Πολλά από τα ζητήματα τα οποία απασχολούν τον δημόσιο διάλογο ως προς το Μακεδονικό από επιστημονική άποψη είναι ανύπαρκτα. Η…
συζήτηση για το αν υφίστανται «μακεδονικό έθνος» και «μακεδονική γλώσσα» αγνοεί ότι οι εθνικές ταυτότητες και οι εθνικές γλώσσες σχηματοποιούνται μέσα από πολιτικές διαδικασίες οι οποίες, στον χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ξεκινούν στα τέλη του 18ου αιώνα και συνεχίζονται ώς σήμερα. Η μακεδονική εθνογλωσσική ανάδυση διαφέρει από άλλες ανάλογες, επί παραδείγματι η βουλγαρική ή η σερβική, μόνον επειδή η ιστορική της αφετηρία τοποθετείται πολύ αργότερα.
Η μακεδονική εθνογένεση, καθώς έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση και δυσκολίες στο βαλκανικό ιστορικό γίγνεσθαι, παραμένει επισφαλής. Δεν αποκλείεται να εξαφανιστεί η μακεδονική εθνοκρατική οντότητα και τα μέλη της να ενσωματωθούν στις περιβάλλουσες εθνικές ομάδες· να γίνουν δηλαδή Βούλγαροι, Αλβανοί, Σέρβοι – ή και Ελληνες. Το ερώτημα, επομένως, δεν είναι αν υφίσταται «μακεδονικό έθνος», αλλά αν μια τέτοια ενδεχόμενη διάσπαση ευνοεί την ελληνική πολιτεία και την περιφερειακή σταθερότητα…
Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Γιώργου Πρεβελάκη, πατήστε εδώ
Πηγή H έξωθεν «λύση»…
Κοινοποιήστε: