Γράφει ο Σπύρος Μακρής
Ονομάζονται Djeddars, αυτοί οι πυραμιδικοί τάφοι χρονολογούνται από αιώνες και είναι μοναδικά κειμήλια μιας αρχαίας εποχής, τα οποία η έλλειψη έρευνας άφησε ένα μεγάλο μυστήριο να γεννά ερωτήματα.
Αυτά τα 13 μνημεία, των οποίων οι τετράγωνες πέτρινες βάσεις στεφανώνονται με γωνιακά αναχώματα, στέκονται σε δύο λόφους κοντά σε μια πόλη, περίπου 250 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, το Αλγέρι.
Χτισμένοι μεταξύ του τέταρτου και του έβδομου αιώνα, μερικοί μελετητές πιστεύουν ότι οι πυραμίδες χτίστηκαν ως τελικοί χώροι ανάπαυσης για τον βασιλιά των Βερβερίνων, αν και κανείς δεν ξέρει ποιος πραγματικά εγκαταστάθηκε εκεί.
Αλλά οι αλγερινές αρχές και οι αρχαιολόγοι πιέζουν τώρα οι πυραμίδες Djeddars να αναγράφονται ως παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO, ελπίζοντας να εξασφαλίσουν τη διατήρηση και τη μελέτη τους.
Η απόκτηση αυτού του καθεστώτος είναι μια μακρά διαδικασία και το Υπουργείο Πολιτισμού είπε ότι το αίτημα της Αλγερίας προς τον οργανισμό του ΟΗΕ «θα υποβληθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020».
Όταν χτίστηκαν οι Djeddars, οι βασιλιάδες των Βερβέρων κυβερνούσαν την περιοχή σε μικρά φέουδα, των οποίων η ιστορία είναι ελάχιστα γνωστή και από τους οποίους έχουν μείνει ελάχιστα ίχνη.
Ήταν μία περίοδος ιδιαίτερης ανησυχίας για την αρχαία ρωμαϊκή επαρχία Numidia. Όταν κατέρρευσε η δυτική αυτοκρατορία της Ρώμης, εισέβαλαν τα βανδαλικά και βυζαντινά στρατεύματα και οι αραβικές δυνάμεις έπεσαν στη βόρεια Αφρική.
Για αιώνες, αυτά τα απομακρυσμένα μνημεία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό να αγνοούνται, έτσι παραδίδονται στις καταστροφές του χρόνου και τους κακοποιούς. Τα Djeddars βρίσκονται στην κορυφή ενός λόφου περίπου έξι μιλίων μακριά του Mount Arouri και είναι γνωστές με τα γράμματα D έως M.
Ο καθένας περιέχει τουλάχιστον μία αίθουσα, με το μεγαλύτερο ανάχωμα να δίνει τη θέση του σε ένα λαβύρινθο 20 διαμερισμάτων. Ορισμένες αίθουσες είναι εξοπλισμένες με παγκάκια, κάνοντας τους ερευνητές να πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί για λατρευτικούς σκοπούς.
Τα Djeddars χτίστηκαν αρκετούς αιώνες μετά από άλλα επιβλητικά προϊσλαμικά ταφικά μνημεία, τα οποία βρίσκονται στο σημερινό βόρειο τμήμα της Αλγερίας, γεγονός που τα καθιστά τα τελευταία του είδους που πρέπει να ανεγέρθηκαν πριν την άφιξη του Ισλάμ.
Τα γαλλικά στρατεύματα και οι αποικιακές αρχές άρχισαν να εξερευνούν το 1865 εννέα από τους αποκαλούμενους τάφους. Αλλά πολλές από τις δομές δεν έχουν ποτέ εξερευνηθεί.
Djeddars: las Misteriosas PIRÁMIDES de Argelia
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=NlIgDqrAT1s]
diadrastika.com
Το Διαβάσαμε Djeddars: Οι Μυστηριώδεις Πυραμίδες της Αλγερίας
Κοινοποιήστε: