Το να μεγαλώνεις ένα παιδί σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όλοι μας κάνουμε λάθη. Μπορεί να καταλαβαίνεις ότι δεν αντιδράς πάντα σωστά σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά μπορείς να ξεχωρίσεις πότε ένας γονιός είναι καλός και πότε όχι. Η συμπεριφορά των παιδιών σου, όμως, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο που αντιδράς και συμπεριφέρεσαι εσύ η ίδια όταν βρίσκονται κοντά σου.
Όταν έγινα μητέρα, δέχτηκα πολλές συμβουλές από γονείς και γνωστούς για το πως να μεγαλώσω και να αναθρέψω τα παιδιά μου σωστά. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η θεωρία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Υπάρχουν πολλά λάθη που κάνεις ως γονιός και αυτά έχουν αντίκτυπο στην συμπεριφορά των παιδιών σου.
Πως επηρεάζουν τα συναισθήματα σου την συμπεριφορά των παιδιών σου
1. Ο ντροπαλός
Έχω δει πολλά παιδιά να είναι υπερβολικά ντροπαλά και αναποφάσιστα. Φοβούνται να πλησιάσουν τους άλλους ή να πάρουν μια απόφαση με αποτέλεσμα να απομονώνονται. Αυτό τις περισσότερες φορές οφείλεται σε εσένα καθώς προσπαθείς να το βοηθήσεις σε καταστάσεις τις οποίες θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνο του.
Μην γίνεσαι υπερπροστατευτική μαζί του, και άφησε το να δράσει μόνο του ακόμη και όταν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κάνει λάθος.
2. Το παιδί που δεν εμπιστεύεται εύκολα
Αν το παιδί σου είναι κρατάει μυστικά από εσένα και δεν εμπιστεύεται εύκολα άλλα άτομα, αυτό μπορεί να οφείλεται στη δική σου συμπεριφορά. Πολλές φορές αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή είσαι εσύ η ίδια υπερβολικά οξύθυμη.
3. Ο εγωιστής
Μπορεί να του έχεις αγοράσει τα πάντα και να του παίρνεις ότι σου ζητάει, αλλά όταν βρίσκεται με άλλα παιδιά αρπάζει τα παιχνίδια τους και δεν τα μοιράζεται με κανέναν. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί σου είναι κακό. Το ότι είναι εγωιστής μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν του δίνεις το δικαίωμα να επιλέξει.
4. Ο αγενής
Αν το παιδί σου είναι αγενές και χτυπάει τους άλλους, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γονείς του ή κάποια άλλα μέλη της οικογένειας του έχουν δώσει το λάθος παράδειγμα. Το παιδί σου απλά πράττει ότι βλέπει. Πρόσεξε κι εσύ την συμπεριφορά σου μέσα στο σπίτι και όταν είσαι κοντά του, και θα δεις τα πράγματα να βελτιώνονται.
5. Ο ψεύτης
Πόσες φορές σου έχει πει το παιδί σου ψέματα; Μην του ρίχνεις όλο το φταίξιμο. Πολλά παιδιά λένε ψέματα στους γονείς τους επειδή φοβούνται την αντίδραση τους, και επειδή μπορεί στο παρελθόν να οι γονείς να είχαν αντιδράσει αρκετά αυστηρά απέναντι στα λάθη που έκαναν.
6. Ο οξύθυμος
Αν το παιδί σου είναι οξύθυμο και γκρινιάζει όλη την ώρα, ή αν θυμώνει χωρίς ιδιαίτερο λόγο, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν λαμβάνει αρκετή προσοχή από εσένα. Με την γκρίνια πιστεύει ότι θα μπορέσει να τραβήξει την προσοχή σου και να του δώσεις σημασία. Μην τον αγνοείς, λοιπόν, και τα πράγματα θα βελτιωθούν.
7. Το παιδί που δεν υπερασπίζεται τον εαυτό του
Το θέμα του bullying είναι αρκετά συχνό φαινόμενο στο χώρο του σχολείου. Μπορεί το παιδί σου να είναι το ίδιο που κάνει bullying ή να το δέχεται. Αν δεν υπερασπίζεται τον εαυτό του σε δύσκολες περιστάσεις και έχει την τάση να βάζει τα κλάματα και να οπισθοχωρεί, μπορεί να οφείλεται στο ότι τον έχεις επιπλήξει μπροστά σε άλλους.
Το γεγονός αυτό τον έχει κάνει να χάσει την αυτοπεποίθηση του και να το βάζει στα πόδια κάθε φορά που δυσκολεύεται. Δε θα πρέπει να τον μαλώνεις μπροστά σε άλλους, ακόμη κι αν πρόκειται για τα αδέλφια του.
8. Ο ασεβής
Πόσες φορές έχεις βρεθεί σε δύσκολη θέση επειδή το παιδί σου φέρεται με ασέβεια απέναντι στους άλλους; Ο μόνος λόγος που το κάνει αυτό είναι επειδή του λες τι να κάνει χωρίς να λαμβάνεις υπόψη σου τα συναισθήματα του. Μην σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου. Μάθε τι θέλει και πως αισθάνεται και μπορεί να δεις σημαντικές αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών σου.
Δε χρειάζεται να κάνεις πολλά πράγματα για να βελτιώσεις την συμπεριφορά των παιδιών σου. Πρέπει απλά να μπορέσεις να ελέγξεις τα δικά σου συναισθήματα καλύτερα και να μπορείς να είσαι πιο λογικός απέναντι στο πως αισθάνεσαι εσύ ο ίδιος.
The post 8 Λάθη που κάνουμε ως γονείς και επηρεάζουν την συμπεριφορά των παιδιών! appeared first on ediva.gr.
8 Λάθη που κάνουμε ως γονείς και επηρεάζουν την συμπεριφορά των παιδιών!
Κοινοποιήστε: