Η επίσημη αντίδραση της δημόσιας τηλεόρασης της Ισλανδίας για τη συμμετοχή του Ισραήλ στην Eurovision!
Η συμμετοχή του Ισραήλ, στο φετινό διαγωνισμό, έχει εγείρει την αντίδραση είτε απλών πολιτών, είτε μουσικών είτε φίλων του διαγωνισμού που ζητούν να αποκλεισθεί από αυτόν. Οι χώρες του Βορρά, φαίνεται να είναι από αυτές στις οποίες έχουμε τις περισσότερες αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα στην Φινλανδία, στην Νορβηγία – όπου είχαμε και εισβολή διαδηλώτριας στα studio της δημόσιας τηλεόρασης – αλλά και στην Ισλανδία. Στην τελευταία μάλιστα, οι αντιδράσεις έφτασαν σε τέτοιο βαθμό, που είχαμε σήμερα και την επίσημη τοποθέτηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της χώρας, RÚV.
Ο Stefán Eiríksson, διευθυντής του ραδιοφώνου, δήλωσε σήμερα στην εκπομπή Síðdegisútvárp στο Rás 2 ότι οι διαγωνιζόμενοι που υποβάλλουν αίτηση για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού είναι λογικό να ανησυχούν για την πορεία των πραγμάτων και αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Γάζα. Οι ανησυχίες αυτές κοινοποιήθηκαν στην Ένωση Ευρωπαϊκών Ραδιοτηλεοπτικών Οργανισμών, EBU.
Έτσι λοιπόν, η τελική απόφαση για τη συμμετοχή της χώρας στο Μάλμε, θα ληφθεί μετά την ολοκλήρωση του εθνικού τελικού της χώρας, Söngvakeppnin 2024, o τελικός του οποίου είναι προγραμματισμένος για τις 2 Μαρτίου. Η απόφαση θα ληφθεί από κοινού από τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα και τον νικητή του show!
Όπως αναφέρει το gpstomusic.gr, πριν από λίγο καιρό, περίπου 500 καλλιτέχνες υπέγραψαν για την απόσυρση της χώρας από το διαγωνισμό, λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ! Η λίστα με τις υπογραφές παραδόθηκε στον Stefán Eiríksson. Ανάμεσα στα ονόματα που υπέγραψαν είναι οι Pálmi Gunnarsson, Páll Óskar, Gréta Salóme, Bríet, Friðrik Dór, Svala Björgvinsdóttir και Daníel Ágúst Haraldsson. Επίσης, η εκπρόσωπος του 2006, Silvia Night (aka Ágústa Eva Erlendsdóttir), έγραψε επιστολή προς την EBU, με την οποία ζητάει και αυτή την απόσυρση του Ισραήλ!
Και ενώ αυτή την εβδομάδα περιμένουμε την τελική απόφαση της Ρουμανίας, η οποία ακόμη δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να μην ταξιδέψει στο Μάλμε για οικονομικούς λόγους, φαίνεται ότι και η Ισλανδία πλέον προστίθεται σε αυτή τη λίστα – λόγω Ισραήλ όμως – με την τελική απόφαση να μη λαμβάνεται πριν από τον Μάρτιο.
Πηγή: gpstomusic.gr
Κοινοποιήστε: