Ελληνικά φαράγγια που εντυπωσιάζουν με την ομορφιά τους και αξίζουν περισσότερες από μία επισκέψεις.
Ίσως, το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της φύσης πέρα από το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και τις ψηλές κορυφές των βουνών είναι τα ρήγματα που σχηματίζει η ίδια η φύση στο σώμα της. Θεόρατα βράχια που υψώνονται κατά μήκος στενών κοιλάδων συνθέτουν το σκηνικό σε πολλές -ανεξερεύνητες ως επί το πλείστον- γωνιές της Ελλάδας που η φυσική τους ομορφιά και η υψηλή πολιτιστική τους αξία συνεπαίρνει κάθε ταξιδιώτη.
Παρακάτω, διαλέξαμε τα σημαντικότερα και γνωστότερα φαράγγια της Ελλάδας που ξεχωρίζουν για την σπάνια φυσική ομορφιά τους και την τεράστια πολιτιστική τους αξία.
Φαράγγι Βίκου
Χωρίς καμία αμφιβολία, το μεγαλύτερο και πιο διάσημο φαράγγι της Ελλάδας βρίσκεται στην καρδιά του τεράστιου γεωπάρκου Βίκου – Αώου. Με μήκος που ξεπερνά τα έντεκα χιλιόμετρα, το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα ελάχιστα φαράγγια στον κόσμο που έχουν τεράστια αναλογία μήκους, πλάτους, βάθους. Μάλιστα, αυτός ο τόσο σπάνιος συνδυασμός για τα φυσικά δεδομένα ήταν ο λόγος που τα Guinness World Records επέλεξαν το φαράγγι του Βίκου ως ένα από τα σπουδαιότερα φυσικά θαύματα, όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά του πλανήτη ολόκληρου.
Το φαράγγι βρίσκεται στα βορειοδυτικά του νομού Ιωαννίνων προσφέροντας πλήθος περιπατητικών διαδρομών στους λάτρεις της φύσης και όχι μόνο. Ίσως, όμως, το σπουδαιότερο χαρακτηριστικό του είναι τα δεκάδες είδη θεραπευτικών φυτών και βοτάνων που ευδοκιμούν στην περιοχή. Μάλιστα, το φαράγγι του Βίκου θεωρείται ο βοτανικός θησαυρός της Ελλάδας, καθώς μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί εκεί τα περισσότερα είδη θεραπευτικών φυτών στη χώρα.
Φαράγγι της Σαμαριάς/Photo: Shutterstock
Φαράγγι Σαμαριάς/Photo: Wikipedia Creative Commons
Φαράγγι Σαμαριάς
Στην Κρήτη λένε πως το φαράγγι της Σαμαριάς δεν είναι ένα απλό φαράγγι, αλλά ένας Φάραγγας ολόκληρος. Η αλήθεια είναι πως δεν πέφτουν και πολύ έξω, αν αναλογιστούμε ότι το φαράγγι της Σαμαριάς -σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαθέσιμες έρευνες- είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε μήκος φαράγγι στην Ευρώπη μετά το φαράγγι Βερντόν στην Γαλλία. Το μήκος της βασικής διαδρομής του φαραγγιού ποικίλλει ανάλογα με το σημείο τερματισμού που επιλέγουν οι ταξιδιώτες και μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 17 χιλιόμετρα, αν αποφασίσετε να φτάσετε μέχρι την ακτή.
Όσον αφορά το όνομά του, φαίνεται πως το πήρε από το χωριό της Σαμαριάς, το οποίο βρισκόταν πολύ κοντά φαράγγι και ερημώθηκε επί Τουρκοκρατίας. Αυτό πάντως που πρέπει να γνωρίζετε πριν αποφασίσετε να επισκεφθείτε την περιοχή είναι ότι το φαράγγι της Σαμαριάς είναι επισκέψιμο μόνο το καλοκαίρι κατά τις ώρες της ημέρας, ενώ η διανυκτέρευση απαγορεύεται ρητά κι αυτό, γιατί λόγω της ακραίας διαφοράς θερμοκρασίας συχνά αποκολλώνται βράχοι με αποτέλεσμα η περιήγηση στο φαράγγι να είναι κατά διαστήματα επικίνδυνη.
Φαράγγι Λούσιου/Photo: Shutterstock
Φαράγγι Λούσιου
Σύμφωνα με την μυθολογία, στα παγωμένα νερά του ποταμού Λούσιου στην αρκαδική εξοχή οι τρεις Νύμφες, Νέδα, Αγνώ και Θεισόα έλουσαν τον μικρό Δία. Μάλλον, η επιλογή της τοποθεσίας δεν είναι τυχαία, γιατί ο ποταμός Λούσιος διασχίζει ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της χώρας με πλούσια φυσική ομορφιά και πολιτιστική κληρονομιά. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως η πεζοπορία στο φαράγγι του Λούσιου θεωρείται μία από τις πιο must πεζοπορικές διαδρομές για τους λάτρεις της βραχώδους ομορφιάς, καθώς προσφέρει μια ιδιαίτερη εναλλαγή φυσικών τοπίων -από βράχια μέχρι πυκνή βλάστηση- με στάσεις σε σημαντικά πολιτιστικά μνημεία της περιοχής.
Μην ξεχνάτε ότι φαράγγι του Λούσιου είναι γνωστό και ως Άγιο Όρος της Πελοποννήσου. Και αυτό γιατί στην περιοχή υπάρχουν πολλές παλιές εκκλησίες και μοναστήρια πάνω σε απόκρημνους βράχους, αλλά και πολλά ασκηταριά που δημιουργήθηκαν κατά τα βυζαντινά χρόνια. Αν πάλι αναζητάτε κάτι πιο extreme, να θυμάστε ότι στα αγριεμένα νερά του ποταμού, μπορείτε να δοκιμάσετε ράφτινγκ και καγιάκ.
Ο Αχέροντας/Photo:Shutterstock
Στενά Αχέροντα
Πώς θα σας φαινόταν να περπατήσετε στο φαράγγι των νεκρών; Αν και ακούγεται εξωτικό για τα ελληνικά δεδομένα, το πασίγνωστο ποτάμι της Ηπείρου προσφέρει μια καταπληκτική διαδρομή που η άγρια ομορφιά της το συνέδεσε με τον Άδη και τον Κάτω Κόσμο των νεκρών. Παρατηρώντας το τοπίο με τα άγρια βράχια και τα νερά του Αχέροντα και των παραποτάμων του να διασχίζουν ένα αινιγματικό τοπίο -άλλοτε βραχώδες και άλλοτε πεδινό- καταλαβαίνετε γρήγορα, γιατί οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τον Αχέροντα πύλη στον κόσμο των νεκρών.
Σήμερα, βέβαια, μια επίσκεψη στο φαράγγι κάθε άλλο παρά τρομακτική είναι. Οι ορειβατικές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε και να θαυμάσετε την ομορφιά του φυσικού τοπίου είναι πάρα πολλές και ποικίλλουν ανάλογα με την εμπειρία, την εγγύτητα στο ποτάμι και τον χρόνο που θέλετε να αφιερώσετε στην περιοχή. Αν πάλι είστε λάτρεις της περιπέτειας, μπορείτε να δοκιμάσετε ράφτινγκ και να πάρετε μια καλή γεύση του πόσο άγριος μπορεί να γίνει ο ποταμός των νεκρών.
Φαράγγι Βυρού
Με μήκος σχεδόν 20 χιλιόμετρα, το φαράγγι του Βυρού είναι ένα από τα σημαντικότερα και γνωστότερα φαράγγια της Πελοποννήσου. Γνωστό ήδη από τα αρχαία χρόνια, το φαράγγι αποτέλεσε τμήμα της Βασιλικής Οδού, του δρόμου που ένωνε την αρχαία Σπάρτη με την Καρδαμύλη. Η ιστορία, όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Στις διάφορες σπηλιές του φαραγγιού, είχαν δημιουργηθεί από πολύ παλιά μικρά μοναστήρια, ενώ πιο πρόσφατα στα χρόνια της Κατοχής, το φαράγγι ήταν κρυψώνα όσων ήθελαν να γλιτώσουν από τη βία των πόλεων. Σήμερα, το φαράγγι του Βυρού είναι ένα από τα πιο πράσινα της Ελλάδας, καθώς οι πλαγιές του Ταϋγέτου κατά μήκος του φαραγγιού είναι γεμάτες με κυπαρίσσια, καρυδιές και κέδρους.
Πηγή: travel.gr
Κοινοποιήστε: