Τι μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα για μια ισορροπημένη διατροφή.
Το κλειδί μιας ισορροπημένης διατροφής είναι να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά σε αφθονία, συνδυάζοντάς τα με άπαχες πρωτεΐνες που μας δίνουν την απαραίτητη ενέργεια. Κι αυτό μιας που τα πρώτα μας χαρίζουν τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ενώ με τις πρωτεΐνες αυτού του είδους χορταίνουμε επαρκώς, δίχως να καταναλώνουμε περιττά λιπαρά και θερμίδες από βλαβερούς υδατάνθρακες, χτίζοντας παράλληλα μύες και γερό σώμα.
Οι άπαχες πρωτεΐνες μπορούν επίσης να είναι ένα βασικό εργαλείο για απώλεια βάρους, ενώ ορισμένες από αυτές λειτουργούν παράλληλα ως απαραίτητα ένζυμα για χιλιάδες βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα μας.
Τέλος, η πέψη, η παραγωγή ενέργειας, η πήξη του αίματος και η σύσπαση των μυών έχουν επίσης ανάγκη τη συστηματική κατανάλωση άπαχων πρωτεϊνών, βοηθώντας ακόμη την επικοινωνία μεταξύ κυττάρων, ιστών και οργάνων. Ακολουθούν λοιπόν επτά επιλογές για το καθημερινό μας διαιτολόγιο.
Πλιγούρι
Το δημητριακό αυτό διαθέτει διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης από την κινόα και, όπως τα περισσότερα άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως, παρέχει απαραίτητες φυτικές ίνες, περίπου πέντε γραμμάρια ανά μισό φλιτζάνι.
Φασόλια
Τα φασόλια είναι μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης, με πέντε γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε μισό φλιτζάνι. Είναι επίσης εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.
Στήθος κοτόπουλου (δίχως την πέτσα)
Το στήθος κοτόπουλου είναι εξαιρετικά πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε θερμίδες, ενώ διαθέτει βιταμίνη Β3 και Β6. Αυτή βοηθά στον μεταβολισμό των υδατανθράκων που καταναλώνουμε, ενώ το σελήνιο που επίσης περιέχει είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό. Όλα αυτά, αφαιρώντας φυσικά την πέτσα που έχει πολλά βλαβερά λιπαρά και με ψήσιμο στον ατμό ή στη σχάρα (δίχως περιττά έλαια).
Λευκό ψάρι
Το ψάρι με λευκή σάρκα, όπως η γλώσσα ή πέρκα, είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, διαθέτοντας περίπου 100 θερμίδες ανά μερίδα των 100 γραμμαρίων. Αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για τη διατροφή μας, μαγειρεμένο πάντα χωρίς περιττές σάλτσες, ιδανικά στο γκριλ.
Χοιρινό
Τα άπαχα τμήματα του χοιρινού φιλέτου διαθέτουν παρόμοιες ποσότητες πρωτεΐνης με το κοτόπουλο, όπως και βιταμίνη Β6. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή καλίου και ψευδαργύρου.
Γιαούρτι
Μια μερίδα γιαούρτι περιέχει 17 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αποφύγετε ωστόσο τα γιαούρτια με γεύσεις, μιας που αυτά έχουν μεγάλες προσθήκες σακχάρων. Για καλύτερη γεύση συνοδεύστε το με φρέσκα φρούτα, κανέλα ή ανάλατους ξηρούς καρπούς. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό συστατικό για την παρασκευή σως σε κρεατικά, με την προσθήκη λίγου ελαιολάδου και μυρωδικών.
Τυρί cottage
Το τυρί cottage είναι εξαιρετικά άπαχο, με λιγότερο από πέντε γραμμάρια λίπους και περίπου 90 θερμίδες ανά μερίδα φλιτζάνι. Είναι εξαιρετική προσθήκη για ένα ελαφρύ πρωινό ή βραδινό, ενώ ως χορτοφαγική εναλλακτική μπορεί να καταναλωθεί το επίσης γεμάτο άπαχη πρωτεΐνη τόφου.
Πηγή: allyou.gr
Κοινοποιήστε: