Θωρακίζουν πολιτικά και στρατιωτικά τις γεωτρήσεις τους οι Αμερικανοί στο «τεμάχιο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, την ώρα που το πλωτό γεωτρύπανο «Stena IceMax» αναμένεται εντός των επόμενων ωρών στο λιμάνι της Λεμεσού.
Τα μηνύματα έχουν σταλεί προς την Άγκυρα μέσα από διάφορα κανάλια, ενώ εντός της εβδομάδας θα επισκεφθεί τη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον.
Η απόφαση της ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποστείλει τον αρμόδιο για τα θέματα ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει πραγματικά ιδιαίτερη σημασία, καθώς υλοποιεί την υπόσχεση της Ουάσινγκτον προς την Λευκωσία να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και την ανησυχία της απέναντι στις απειλές της Άγκυρας.
Μετά τον Φάνον θα ακολουθήσει ο βοηθός υπουργός Γουές Μίτσελ, ο οποίος θα πάει στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Είναι οι τρεις χώρες που σύμφωνα με τις έρευνες έχουν φυσικό αέριο, και οι οποίες αποτελούν πιστούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την ίδια ώρα, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως στη Λάρνακα βρίσκεται το πλοίο του Έκτου αμερικανικού Στόλου, USS Arleigh Burke (DDG 51), το οποίο διεξάγει ναυτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του 6ου Στόλου των ΗΠΑ για τη στήριξη των συμφερόντων των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας στην Ευρώπη και την Αφρική.
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο της Κύπρου», στη γεωπολιτική σκακιέρα, οι κινήσεις είναι για τους Αμερικανούς καθορισμένες, δεν είναι ξεκάθαρο όμως στο τακτικό κομμάτι, πώς θα κινηθούν οι Τούρκοι.
Οι Αμερικανοί κινούνται με διπλό στόχο. Ο πρώτος είναι γεωπολιτικός και αφορά στη διαμόρφωση άξονα στην περιοχή και ο δεύτερος συνδέεται με τα ενεργειακά, που έχουν πολιτική, στρατηγική σημασία αλλά και οικονομική.
Από την πλευρά της, η Τουρκία πάντως δεν αναμένεται για ευνόητους λόγους να παρενοχλήσει ή να παρεμποδίσει το γεωτρύπανο της Exxon Mobil, Stena IceMax. Αναμένεται, ωστόσο, να καταγράψει την ενόχλησή της.
Οι γεωτρήσεις
Σε ό,τι αφορά στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, η ExxonMobil θα προχωρήσει σε δυο γεωτρήσεις στο «οικόπεδο 10». Η πρώτη ξεκινά εντός των ημερών και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και η δεύτερη θα αρχίσει σχεδόν αμέσως μετά και θα ολοκληρωθεί τέλος Ιανουαρίου.
Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», το ζητούμενο είναι το μέγεθος των ανακαλύψεων καθώς από αυτό θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα. Σημειώνεται συναφώς ότι τους επόμενους δέκα μήνες θα υπάρξουν κι άλλες γεωτρήσεις από δυο εταιρείες, την ΤΟΤΑL και την ΕΝΙ. Συνεπώς, από τώρα μέχρι και το ερχόμενο φθινόπωρο, του 2019, θα υπάρξει έντονη κινητικότητα στα ενεργειακά.
Την ίδια ώρα, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου πυκνή είναι η κίνηση πολεμικών πλοίων. Από τις ΗΠΑ, πέραν από το στόλο που «εδρεύει» μονίμως, υπάρχει ανοικτά της Κύπρου μια φρεγάτα. Υπάρχει, επίσης, ελληνική παρουσία (μεταξύ άλλων παρακολουθείται το «Μπαρμπαρός», που βρίσκεται μεταξύ Κύπρου και Κρήτης), γαλλική, ρωσική και μια σειρά άλλων χωρών που μετέχουν στην UNFIL (Γερμανία, Ιταλία κ.λπ).
Κοινοποιήστε: