Η φετινή διοργάνωση της Eurovision προχωράει μέσα σε συνθήκες έντονης συζήτησης γύρω από την συμμετοχή του Ισραήλ. Αυτές αφορούσαν αρχικώς στο κατά πόσον είναι αποδεκτό να διαγωνισθεί δεδομένης της εμπόλεμης κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, θέμα που έχουν θέσει αρκετοί καλλιτέχνες από διάφορες χώρες (όπως Φινλανδία, Σουηδία, Δανία και Νορβηγία), ακόμα και ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ισλανδίας RÚV., στηριζόμενοι κυρίως στην προηγούμενη απόφαση της EBU με τον αποκλεισμό της Ρωσίας.
Αν και η τοποθέτηση της EBU είναι ξεκάθαρη ως προς το ό,τι δεν υπάρχει αντιστοιχία σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, και ότι ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ ΚΑΝ πληροί εκείνες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται από όλες τις χώρες για να συμμετάσχουν κανονικά στον διαγωνισμό, έρχεται ένα άλλο ζήτημα να θέσει δεύτερες σκέψεις για την συμμετοχή ή μη του Ισραήλ στον προσεχή διαγωνισμό. Όπως αναφέρει το gpstomusic.gr, αυτό το ζήτημα αφορά ως προς το ίδιο το τραγούδι το οποίο όπως φαίνεται έχει επιλεγεί (ή τουλάχιστον είναι το επικρατέστερο) για να εκπροσωπήσει την χώρα στην Eurovision και το οποίο πρόκειται να ερμηνεύσει η Eden Golan.
Συγκεκριμένα, η ισραηλινή εφημερίδα Ynet αναφέρει ότι το τραγούδι του Ισραήλ για τη Eurovision 2024 μπορεί να αποκλειστεί λόγω πολιτικών στίχων. Και αυτό έχει προκύψει καθώς – όπως μαρτυρά και ο ίδιος ο τίτλος του τραγουδιού “October rain” (Βροχή του Οκτωβρίου) – εικάζεται ότι έχει πολιτικό περιεχόμενο (η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ έγινε τον Οκτώβριο, πυροδοτώντας τις εμπόλεμες εξελίξεις).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο KAN συγκάλεσε άμεσα συμβούλιο για να συζητήσει τον ενδεχόμενο αποκλεισμό και αποφασίστηκε ότι εάν το τραγούδι απορριφθεί από την EBU λόγω του πολιτικού του περιεχομένου, το Ισραήλ θα αποσυρθεί από τον διαγωνισμό αντί να τροποποιήσει τους στίχους ή να αλλάξει τραγούδι. Ο KAN, όπως αναφέρεται, βρίσκεται σε συζήτηση με την EBU σχετικά με αυτό το θέμα.
Υπενθυμίζουμε ότι σε αντίστοιχο αίτημα της EBU προς την Λευκορωσία το 2021, η δεύτερη αρνήθηκε να τροποποιήσει το τραγούδι της ώστε να συμμορφώνεται με τους κανόνες του διαγωνισμού, και τελικά δεν συμμετείχε.
Αν και η EBU έχει τονίσει ότι η Eurovision είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ ραδιοτηλεοπτικών φορέων και όχι κυβερνήσεων, υπάρχει ο κίνδυνος τελικά το Ισραήλ να αποκλειστεί λόγω πολιτικών στίχων του τραγουδιού; Ίδωμεν…
Πηγή: gpstomusic.gr
Κοινοποιήστε: