Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως η ευφυΐα αφορά μόνο τα άτομα με υψηλό δείκτη IQ, υπάρχουν πολλοί τρόποι για την ενίσχυση των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου. Με λίγη θέληση και αποφασιστικότητα, ο καθένας μπορεί να διευρύνει τις νοητικές του ικανότητες και να γίνει λίγο πιο έξυπνος.
Η ενσωμάτωση νέων συνηθειών στη καθημερινότητα μας, δίνοντας τα σωστά ερεθίσματα στον εγκέφαλο, ακονίζουν το μυαλό μας και μας κάνουν πιο αποτελεσματικούς σε πολλούς τομείς. Εξάλλου η πνευματική υγεία είναι άρρητα συνδεδεμένη με την σωματική.
Τρόποι για να εξασκείς το μυαλό σου καθημερινά!
1. Επισκέψου καινούρια μέρη
Είτε πρόκειται για μια διαφορετική διαδρομή προς τη δουλειά, ένα νέο στέκι, ή ένα ταξίδι σε μία άλλη χώρα, η μετακίνηση είναι ευεργετική για τον εγκέφαλο. Ίσως σου φαίνεται δύσκολο να το αντιληφθείς εκείνη τη στιγμή και να νιώθεις άβολα, στην αρχή τουλάχιστον. Διότι πολύ απλά απολαμβάνουμε την άνεση της συνήθειας. Μας αρέσει να ξέρουμε τι να περιμένουμε σε κάθε περίσταση.
Όταν όμως ταξιδεύεις σε μία ξένη χώρα, έρχεσαι σε επαφή με μία διαφορετική γλώσσα, περίεργες παραδόσεις, έναν νέο ρυθμό ζωής. Μέσα από άγνωστες και απροσδόκητες προκλήσεις, το μυαλό μας αναγκάζεται να προσαρμοστεί σε αυτές τις νέες καταστάσεις.
Η επικοινωνία σε μία ξένη γλώσσα, η δοκιμή διαφορετικού φαγητού, ο προσανατολισμός σε άγνωστους δρόμους, αναγκάζουν τον εγκέφαλο να βρει νέους δημιουργικούς τρόπους για να προσαρμοστεί και να επικοινωνήσει συναισθήματα και ανάγκες.
2. Εκπαίδευση
Η εκπαίδευση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επενδύσεις χρήματα, χρόνο και προσπάθεια. Ξεκίνα ένα καινούριο μάθημα, είτε ακαδημαϊκό, είτε δημιουργικό. Κάθε φορά που μαθαίνεις κάτι καινούριο δημιουργούνται καινούριες νευρικές οδοί στον εγκέφαλό σου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να ενδυναμώνεται και να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση.
3. Διάβασε πολύ
Ότι και αν σου αρέσει να διαβάζεις, από επιστημονική φαντασία, ιστορία, ρομαντικά βιβλία μέχρι ποίηση, να ξέρεις πως πάντα κάτι κερδίζεις. Πέρα από τον πλούτο νέων πληροφοριών που αποκτάς, η ανάγνωση σε φέρνει σε επαφή με νέο λεξιλόγιο και σωστή ορθογραφία, ορθή χρήση της γραμματικής και του συντακτικού. Παράλληλα, διευρύνεις τη φαντασία σου.
Τις ίδιες λειτουργίες ακριβώς προσφέρει και το γράψιμο. Επιπλέον βοηθά στην αποτελεσματικότερη αφομοίωση των πληροφοριών και οξύνει την μνήμη. Μπαίνοντας στη διαδικασία να γράψεις, δίνεις μεγαλύτερη προσοχή στις λεπτομέρειες, τις αναμνήσεις, τις εμπειρίες και τους εξωτερικούς διαλόγους. Λειτουργίες που εντείνουν την δραστηριότητα του εγκεφάλου.
4. Ενημέρωση
Μπορείς να αφιερώνεις μισή ώρα κάθε μέρα για να διαβάζεις μια εφημερίδα ή να παρακολουθείς τις ειδήσεις. Πέρα από το ότι ενημερώνεσαι για το τι συμβαίνει στον κόσμο, βοηθάς τον εγκέφαλό σου να παραμένει ενεργός. Το να επεξεργάζεσαι καινούριες πληροφορίες για διάφορα θέματα είναι ότι καλύτερο και συνάμα πιο απλό μπορείς να κάνεις καθημερινά. Δες ακόμη: 6 Τρόποι για να τονώσεις το μυαλό σου!
5. Δημιουργικότητα
Βρείτε τρόπους να ενσωματώσετε δημιουργικές δραστηριότητες στην καθημερινότητά σας, όπως η ζωγραφική ή το σχέδιο. Ένα καλλιτεχνικό μυαλό αναζητά νέους δημιουργικότερους τρόπους επίλυσης προβλημάτων αλλά παράλληλα διαθέτει έμπνευση και ηρεμία. Η ζωγραφική ενθαρρύνει τους ανθρώπους να παρατηρούν τις μικρές λεπτομέρειες γύρω τους, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να βρίσκεται συνεχώς σε επαγρύπνηση.
Ακόμη, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου έχει εξαιρετικά οφέλη για το μυαλό. Μαθαίνοντας να παίζετε μουσική, βελτιώνονται η μνήμη, η συγκέντρωση, οι μαθηματικές ικανότητες και ο συντονισμός μεταξύ χεριού και ματιού. Διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου αναγκάζονται να συνεργαστούν προκειμένου να δημιουργήσουν μουσική, βελτιώνοντας έτσι τη γνωστική λειτουργία του.
6. Σωματική υγεία
Η καλή φυσική κατάσταση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς το σώμα μας είναι αυτό που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο. Πολλές φορές, η έλλειψη κινήτρων, η ψυχική κούραση και η απουσία συγκέντρωσης σχετίζονται με την φτωχή άσκηση και διατροφή.
Μελέτες δείχνουν πως άνθρωποι που αθλούνται συχνά και διατηρούν ένα δυνατό σώμα, διεγείρουν την ανάπτυξη εγκεφαλικών κυττάρων. Επιπλέον οι δραστήριοι άνθρωποι έχουν περισσότερη ενέργεια, καλύτερη συγκέντρωση και λιγότερο άγχος.
Τέλος, οι κακές διατροφικές συνήθειες συνδέονται με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης. Επομένως, αν θες να ενισχύσεις την λειτουργία του εγκεφάλου σου πρέπει να συνδυάζεις άσκηση και σωστή διατροφή, καθημερινά. Μπορείς να δεις ακόμη:20 Προτάσεις ευεξίας για ένα υγιές σώμα και μυαλό!
7. Συνεργασία
Η συναισθηματική νοημοσύνη παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στην συνολική επιτυχία, όσο και η λογική νοημοσύνη. Η αλληλεπίδραση με άλλους βοηθά τους ανθρώπους να επεκτείνουν την περιορισμένη σκέψη τους, να αποκτήσουν νέες ιδέες και να δουν τα πράγματα από διαφορετική γωνία.
Ο καθένας ερμηνεύει τις πληροφορίες που λαμβάνει από το περιβάλλον του με διαφορετικό τρόπο. Επεξεργάζεται διαφορετικά τις εμπειρίες και τις αναμνήσεις του και δρα αναλόγως στην καθημερινότητά του. Αυτό καθιστά τη συνεργασία απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου.
Παρόλο που συνήθως πιστεύουμε πως η δική μας ιδέα είναι η καλύτερη επιλογή, μια καινούρια προοπτική που έχει να σου προσφέρει ένα άλλο άτομο βοηθά τον εγκέφαλο να εξετάσει νέες λύσεις, τόσο για προσωπικά όσο και για επαγγελματικά θέματα.
Όποιο θέμα και αν αφορά μια συνομιλία, είτε πολιτική, είτε οικονομία, είτε θρησκεία, πρέπει να είσαι σε θέση να ακούσεις τον συνομιλητή σου. Το να δεχτείς την άποψη των άλλων συχνά αποτελεί μεγάλη πρόκληση, αλλά το μυαλό χρειάζεται πειθαρχεία για να παραμείνει κοφτερό.
8. Εξάσκηση
Πρέπει να εξασκούμε το μυαλό μας σε καθημερινή βάση, συχνά δρώντας πέρα από αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Με αρκετή συγκέντρωση και προσπάθεια, το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά εντυπωσιακό. Το να υποτιμάς τις ικανότητες σου, σε κρατάει μακριά από την επιτυχία.
Δοκίμασε στον ελεύθερό σου χρόνο να λύνεις σταυρόλεξα και παζλ, μάθε μια ξένη γλώσσα. Ή ακόμη δοκίμασε να λύσεις μαθηματικά προβλήματα χωρίς κομπιουτεράκι, περιηγήσου χωρίς GPS. Βάλε το μυαλό σου να δουλέψει. Δες επίσης: Τα 10 καλύτερα hacks για το μυαλό!
The post 8 Τρόποι για να ακονίσεις το μυαλό σου! appeared first on ediva.gr.
Κοινοποιήστε: