφα τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2018, το 22% των πολιτών δήλωναν ότι δεν την εμπιστεύονται, ενώ το 2021, το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 55% και σήμερα είναι στο 54%.
Λιγότεροι από ένας στους δέκα πολίτες εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα, ενώ η Βουλή «βαθμολογείται» με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας εικοσαετίας.
Αναλυτικά τα σχόλια της Public Issue:
* Τα κόμματα, ως πολιτικός και κοινωνικός θεσμός, παραμένουν πλήρως απαξιωμένα. Τα εμπιστεύεται μόλις το 9% των πολιτών. Αντίστοιχο ποσοστό είχε μετρηθεί στην Ελλάδα το 2008, στην έναρξη της οικονομικής κρίσης.
* Η κρίση των αντιπροσωπευτικών θεσμών είναι εδώ. Η κοινωνική εμπιστοσύνη στη Βουλή συνεχίζει να μειώνεται (18%). Καταγράφει, μάλιστα, το 2ο χειρότερο ποσοστό της τελευταίας 20ετίας, μετά το 2011 (11%).
* Λιγότεροι από 3 στους 10 (27%) εμπιστεύονται σήμερα τη δικαιοσύνη και τους δικαστές. Οι υποθέσεις διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, παιδοφιλίας, αστυνομικής βίας, υποκλοπών, που δημοσιοποιούνται, έχουν κλονίσει σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο αίσθημα δικαίου.
* Η πλειοψηφία των πολιτών (54%) στην Ελλάδα δεν εμπιστεύεται σήμερα την Αστυνομία. Το έλλειμμα κοινωνικής εμπιστοσύνης στον θεσμό, που διογκώθηκε την τελευταία 5ετία, εξακολουθεί να διατηρείται σε πλειοψηφικά επίπεδα.
Το «στοίχημα» της Θεσσαλίας
Ένας ακόμη βασικός σταθμός στο προεκλογικό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αναμένεται να είναι και η Θεσσαλία, με στόχο τη συσπείρωση και την ανάδειξη των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της περιοχής, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του «Ντάνιελ», και τη στήριξη όσων υπέστησαν ζημιές.
Από τον κάμπο, θα απευθυνθεί ιδιαίτερα στους αγρότες, θέτοντας το δίλημμα… ποια πολιτική δύναμη μπορεί να διαπραγματευτεί προς όφελος τους στην Ευρώπη και να διεκδικήσει βελτιώσεις στην υπό αναθεώρηση Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.).
Στον «χορό» των περιοδειών θα μπουν τον τελευταίο μήνα εντατικά και οι υπουργοί, με στοχευμένες επισκέψεις.
Μετά το συνέδριο και το αργότερο ως τις 14 Απριλίου, θα ανακοινωθεί και το σύνολο του “γαλάζιου” ευρωψηφοδελτίου.
Θέμα ημερών η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκλεγμένος Δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση, βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ένταξη του στην ευρωλίστα της Ν.Δ..
Οι συζητήσεις με την οικογένεια του φέρεται να βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο και ο ίδιος να είναι απόλυτα θετικός.
Πρόκειται για μία υποψηφιότητα με υψηλό συμβολισμό, καθώς η πιθανή εκλογή του στο Ευρωκοινοβούλιο θα καταστήσει το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου ευρωπαϊκό θέμα, το οποίο θα μπορεί να καθορίσει τις Ευρω- αλβανικές σχέσεις σε σημαντικό βαθμό. Το να παραμένει στη φυλακή, παράνομα, ένας ευρωβουλευτής, υψώνει τεράστια εμπόδια στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
Κοινοποιήστε: