Με «τζαρτζαρίσματα», αιχμές και υπονοούμενα το debate των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην ΕΡΤ. Όλοι οι διάλογοι – φωτιά που ανέβασαν το πολιτικό θερμόμετρο
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Παύλος Γερουλάνος, η Νάντια Γιαννακοπούλου, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Χάρης Δούκας και ο Μιχάλης Κατρίνης ενόψει της εσωκομματικής κάλπης της 6ης Οκτωβρίου, ανέπτυξαν τις θέσεις τους με αιχμές μεταξύ τους χωρίς ωστόσο να υπερβούν τα εσκαμμένα.
Η πρώτη κόντρα της τηλεμαχίας ήταν στα φορολογικά θέματα και στα κόκκινα δάνεια μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και του Παύλου Γερουλάνου. Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ρώτησε τον κ. Γερουλάνο γιατί δεν έφερνε τις προτάσεις του στα όργανα του κόμματος και τα φέρνει τώρα στο debate. Η απάντηση του Γερουλάνου ήταν ότι έχει καταθέσει τις προτάσεις του εδώ και 7 χρόνια αλλά διατηρεί αμφιβολίες για το κατά πόσον το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει υπόψη του τις θέσεις των στελεχών του. «Όπου υπήρξε διάλογος στο ΠΑΣΟΚ ήμουν στην πρώτη γραμμή, δεν έχω κάνει προτάσεις μπας και γίνω πρόεδρος», απάντησε με αιχμηρό ύφος ο κ. Γερουλάνος.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης διέκοψε την απάντηση του Παύλου Γερουλάνου για το δανειολόγιο και τα κόκκινα δάνεια, λέγοντάς του ότι αυτά που προτείνει είναι ήδη στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα, ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει ότι είναι τζούσι ότι 11 βουλευτές βγήκαν απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους κάλεσε να ψηφίσουν τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.
Στη συνέχεια η Άννα Διαμαντοπούλου επέλεξε να απευθυνθεί προς τον κ. Γερουλάνο η οποία τόνιζε ότι δεν μπορεί ο καθένας να έχει πρόγραμμα δικό του, ενώ αναφέρθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προτείνοντας μικροπιστώσεις στις μικρές επιχειρήσεις, και μείωση της φορολογίας ως 30%. Μάλιστα η κυρία Διαμαντοπούλου αρνήθηκε πως στήριξε τη ΝΔ το 2019.
Επίθεση Δούκα σε Ανδρουλάκη και Γερουλάνο
Αμέσως μετά, επίθεση σε Ανδρουλάκη και Γερουλάνο εξαπέλυσε ο κ. Χάρης Δούκας αναφέροντας ότι αυτές οι προτάσεις που παρουσιάζουν για την οικονομία έπρεπε να είχαν συζητηθεί στα όργανα του ΠΑΣΟΚ. «Να σχολιάσω για να το κάνω και πιο ενεργητικό τον διάλογο, ότι μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι ο κύριος Ανδρουλάκης και ο κ. Γερουλάνος, ενώ έχει κατατεθεί μια πρόταση σήμερα, μια νομοθετική παρέμβαση, συζητάνε για τις επιμέρους διατυπώσεις και τα άρθρα. Θα έπρεπε αυτό να είναι μια συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ακριβώς αυτή η λειτουργία να αλλάξει για να είμαστε ομογενοποιημένοι όταν καταθέτουμε μια τόσο σημαντική παρέμβαση για τα funds», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δούκας.
Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια η Νάντια Γιαννακοπούλου για τα θέματα του μεταναστευτικού «καρφώνοντας» με τη σειρά της το Νίκο Ανδρουλάκη: «Δεν θυμάμαι να έχει γίνει τέτοια κουβέντα στο κόμμα. Το αντιμετωπίζεται και στον Δήμο καθημερινά το ζήτημα. Πρέπει να υπάρξει βαθιά κουβέντα για την αντιμετώπισή του από το κόμμα».
Ο Χάρης Δούκας επιτέθηκε και κατά της ΝΔ λέγοντας ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση τα επιδόματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Τα νέα παιδιά δεν θέλουν την ξύλινη γλώσσα των κομμάτων, είναι πολύ ουσιαστικό να δούμε τους νέους, να δούμε την τεχνητή νοημοσύνη, το στεγαστικό, τον τρόπο που ζουν και ερωτεύονται», είπε η Άννα Διαμαντοπούλου.
Ο Μιχάλης Κατρίνης ρωτήθηκε αν είναι πιο κοντά στο οικονομικό μοντέλο του Ανδρέα Παπανδρέου ή του Κώστα Σημίτη, απάντησε ότι «το πρότυπο της δεκαετίας του ’80, επικαιροποιημένο, στην υγεία, στην παιδεία, όλα αυτά κάνουν επιτακτική την επαναφορά αυτού του προτύπου. Νοσοκομεία, γιατρούς, προσωπικό, αυτό ζητούν όπου κι αν πήγα σε όλη τη χώρα».
«Γιατί δεν φέρατε στη βουλή το πλαίσιο του νόμου Διαμαντοπούλου που είχε δεσμευθεί ο κ. Μητσοτάκης ότι θα φέρει;», ρώτησε η Άννα Διαμαντοπούλου τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Θέσαμε στον δημόσιο διάλογο θέματα που ήταν στη συζήτηση τότε», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και η κυρία Διαμαντοπούλου αντέτεινε ότι έχει την αίσθηση ότι υπερασπίζεται μόνη της το νόμο της και το ΠΑΣΟΚ.
Σκληρή επίθεση Γιαννακοπούλου
Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε η Νάντια Γιαννακοπούλου στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα: «Δεν είσαι ο μόνος υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ», είπε η υποψήφια πρόεδρος του Κινήματος. «Έχετε αυτόκηρυχθεί υποστηριχτής του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι άλλοι δεν είμαστε; Δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα», του είπε. «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με ένα σχόλιο γιατί δεν κατάλαβα τι ακριβώς είπε ο κ. Ανδρουλάκης πιο πριν για την ανάγκη να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ, να υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε ποιους, τους υποψήφιους προέδρους του; Θεωρείτε ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι εδώ πέρα, στελέχη με τεράστια εμπειρία δεν υπερασπιζόμαστε το ΠΑΣΟΚ; Γιατί εγώ προσωπικά δεν αισθάνομαι καθόλου έτσι. Εκτός αν έχετε αυτοανακηρυχθεί από μόνος σας για κάποιο λόγο ότι είστε ο υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ και όλοι οι άλλοι με την πορεία μας, με τους αγώνες μας δεν είμαστε. Αν είναι έτσι, βγείτε και πείτε το ευθέως ενώπιον όλων των πολιτών που μας βλέπουν αυτή τη στιγμή, γιατί νομίζω ότι δεν πάει άλλο με τα υπονοούμενα, όπως όλο αυτό το χρονικό διάστημα βάζετε», ήταν η ακριβής τοποθέτηση της κυρίας Γιαννακοπούλου.
Σφοδρή κόντρα Κατρίνη – Ανδρουλάκη για εθνικά
Έχει ενδιαφέρον ότι ο κ. Δούκας έδωσε πάσα στον κ. Κατρίνη για τα θέματα της αμυντικής βιομηχανίας με αποτέλεσμα και οι δυο να υποστηρίξουν ότι το ΠΑΣΟΚ επί Νίκου Ανδρουλάκη δεν είχε καθαρές θέσεις για τους εξοπλισμούς.
Ρώτησε ο κ. Δούκας: «Πόσες φορές η Κ.Ο. συζήτησε για τα θέματα αυτά και αν τέθηκαν στη Βουλή;». Ο Μιχάλης Κατρίνης απάντησε: «Εγώ ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είχα ξεκάθαρη σχέση με τα οπλικά συστήματα και την αμυντική βιομηχανία. Λέω ότι υπάρχει μια διαφορά, οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας».
«Για το θέμα στην Κάσο ποια η άποψη και θέση σου Μιχάλη για την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ;», ξαναρώτησε ο κ. Δούκας. «Να ξαναβρούμε τον πατριωτικό μας χαρακτήρα. Να μην εκμεταλλεύονται τα πατριωτικά συναισθήματα που υποτιμά η κυβέρνηση. Δεν είναι περήφανη πολιτική αυτή. Να βάλουμε κόκκινες γραμμές», είπε με νόημα ο κ. Κατρίνης και πρόσθεσε «πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το βέτο σε μια πραγματική απειλή που είναι η Τουρκία», ενώ κατηγόρησε τον κ. Ανδρουλάκη ότι δεν έχει καθαρή στάση για το θέμα. «Μην μπερδεύετε τα βέτο», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, απαντώντας σε ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη, «άλλο το ενταξιακό, άλλο το οικονομικό» και υπογράμμισε ότι «θέλω να σας πω κάτι που άκουσα. Όταν το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει κάτι και υποτιμάται ή έχει κάνει κάτι και το κρύβουμε για λόγους προσωπικούς, το λέω διότι έχω χρέος να το πω».
Ο διάλογος ξεκίνησε με τον κ. Κατρίνη να αναφέρει:
«Θυμήθηκα ότι το Νοέμβρη του 21 στην Κύπρο μάλιστα είχες προτείνει να καταργηθεί το βέτο. Ένα δικαίωμα, ένα όπλο που έχει μια ευρωπαϊκή χώρα σε θέματα πολλά, μεταξύ των οποίων είναι και θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Και μάλιστα πριν από λίγες ώρες επιβεβαιώθηκε αυτή η επιθετική και προκλητική ρητορική του κυρίου Ερντογάν απέναντι στην Κύπρο και στον Ελληνισμό. Θεωρείς ότι η πρότασή σου για άρση του βέτο εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα;».
Η ερώτηση προφανώς ενόχλησε το Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος απάντησε: «Λοιπόν, υπάρχουν δύο βέτο. Το ένα βέτο είναι το Ενωσιακό. Αυτό δεν αλλάζει ποτέ, διότι είναι στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα αυτό που προτείνω δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λες Μιχάλη. Αυτό που προτείνω είναι το εξής: για θέματα φορολογικά και κυρώσεων να σταματήσει η ιστορία των φορολογικών παραδείσων και των εκβιασμών του Όρμπαν για να στηρίζουν τον Ερντογάν. Δηλαδή θέλουν να βάλουμε κυρώσεις στην Τουρκία διότι φυλακίζει το Ερμιτάζ, τον πρόεδρο του Κατάρ παράνομα, καταχρηστικά. Δεν μπορούμε να βάλουμε κυρώσεις διότι θέλει 27 ψήφους. Εκβιάζει η Ουγγαρία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα και δεν μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις. Άρα άλλο το βέτο, το ενωσιακό που δεν αλλάζει».
Τριπλή επίθεση σε Διαμαντοπούλου
Αν υπήρξε ή όχι σκάνδαλο υποκλοπών και αν υπήρξε επιεικής προς την κυβέρνηση για τα Τέμπη, ρωτήθηκε η Άννα Διαμαντοπούλου. «Το χαρακτήρισα μείζον θέμα με ανάρτησή μου», απάντησε εκείνη και πρόσθεσε ότι πρέπει να περιμένουμε τη δικαιοσύνη να αποδώσει τις πραγματικές ευθύνες. Δεν μπορεί να υπάρχει χειραγώγηση των θεσμών και αυτό ισχύει και στα Τέμπη», πρόσθεσε.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρεμβαίνοντας είπε ότι κακώς βάλλεται ο πρωθυπουργός για τις υποκλοπές και ρώτησε αν εξακολουθεί να το πιστεύει. Όχι, απάντησε εκείνη και επανέλαβε ότι η σκευωρία έπρεπε να αποκαλυφθεί από τη δικαιοσύνη. Όταν ήρθαν στοιχεία ήμουν κι εγώ απόλυτη, είπε. Ο Χάρης Δούκας ρώτησε για την τραγωδία των Τεμπών και χαρακτήρισε σωσίβιο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη παλαιότερες δηλώσεις της κυρίας Διαμαντοπούλου. «Οι παθογένειες στον ΟΣΕ είναι γνωστές από χρόνια, και όσο κι αν υπάρχει συνολικά πρόβλημα, υπάρχει», του απάντησε. Ερωτηθείσα από τον κ.Δούκα αν συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση των τρένων, του είπε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ ήταν απολύτως αποτυχημένη.
Κόντρα Διαμαντοπούλου – Δούκα για το μοντέλο συνεργασίας στο δήμο Αθηναίων
«Ποιο είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο δήμο;» ρώτησε η Άννα Διαμαντοπούλου τον Χάρη Δούκα.
«Δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο, εγώ πάντα ήμουν ΠΑΣΟΚ», αντέτεινε ο κ. Δούκας.
«Στο δήμο υπάρχουν απόψεις δικές σου, που δεν είναι ΠΑΣΟΚ. Αυτή η προσέγγιση έχει να κάνει με τη συνεργασία αυτή ή είναι δικές σου απόψεις;», επέμεινε η κυρία Διαμαντοπούλου. «Είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ, ήμουν γραμματέας στον τομέα Ενέργειας, όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ, και οι άνθρωποι στα Εξάρχεια, για το μετρό, έχουν δικαίωμα στο δημόσιο χώρο» της είπε ο κ. Δούκας.
Στη συνέχεια της τηλεμαχίας η Νάντια Γιαννακοπούλου κατηγόρησε τον σημερινό πρόεδρο: «Επί Γεννηματά τα όργανα λειτουργούσαν περισσότερο. Ζήσαμε πράγματα που θα μπορούσαμε να τα κάνουμε καλύτερα. Δε θυμάμαι τι έχει γίνει τόσα χρόνια. Έπρεπε να κανείς πρόταση μομφής στη συγκάλυψη από τη λειτουργία της εξεταστικής».
Για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Κατρίνης ερωτώμενος «αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεργαστεί με την ευρύτερη αριστερά και με ποια κόμματα;», απάντησε: «Δεν έχω απεμπολήσει ποτέ τα ιδανικά της παράταξης. Λέω ότι το ΠΑΣΟΚ χωρίς να φοβάμαι, πρέπει να πάρει πρωτοβουλία και να κάνει μεγάλη παράταξη με ευρύτερες δυνάμεις που θα είναι πραγματική απειλή για τη ΝΔ που θα κερδίσει τον Μητσοτάκη, αλλά με λογικές ΠΑΣΟΚ».
Ανέβηκαν οι τόνοι στην τελευταία ενότητα
Στην τελευταία ενότητα υπήρξε και σφοδρή αντιπαράθεση Ανδρουλάκη – Γιαννακοπούλου για το πότε έπρεπε να κάνει πρόταση μομφής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Ανδρουλάκης χαρακτήρισε ευνοημένο τον Χάρη Δούκα επειδή τον πρότεινε για δήμαρχο. «Δεν είμαι γεφυρατζής. Συνέχισα την αυτονομία και την ανανέωση. Επένδυσα στην ανανέωση, το ΠΑΣΟΚ ήταν γερασμένο κόμμα και μου κάνει εντύπωση πώς ρωτάς εσύ ο πιο ευνοημένος, που αν δεν σου είχα κάνει πρόταση δεν θα είχες εκλεγεί δήμαρχος», είπε ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον κ. Δούκας: «Έχουμε παλέψει και οι δύο δε μου αρέσει η διατύπωση περί ευνοημένου. Άλλα έλεγες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Έλεγες ότι δεν πήγαμε καλά και μετά βγήκες και είπες ότι είσαι ευχαριστημένος».
Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε και με την Γιαννακοπούλου με διάλογο – φωτιά:
«Γιαννακοπούλου: Αν μείνεις πρόεδρος, πως θα πείσεις κόσμο να μας ψηφίσει; Τι διαφορετικό θα πεις σε όσους έφυγαν από άλλα κόμματα;
-Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα που πλέον ακούει η κοινωνία. Όχι με διχαστικό λόγο και λαϊκισμό. Αν συνεχίσουμε με σοβαρό λόγο και διορθώνοντας λάθη με πιο επιθετική πολιτική, μπορούμε να δούμε στα μάτια τη ΝΔ.
-Γιαννακοπούλου: Τα έκανες όλα καλά; Τα άλλα κόμματα έχασαν 1,5 εκατ. ψήφους κι αντί να πάρουμε, χάσαμε και 100.000 ψήφους.
-Ανδρουλάκης: Είναι καλό να βάζεις στόχους. Το παν είναι η παράταξη. Πέρασε δύσκολα η παράταξη αυτή και επέστρεψε περήφανα με το σύμβολό της. Οι ψηφοφόροι δεν πήγαν σε άλλα κόμματα αλλά σε αποχή στις ευρωεκλογές».
Ακολούθησαν οι αιχμές Γερουλάνου προς την Διαμαντοπούλου σε έντονο ύφος: «Λείπεις 12 χρόνια από τις μάχες και ξαφνικά έρχεσαι πίσω έχοντας μιλήσει με τρόπο που πόνεσε. Πως ελπίζεις να μας εμπνεύσεις να σε ακολουθήσουμε;».
Τεράστια ήταν και η αντιπαράθεση Δούκα – Ανδρουλάκη όταν ο τελευταίος είπε στον σημερινό δήμαρχο: «Δεν είσαι Μιτεράν, ούτε Ερντογάν» για να πάρει την απάντηση: «Αυτό που έκανες είναι απρέπεια».
Το γενικό συμπέρασμα από το χθεσινό debate είναι πώς θα μπορέσουν οι υποψήφιοι την επομένη των εκλογών να συμπορευτούν αφού το χάσμα μεταξύ τους δείχνει να είναι αγεφύρωτο.
Κοινοποιήστε: