Το ταμπού της ψυχοθεραπείας στις μέρες μας έχει αρχίσει να υποχωρεί, αφήνοντας χώρο για αναζήτηση βοήθειας σε δύσκολες καταστάσεις. Αν και εσύ θέλεις να μιλήσεις σε ψυχολόγο αλλά δεν ξέρεις αν το χρειάζεσαι πραγματικά εδώ θα βρεις την απάντηση που έψαχνες.
Η σύγχρονη καθημερινότητα του ατόμου έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να είναι απαιτητική και οι ρυθμοί της ζωής να γίνονται όλο και πιο γρήγοροι.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να νιώθει πίεση και στρες, προσπαθώντας να ανταπεξέλθει επαρκώς. Το άγχος είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που προκαλούν προβλήματα ψυχικής υγείας, ενώ η κατάθλιψη αναμένεται να είναι μια από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές στην επόμενη δεκαετία.
Πολλές φορές ακόμα και ήπια συμπτώματα δυσφορίας και δυσλειτουργικότητας στην καθημερινότητα μας μπορούν να βελτιωθούν μέσω της ψυχοθεραπείας.
Δες επίσης: 3 Τρόποι που η παιδική σου ηλικία διαμορφώνει τις βασικές σου πεποιθήσεις!
Πότε χρειάζεται να μιλήσεις σε ψυχολόγο;
1. Αν τα συναισθήματα σου είναι πολύ έντονα
Τα συναισθήματα της χαράς και της θλίψης είναι φυσιολογικά και υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους. Ωστόσο αν εσύ βρίσκεις τον εαυτό σου να χαίρεται ή αντιθέτως να στεναχωριέται υπερβολικά, σε σημείο που σου προκαλεί δυσφορία, θα σε βοηθούσε να μιλήσεις σε ψυχολόγο γι’αυτό. Δες επίσης 6 βιβλία που θα σου προσφέρουν ισορροπία την ζωή σου!
2. Έχεις ζήσει μια τραυματική εμπειρία και δεν το έχεις ξεπεράσει
Εάν βίωσες μια τραυματική εμπειρία και τα συμπτώματα δεν έχουν εξασθενίσει, όπως φυσιολογικά συμβαίνει με το πέρασμα του χρόνου για τους περισσότερους ανθρώπους, τότε ίσως χρειάζεται να αντιμετωπίσεις το άγχος και την ευερεθιστότητα που μάλλον έχεις με τη βοήθεια ειδικού.
3. Έχεις σωματικές ενοχλήσεις και προβλήματα υγείας χωρίς προφανή λόγο
Τα συμπτώματα που προκαλούνται λόγω ψυχογενών παραγόντων είναι πολλά και τις περισσότερες φορές είναι τόσο κοινά, που οι περισσότεροι από εμάς δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία.
Αν έχεις πονοκεφάλους συχνά ή το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι αδύναμο, χωρίς κάποιο ιατρικό αίτιο, τότε καλό θα ήταν να μιλήσεις σε ψυχολόγο για όσα σε απασχολούν.
4. Η απόδοση στη δουλειά σου έχει μειωθεί
Μπορεί να πρόκειται απλά για μερικές μέρες αργοπορίας ή μια μείωση στην αποδοτικότητα σου μέσα στη μέρα. Αν θεωρείς ότι για κάποιο λόγο, που δεν μπορείς να εξηγήσεις αλλιώς, δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις στις απαιτήσεις της δουλειάς σου επαρκώς και παίρνεις αρνητικό feedback ίσως θα πρέπει να συζητήσεις το θέμα με έναν ειδικό.
5. Έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου για τις αγαπημένες σου δραστηριότητες
Ενώ ήσουν αρκετά δραστήριο και πολυάσχολο άτομο, πλέον νιώθεις ότι τα έχεις βαρεθεί όλα και δεν θέλεις ή δεν έχεις όρεξη να κάνεις τίποτα; Αυτό μπορεί να σημαίνει, σε μερικές περιπτώσεις, ότι δεν θέλεις καν να σηκωθείς το πρωί από το κρεβάτι. Θα ήταν βοηθητικό να το συζητήσεις με έναν ειδικό για να ξαναπάρεις τη ζωή στα χέρια σου.
6. Δυσκολεύεσαι στις σχέσεις σου με τους άλλους
Δες επίσης: Πως να νιώθεις όμορφη ακόμα και όταν σε πιάνουν οι ανασφάλειες σου!
Η καθημερινότητα με το σύντροφο σου ίσως είναι γεμάτη καυγάδες και έχετε αποστασιοποιηθεί συναισθηματικά. Μπορεί να έχεις απομακρυνθεί από την οικογένεια σου ή να αποφεύγεις να δεις τους φίλους σου. Μπορεί απλά να θέλεις να μείνεις μόνη σου.
Σε κάθε περίπτωση, επειδή κατά βάση είμαστε κοινωνικά όντα, αν παρατηρήσεις ότι απομονώνεσαι συστηματικά από τους γύρω σου ή έρχεσαι συχνά σε συγκρούσεις μια καλή ιδέα θα ήταν να μιλήσεις σε ψυχολόγο γι’αυτό.
The post 6 λόγοι για να μιλήσεις σ’ ένα ψυχολόγο! appeared first on ediva.gr.
Κοινοποιήστε: