Αν και ο καθένας μας μπορεί να επιλέξει τις παρέες του, πολλές φορές στην καθημερινότητα πρέπει να αλληλεπιδρούμε και με ανθρώπους που δεν αντέχουμε! Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν το αίμα μας να βράζει όταν είναι κοντά μας. Άλλους τους θεωρούμε απλά ανυπόφορους, ίσως στενόμυαλους με ιδέες που δεν μας βρίσκουν σύμφωνες. Ίσως μας πλήγωσαν με τέτοιο τρόπο που δεν υπάρχει περιθώριο συγχώρεσης.
Ιδανικά δεν θα έπρεπε να έρχεσαι αντιμέτωπη με όποιον δεν αντέχεις. Όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στην πραγματικότητα κι αν συνέβαινε η κοινωνία μας θα ήταν πολωμένη. Το άτομο αυτό μπορεί να είναι το αφεντικό σου στη δουλειά, ένας συγγενής που θα δεις σε γάμους, ο πρώην σου και η λίστα μπορεί να συνεχίσει αρκετά ακόμα. Για να μην χάσεις την ψυχραιμία σου υπάρχουν τρόποι διαχείρισης αυτής της άβολης κατάστασης. Συγκεκριμένα οι παρακάτω τρόποι αντιμετώπισης θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις τον εαυτό σου και να διαχειριστείς τις δυσκολίες.
8 Τρόποι αντιμετώπισης ανθρώπων που δεν αντέχεις!
1. Κάνε ένα σχέδιο
Το να έχεις ένα σχέδιο βοηθάει να ελέγχεις τις αντιδράσεις σου και τα συναισθήματα σου. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να πετυχαίνει πάντα γιατί τα πράγματα δεν εξαρτώνται πάντα από εμάς. Μπορείς όμως να έχεις έτοιμο ένα “σχέδιο διαφυγής” από την κατάσταση. Η στρατηγική σου άλλωστε έχει να κάνει περισσότερο με τον αυτοέλεγχο σου που είναι ουσιαστικά και το μόνο πράγμα που μπορείς να ελέγξεις απόλυτα αν το θελήσεις.
2. Φρόντισε τον εαυτό σου
Κάθε επικοινωνία με έναν άνθρωπο που δεν αντέχεις μπορεί να δυσκολέψει κι άλλο αν εσύ δεν είσαι καλά σωματικά. Θα έχεις παρατηρήσει ότι η έλλειψη ύπνου ρίχνει τις αντοχές σου ή η έλλειψη άσκησης μπορεί να συσσωρεύει ενέργεια στο σώμα σου που δεν έχει εκτονωθεί. Αν η διατροφή σου δεν είναι καλή ή επαρκής, αυτό θα έχει συνέπειες όχι μόνο στην σωματική αλλά και την ψυχική σου υγεία. Αν λοιπόν έχεις να αντιμετωπίσεις μία άβολη κατάσταση κάθε μέρα, για παράδειγμα στην δουλειά, και δεν είσαι έτοιμη, δεν θα έχεις καλά αποτελέσματα.
3. Απόκτησε αυτογνωσία
Δεν υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα από το να αποδεχτούμε τα λάθη μας ή τις ατέλειες μας και να αποκτήσουμε γνώση του εαυτού μας. Πως αντιδρά το σώμα μας όταν ταραζόμαστε; Πότε αντιδρούμε υπερβολικά; Πότε είχαμε άδικο; Οι ερωτήσεις αυτές μπορούν να συνεχίζονται για πάντα. Αν αρχίσεις να παρατηρείς το σώμα σου και τις αντιδράσεις σου στις διάφορες καταστάσεις θα αρχίσεις να ελέγχεις κάποιες από αυτές. Η αυτογνωσία θέλει πολλή δουλειά και χρόνο αλλά το καλό είναι ότι βρίσκεσαι πάντα με τον εαυτό σου, οπότε μπορείς να δουλέψεις με τα ασήμαντα πράγματα στην αρχή. Σε βάθος χρόνου θα μπορείς να ελέγξεις τον εαυτό σου όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσεις κάποιον που δεν αντέχεις!
4. Μην παίρνεις τίποτα προσωπικά
Κάποιους ανθρώπους δεν τους αντέχουμε επειδή μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα με τον εαυτό μας. Ίσως δεν μας προκαλούν λεκτικά αλλά μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε ανεπαρκείς. Είναι νορμάλ να μην σου αρέσει αυτό γιατί σε πληγώνει και αισθάνεσαι άσχημα. Ο θυμός που προκύπτει είναι φυσικό επακόλουθο. Όμως, αν δεν παίρνεις την άποψη των άλλων προσωπικά δεν θα αισθάνεσαι άσχημα. Πρέπει να αποδεχτείς ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν συμπαθούν κανέναν και έτσι δεν λένε καλό λόγο για κανέναν. Κανείς δεν μπορεί να ευχαριστήσει τέτοιους ανθρώπους, γιατί η άποψη τους σχεδόν πάντα δεν έχει να κάνει με εσένα αλλά με τον ίδιο τον εαυτό τους. Δώσε λοιπόν ελευθερία στον εαυτό σου και μην παίρνεις τις γνώμες των άλλων προσωπικά.
5. Θυμήσου τους ανθρώπους που σε αγαπούν
Οι άνθρωποι που μας αγαπούν είναι πολλές φορές το καταφύγιο μας. Ακόμα κι αν δεν μπορείς να απαρτίζεσαι μόνο από αγαπημένα πρόσωπα, όταν θες να διώξεις από το μυαλό σου τις κακές σκέψεις, θυμήσου κάποιον που αγαπάς και σε αγαπάει. Αμέσως το μυαλό σου θα ηρεμήσει και θα διώξει την ένταση που νιώθεις ώστε να αντιδράσεις όσο πιο σωστά γίνεται.
6. Δείξε συμπόνια
Αντί να σε καταλάβει θυμός προσπάθησε να κάνεις σκέψεις συμπόνιας. Το ανυπόφορο άτομο που σε φέρνει στα όρια σου, ίσως είναι έτσι γιατί έχουν ζήσει μία πολύ άσχημη ζωή. Ο προϊστάμενος σου στην δουλειά ίσως έχει συνέχεια τα νεύρα του γιατί έχει έναν άρρωστο συγγενή και δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Η συνάδελφος που σε κοιτάει παγερά και σου μιλάει μονολεκτικά μπορεί να έχει κατάθλιψη. Αν εσύ περάσεις σε μία κατάσταση συμπόνιας για τους άλλους ενεργειακά και εσωτερικά θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Αν δεν μπορείς να συγχωρήσεις τα πάντα, τουλάχιστον προσπάθησε να δείξεις συμπόνια για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να μην νιώθει συνέχεια θυμό.
7. Βάλε όρια
Τα όρια σου τα ορίζεις εσύ σε κάθε περίσταση. Μπορεί όλος ο κόσμος να πηγαίνει προς τα πίσω, εσύ αν δεν θες να πας μπορείς να αλλάξεις κατεύθυνση. Επειδή δεν μπορείς να ελέγξεις την συμπεριφορά των άλλων, βάλε όρια πρώτα στον εαυτό σου και στις σκέψεις σου. Αν δεν θες να κουτσομπολεύεις με τους υπόλοιπους στο γραφείο μην το κάνεις. Αν κάποιος σου μιλάει για πράγματα που σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα και μετά τα σκέφτεσαι και ταράζεσαι, πρώτα ξεκαθάρισε τα όρια σου στο άτομο αυτό και μετά βάλε όρια στις σκέψεις σου. Αυτό είναι απαραίτητο για να προστατεύσεις τον εαυτό σου.
8. Βρες τους συμμάχους σου
Η συμβουλή αυτή συνήθως εφαρμόζεται στο εργασιακό περιβάλλον αλλά μπορεί να λειτουργήσει για εσένα και σε άλλες καταστάσεις. Αν έχεις έναν προϊστάμενο ή συνάδελφο που κάνει το λεπτό να μοιάζει ώρα και σε προσβάλλει συνεχώς, σίγουρα δεν είσαι μόνη. Σίγουρα κι άλλοι συνάδελφοι σου περνάνε δύσκολα. Βρες τους συμμάχους σου στη δουλειά γιατί η παρουσία τους στο χώρο μπορεί να είναι παρηγορητική. Πάνω από όλα πρέπει να μην νιώθεις εσύ άσχημα και οι σύμμαχοι σου μπορούν να βοηθήσουν πολύ σε αυτό.
The post 8 Τρόποι να αντιμετώπισης όσους σου χαλάνε την διάθεση! appeared first on ediva.gr.
Κοινοποιήστε: