Τα γιουβαρλάκια, είναι ένα χειμωνιάτικο φαγητό και σχετικά εύκολο. Άλλοι τα φτιάχνουν σούπα, εμείς τα προτιμάμε με σάλτσα αυγολέμονου και όχι πολύ νερουλά. Αν και η συνταγή του φαντάζει δύσκολη είναι ένα σχετικά γρήγορο φαγητό που συνολικά μαζί με την προετοιμασία χρειάζεται περίπου 1 ώρα. Νόστιμα ζεστά με σάλτσα αυγολέμονου.
Νόστιμα γιουβαρλάκια με σάλτσα αυγολέμονο!
Υλικά:
- 750γρ κιμά βόειο (κάποιοι προτιμάν ανάμικτο)
- 1 φλυτζάνι του διπλού ελληνικού ρύζι
- 1 Κρεμμύδι μεγάλο
- 3 Καρότα
- 3 Πατάτες
- 1 Αυγό
- Αλάτι και πιπέρι
- Αλεύρι για το αλεύρωμα
Για το αυγολέμονο:
- 2 λεμόνια στημένα
- 2 αυγά
- Ζωμό από τα γιουβαρλάκια
Δοκίμασε επίσης: Εύκολη συνταγή για μαγειρίτσα!
Πάμε λοιπόν;
-
- Βάζουμε στο ρύζι νερό να μαλακώσει.
- Τρίβουμε στον τρίφτη το κρεμμύδι, το 1 καρότο και μισή πατάτα.
- Τα υπόλοιπα καρότα και τις πατάτες τα κόβουμε όπως θέλουμε (π.χ. ροδέλες τα καρότα, κυδωνάτες τις πατάτες)
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό με λίγο λάδι να βράζει
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, το καρότο, πατάτα, το 1 αυγό και το ρύζι αφού το σουρώσουμε και το τρίψουμε λίγο με το χέρι μας. Αλάτι – πιπέρι της αρεσκείας σας και ανακατεύουμε καλά με το χέρι!
- Πλάθουμε μπάλες τα γιουβαρλάκια μας και τα αλευρώνουμε.
- Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το νερό που βράζει μαζί και τις πατάτες και τα καρότα! και τα αφήνουμε να βράσουν. θέλουν περίπου 30 λεπτά!
- Αφού έχουν βράσει (εγώ δοκιμάζω με το πιρούνι μια πατάτα) ετοιμάζω το αυγολέμονο και χαμηλώνω τη φωτιά στο πιο χαμηλό.
Αυγολέμονο:
- Χτυπάμε τα ασπράδια από τα 2 αυγά καλά να γίνουν μαρέγκα.
- Ρίχνω τους κρόκους και συνεχίζω το χτύπημα
- Ρίχνω λεμόνι της αρεσκείας μου
- Μετά, ρίχνω στο Αυγολέμονο σιγά σιγά με μία κουτάλα Σούπας ζωμό για να δέσει και ανακατεύω σιγά σιγά.
- Ρίχνω το αυγολέμονο στα γιουβαρλάκια και ανακινώ την κατσαρόλα να απλωθεί σε όλο το φαγητό καλά. Σβήνω το μάτι της κουζίνας και είμαι ΕΤΟΙΜΗ!
Δοκίμασε επίσης: Εύκολη & νόστιμη συνταγή για μανιταρόσουπα!
Αν θέλεις και άλλο λεμονάκι μπορείς να προσθέσεις! Μην το φοβηθείς!
Κοινοποιήστε: