Σαν ιδέα πρωτοξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 60 στην Ιαπωνία, με το όνομα TEIKEI, και προβλέπει ένα ανεξάρτητο σύστημα διανομής τροφίμων το οποίο δεν εξαρτάται από τους συμβατικούς τρόπους διανομής. Για να συμβεί όμως αυτό, παραγωγός και καταναλωτές
βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία. Με λίγα λόγια είναι ένα σύστημα όπου παραγωγός και καταναλωτής έχουν φιλική σχέση και αμοιβαία εξάρτηση ο ένας από τον άλλο.Σήμερα, εκατομμύρια Ιάπωνες καταναλωτές συμμετέχουν στο σύστημα «teikei», που αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μερίδιο της κατανάλωσης φρέσκων προϊόντων. Στην Ευρώπη και στην Αμερική επικράτησε το όνομα CSA (Community Supported Agriculture) και στην Ελλάδα Κ.Υ.ΓΕΩ. Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία.
Αμοιβαία συνδρομή
Η ουσία αυτής της εταιρικής σχέσης παραγωγού-καταναλωτή δεν έγκειται τόσο στη διαπραγμάτευση, όσο στη φιλική σχέση μεταξύ τους. Συνεπώς, τόσο οι παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές θα πρέπει να βοηθούν ο ένας τον άλλο με βάση την αμοιβαία κατανόηση.
Οι παραγωγοί θα πρέπει, μέσω της διαβούλευσης με τους καταναλωτές να παράγουν τη μέγιστη ποσότητα και ποικιλία των προϊόντων τους ανάλογα με τις δυνατότητες της γης τους.
Αποδοχής του προϊόντος
Οι καταναλωτές θα πρέπει να αποδεχτούν τη συνολική ς παραγωγή που έχει παραχθεί σύμφωνα με τα ποιοτικά κριτήρια που συμφώνησαν με τους παραγωγούς .
Κοινή απόφαση για τις τιμές των προϊόντων
Για να αποφασιστεί η τιμή του προϊόντος, οι παραγωγοί θα πρέπει να λαμβάνουν πλήρως υπόψη το κόστος, τις τιμές αγοράς , τα ελάχιστα κόστη ς συσκευασίας και μεταφοράς που απαιτούνται , ακόμα και την πιθανή αποφυγή φορολόγησης των προϊόντων, και φυσικά το σημαντικό γεγονός ότι όλα τα προϊόντα τους γίνονται αποδεκτά. Οι καταναλωτές πρέπει να συνειδητοποιήσουν το σημαντικό όφελος να προμηθεύονται φρέσκα, ποιοτικά και υγιεινά τρόφιμα.
Εμβάθυνση των φιλικών σχέσεων
Η συνεχής ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας απαιτεί την εμβάθυνση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των παραγωγών και των καταναλωτών. Αυτό θα επιτευχθεί μόνο μέσω της μεγιστοποίησης της επαφής μεταξύ τους.
Αυτο-διανομή
Η μεταφορά των προϊόντων θα πρέπει να πραγματοποιείται είτε από την ομάδα των καταναλωτών, είτε από το κτήμα του παραγωγού, χωρίς ο κόστος και την εξάρτηση από επαγγελματίες μεταφορείς.
Δημοκρατική διαχείριση
Παραγωγοί και καταναλωτές θα πρέπει να αποφεύγουν την εξάρτηση από μεμονωμένα άτομα-ηγέτες και να ασκούν μια δημοκρατική διαχείριση με κοινή ευθύνη όλων.
Αρχή της μάθησης μεταξύ της ομάδας
Οι ομάδες των παραγωγών και των καταναλωτών θα πρέπει να συνεργάζονται στα θέματα επιλογής, παραγωγής και διανομής ασφαλών τροφίμων και να μαθαίνουν ο ένας από τις ανάγκες αλλά και τις γνώσεις του άλλου.
Διατήρηση του κατάλληλου μεγέθους
Η εφαρμογή των παραπάνω αρχών δεν μπορεί να γίνει εφικτή όταν η συμμετοχή είναι πολύ μεγάλη γι αυτό οι ΚΥΓΕΩ θα πρέπει να διατηρούνται σε κατάλληλο μέγεθος. Η ανάπτυξη του κινήματος αυτού θα πρέπει να προωθείται μέσω της αύξησης του αριθμού των ομάδων και τη συνεργασία μεταξύ τους.
Σταθερή ανάπτυξη
Δεν είναι βέβαιο ότι από την αρχή παραγωγοί και καταναλωτές θα τα καταφέρουν τέλεια γι αυτό και είναι σημαντικό και για τις δύο πλευρές να επιλέγουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τους εταίρους και να πιστεύουν στην αμοιβαία συνεργασία.
Japan Organic Agriculture Association 1978 (Urgenci : Principles of TEIKEI)
TEIKEI στα ιαπωνικά, μεταφράζεται σε “βάζοντας το πρόσωπο των αγροτών στα τρόφιμα.”
.
CSA ή Κ.Υ.ΓΕΩ., μια βάση για βιώσιμη και τοπική παραγωγή τροφίμων.
Κοινοποιήστε: