Όταν κοιτάζεις στον καθρέφτη για να ελέγξεις το μακιγιάζ σου και ξαφνικά βλέπεις ένα τεράστιο σπυράκι ή κάτι το οποίο δεν έχεις ιδέα τι μπορεί να είναι, σίγουρα μπαίνεις στον πειρασμό να πειράξεις το πρόσωπο σου και να προσπαθήσεις να το σπάσεις. Όμως οι δερματολόγοι συστήνουν να μην πειράζεις τα περισσότερα ψεγάδια και εξογκώματα που παρατηρείς για να είσαι σίγουρη ότι θα φύγουν πιο γρήγορα.
Το να σπας οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει στην φυσική καταστροφή του δέρματος σου, κάνοντας το περισσότερο επιρρεπή σε μολύνσεις με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που είχες στην αρχή. Για να διατηρήσεις την επιδερμίδα σου φρέσκια και χωρίς ψεγάδια και να αποτρέψεις μια μόνιμη βλάβη όπως είναι οι ουλές και σπασμένα αγγεία, απέφυγε να κάνεις τα παρακάτω συνηθισμένα λάθη.
Ψεγάδια και εξογκώματα που δεν πρέπει να σπάσεις
1. Τρίχες που αναπτύσσονται εσωτερικά
Ενοχλητικές; Πάρα πολύ. Αξίζει, όμως, να τις πειράξεις ακόμη κι αν έχεις μόλις ξυριστεί στην περιοχή του μπικίνι; Όχι φυσικά! Οι τρίχες που αναπτύσσονται προς τα μέσα δημιουργούνται όταν η τρίχα εγκλωβίζεται κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Οι κοκκινίλες που ακολουθούν συχνά προκαλούν φαγούρα και έχουν φλεγμονές, αλλά δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσεις τσιμπιδάκι ή τα νύχια σου για να τις τραβήξεις προς τα έξω.
Στην πραγματικότητα, αν το κάνεις αυτό, το μόνο που καταφέρνεις είναι να σπάσεις το δέρμα που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον φλεγμονές και μολύνσεις αλλά και σε επιπλοκές, όπως σταφυλόκοκκο ή σηψαιμία. Αντί να τις πειράξεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις υδροκορτιζόνη, η οποία θα μειώσει την κοκκινίλα, τη φαγούρα και τον ερεθισμό, και να πλύνεις την περιοχή με ένα καθαριστικό απολέπισης για να βοηθήσεις την τρίχα να φτάσει στην επιφάνεια του δέρματος.
2. Έρπης
Αν δεν έχεις σκοπό να γεμίσεις έρπη, ούτε να σκεφτείς να το αγγίξεις. Πειράζοντας τον έρπη, θα καταφέρεις να δημιουργήσεις ακόμη περισσότερους, κι αν προσπαθήσεις να το σπάσεις θα απελευθερώσεις ένα υγρό το οποίο περιέχει τον ίδιο ιό και μπορεί εύκολα να μεταδοθεί σε άλλες περιοχές.
Αυτές οι φουσκάλες προκαλούνται από τον ιό του έρπητα, ο οποίος μπορεί να μεταδοθεί από μια περιοχή σε άλλη μέσω αγγίγματος. Οι μικρές πληγές μπορούν να θεραπευτούν με το πέρασμα του χρόνου με κάποιες θεραπείες που βρίσκεις στα φαρμακεία, αλλά αν παρατηρήσεις έρπητες που είναι πιο συχνοί ή που μεταδίδονται, τότε είναι καιρός να επισκεφτείς τον γιατρό για να σου δώσει την ανάλογη θεραπεία. Επίσης, απέφυγε να φιλήσεις κάποιον μέχρι ο έρπης να εξαφανιστεί για να αποφύγεις τη μετάδοση του.
3. Άσπρα εσωτερικά σπυράκια
Αν έχεις παρατηρήσει λευκά άσπρα σπυράκια στο πρόσωπο σου, τα οποία αρνούνται να σπάσουν όσο κι αν προσπαθήσεις, να είσαι σίγουρη πως δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να αφαιρεθούν – τουλάχιστον όχι χωρίς τη βοήθεια κάποιου δερματολόγου ή αισθητικού. Αυτά τα εξογκώματα είναι σκληρές, άσπρες κύστες κάτω από το δέρμα.
Αν προσπαθήσεις να τα πειράξεις, δε θα έχεις κάποιο αποτέλεσμα ενώ αν προσπαθήσεις να τα σπάσεις, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κοκκινίσεις το δέρμα σου, να το ερεθίσεις και να δημιουργήσεις φλεγμονές χωρίς να έχεις επηρεάσει τα εσωτερικά σπυράκια. Ένας λόγος για τον οποίο δεν έχεις κάποιο αποτέλεσμα όταν πιέζεις τα δάχτυλα σου επάνω στα στίγματα είναι επειδή τα σπυράκια αυτά δεν είναι κάποιου είδους βρωμιάς, λιπαρότητας ή μουντζούρας – είναι παγιδευμένα κύτταρα δέρματος. Αν σε ενοχλούν, κλείσε ένα ραντεβού με τον δερματολόγο, ο οποίος θα τα αφαιρέσει χρησιμοποιώντας ένα ζεστό και αποστειρωμένο εργαλείο.
4. Θυλακική υπερκεράτωση
Η θυλακική υπερκεράτωση αναφέρεται στην εμφάνιση τραχέων εξογκωμάτων στο δέρμα. Αυτή η κατάσταση δημιουργείται από την παραγωγή επιπλέον κερατίνης, μιας πρωτεΐνης που προστατεύει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια από μολύνσεις και άλλες βλαβερές τοξίνες.Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η συσσώρευση της κερατίνης δημιουργεί ένα πώμα που εμποδίζει το άνοιγμα των θυλάκων της τρίχας.
Πιέζοντας ή πειράζοντας αυτά τα εξογκώματα χειροτερεύει τις επιδράσεις, όπως την κοκκινίλα και τη πιθανότητα φαγούρας. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις ένα χημικό προϊόν απολέπισης που περιέχει σαλικυλικό οξύ ή γλυκολικό οξύ για να κατευνάσεις τη φλεγμονή και πιθανόν να καταφέρεις να θεραπεύσεις αυτή την πάθηση στο σπίτι. Αν δε δεις αποτελέσματα, κάνε μια επίσκεψη σε έναν δερματολόγο ή αισθητικό για να σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία.
5. Μαύρα στίγματα
Ευτυχώς αυτά τα μαύρα στίγματα στο πρόσωπο μας δεν είναι κόκκινα και δεν έχουν φλεγμονές. Παρόλα αυτά χαλάνε την εμφάνιση μας, ειδικά όταν βρίσκονται σε ομάδες των τριών, τεσσάρων. Τα μαύρα στίγματα, όπως και τα σπυράκια, αποτελούνται από φραγμένους πόρους λόγω λιπαρότητας – μόνο που η λιπαρότητα έχει οξειδωθεί μετά την έκθεση της στον αέρα, δίνοντας της αυτή τη μαύρη απόχρωση.
Μπορεί το σπάσιμο ή το πείραγμα να αποτελεί την εύκολη λύση, όμως δεν αξίζει να βλάψεις το δέρμα σου. Αν τα πιέσεις, θα αναγκάσεις τα βακτήρια να μπουν ακόμη πιο βαθιά και θα προκαλέσεις τραύμα στο δέρμα. Για να αφαιρέσεις τη λιπαρότητα και τη βρωμιά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα προϊόν απολέπισης ή να δοκιμάσεις 6 φυσικούς τρόπους για να απομακρύνεις τα στίγματα.
6. Κυστική ακμή
Αυτά τα σπυράκια εμφανίζονται πολύ βαθιά στο δέρμα δημιουργώντας κόκκινους, ευαίσθητους όζους, οι οποίοι είναι όχι μόνο επώδυνοι αλλά και πιο δύσκολοι να θεραπευτούν. Η φλεγμονή που συνοδεύει την κυστική ακμή μπορεί να καθυστερήσει τη θεραπευτική διαδικασία και να οδηγήσει σε μόνιμες ουλές που εξαλείφονται δύσκολα.
Αλλά αν τα πειράξεις, δε θα ωφελήσει σε κάτι. Οι κύστες εμφανίζονται τόσο βαθιά στο δέρμα που ούτε μπορείς να πλησιάσεις το σπυράκι με αποτέλεσμα να ματώσεις και να μη μπορείς να καλύψεις με τίποτα το αποτέλεσμα. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κλείσεις ραντεβού με τον δερματολόγο για να σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία και να σε βοηθήσει να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης ουλών.
7. Σπυράκια
Όλοι ξέρουμε ότι μπορούμε να ξεφορτωθούμε αυτά τα σημάδια χρησιμοποιώντας τα δυο μας δάχτυλα, επομένως δεν είναι εύκολο να αντισταθούμε να τα αφαιρέσουμε μόλις τα δούμε. Αν, όμως, θέλεις πραγματικά να περιορίσεις τη διαμονή τους, μη τα δίνεις σημασία. Τα σπυράκια περιέχουν βακτήρια ακμής συγκεντρωμένα σε μια περιοχή καθώς το ψεγάδι θεραπεύεται. Όταν, λοιπόν, προσπαθείς να τα σπάσεις, απελευθερώνεις το περιεχόμενο αυτό παντού στο πρόσωπο σου.
Εκτός από τη μεταφορά των βακτηριδίων πιο βαθιά μέσα στο δέρμα σου, μπορείς να μεταφέρεις ακόμη περισσότερα βακτήρια στο πρόσωπο σου με τα δάχτυλα. Αυτό θα οδηγήσει σε περισσότερα σπυράκια. Και όταν η ακμή εισχωρεί βαθιά στο δέρμα, μπορεί να βλάψει τους ιστούς και να σου αφήσει ουλές και σημάδια. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις την ακμή να θεραπευτεί από μόνη της επειδή το σώμα σου ξέρει πως να διορθώσει αυτή τη βλάβη παράγοντας κολλαγόνο, μια ουσία που βοηθάει στην υποστήριξη του δέρματος.
The post 7 Ψεγάδια και εξογκώματα που δεν πρέπει να πειράξεις! appeared first on ediva.gr.
Κοινοποιήστε: