Μπορεί ο καιρός να μην μας έχει δείξε ακόμη τα δόντια του, καθώς ο υδράργυρος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όμως είναι γεγονός ότι ο χειμώνας είναι προ των πυλών. Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν κάθε χρόνο από «χειμερινή μελαγχολία». Πρόκειται για μια μορφή κατάθλιψης που παρουσιάζει χαμηλή διάθεση, διακυμάνσεις της όρεξης και βαρύ ύπνο, η οποία κορυφώνεται τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο κάθε έτους. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε φυσικά την κατάσταση;
ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ: Σε μερικούς ίσως να φαίνεται υπερβολικό ή ανούσιο, αλλά ο διαλογισμός σύμφωνα με έρευνες αυξάνει την δραστηριότητα στο μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ευτυχία και μειώνει την δραστηριόητητα σε εκείνο που ευθύνεται για το στρες.
ΦΩΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει πως το 50-80% των ανθρώπων που παθαίνουν χειμερινή μελαγχολία, μπορούν να ανακουφιστούν έστω και μερικώς, χάρη στο φως. Η φωτοθεραπεία, η οποία κλασικά αναφέρεται ως ηλιοθεραπεία, είναι η έκθεση στο φως της ημέρας ή σε συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός χρησιμοποιώντας πολυχρωματικό πολωμένο φως, λέιζερ, λαμπτήρες φθορισμού, διχρωματικούς λαμπτήρες ή φως πλήρους φάσματος. Στην Ελλάδα έχουμε αρκετή ηλιοφάνεια ακόμα και τον χειμώνα οπότε αρκεί να βρίσκουμε λίγα λεπτά την ημέρα να εκθέτουμε το σώμα μας σε αυτήν.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Απλοί υδατάνθρακες και λιπαρά όπως για παράδειγμα η πίτσα, μας κάνουν πιο οκνηρούς τον χειμώνα. Αν όμως προτιμήσουμε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως οι φακές και το μπρόκολο, αποφεύγουμε την ξαφνική έκρηξη ζαχάρου στο αίμα και διατηρούμε την ενεργητικότητά μας.
ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΚΑΙ Ω3: Η βιταμίνη D διατηρεί σταθερά τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας. Τα Ω3 λιπαρά (περιέχονται σε ποσότητα σε ψάρια όπως η σαρδέλα και ο σολομός) θεωρείται πως έχουν αντικαταθλιπτική δράση, καθώς βελτιώνουν την λειτουργία των κυττάρων στο αίμα και τον εγκέφαλο.
ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ: Αν δούμε τον χειμώνα ως μια ευκαιρία να κόψουμε ταχύτητα και να σχεδιάσουμε πράγματα που θέλουμε να κάνουμε αργότερα τα οποία θα μας δώσουν χαρά, και μόνο το γεγονός πως θα έχουμε κάτι όμορφο να προσμένουμε, είναι από μόνο του σκέτη ανάταση για την ψυχολογία μας.
ΑΣΚΗΣΗ: Ένας 15λεπτος περίπατος είναι αρκετός για να αυξήσουμε τους νευροδιαβιβαστές της ντοπαμίνης, που βοηθούν το μυαλό μας –και κατά συνέπεια και το σώμα μας- να είναι πιο χαρούμενα.
Κοινοποιήστε: