Προορισμοί με χαλαρούς ρυθμούς, μακριά από την πολυκοσμία.
Λιγότερο διάσημα και συνήθως πιο δύσκολα προσεγγίσιμα, τα ακριτικά νησιά της Ελλάδας έχουν μια ιδιαίτερη γοητεία, καθώς παραμένουν μακριά από τον μαζικό τουρισμό. Μικρά, με δαντελωτές ακτογραμμές, ελεύθερες παραλίες, υπέροχα μονοπάτια και χαλαρούς ρυθμούς, είναι ιδανικά για εναλλακτικού τύπου διακοπές. Ξεχάστε πολυτέλεια και επιτήδευση: εδώ τον πρώτο λόγο έχουν τα πανηγύρια, τα μονοπάτια και οι ταβέρνες.
Καστελόριζο
Το μικρό νησί του Καστελόριζου είναι μια ομορφιά. Το χρωματιστό λιμάνι με τα περιποιημένα νεοκλασικά και τα καϊκάκια αραγμένα μπροστά μπροστά μοιάζει με σκηνικό ταινίας μιας άλλης εποχής. Με μόλις 9 τ.χλμ. έκταση και περίμετρο 19,5 χλμ. καταλαβαίνετε ότι εδώ δεν χρειάζεται να πάρετε μαζί σας αυτοκίνητο παρά ένα καλό ζευγάρι αθλητικά. Θα ξοδέψετε τις ημέρες σας απολαμβάνοντας την απόλυτη ξεγνοιασιά και ανεμελιά, η οποία συνοψίζεται στις δροσερές βουτιές, στα κρυστάλλινα νερά του νησιού, στις ουζοκατανύξεις με μεζεδάκια φρέσκα θαλασσινά και στους χορούς στα παραδοσιακά πανηγύρια.
Το νησί διαθέτει και ένα φυσικό δίκτυο μονοπατιών που αξίζει να περπατήσετε εάν σας αρέσουν οι πεζοπορίες. Από τις πιο δημοφιλείς είναι αυτή στο μοναστήρι του Αϊ Γιώργη του Βουνού του 18ου αιώνα. Αν και εγκαταλελειμμένο, διατηρεί αυτή τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα που έχουν τα μοναστήρια, αυτή την υπέροχη αύρα που σου προκαλεί απίστευτη ηρεμία. Το σημαντικότερο αξιοθέατο της Μεγίστης, όπως επίσης ονομάζεται το νησί, είναι το Παλαιόκαστρο, στα δυτικά της πόλης, στο λόφο της Βίγλας, χτισμένο στα απομεινάρια αρχαίας δωρικής ακρόπολης του 4ου αι. π.Χ., που φιλοξένησε από τους Ιωαννίτες Ιππότες του 14ου αιώνα μέχρι τους Ιταλούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πανέμορφα χρωματιστά σπίτια σε νεοκλασικό ύφος περιβάλλουν όλο το λιμάνι του Καστελόριζου/ Photo: Shutterstock
Αξίζει να επισκεφθείτε και το Κάστρο Ιπποτών ή κάστρο Αγίου Νικολάου το οποίο καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε αρκετές φορές, με τη σημερινή του μορφή να ανάγεται στον 15ο αιώνα. Κάτω από το κάστρο βρίσκεται και ο Λυκιακός Τάφος, ένας θαλαμοειδής τάφος, ο οποίος είναι λαξευμένος σε βράχο και στο εσωτερικό του φαίνονται καθαρά οι νεκρικές κλίνες σε δύο επίπεδα ενώ η πρόσοψή του είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.
Όσον αφορά στις βουτιές, αυτές γίνονται από τα βράχια -καθώς το Καστελόριζο δεν διαθέτει κλασικού τύπου παραλίες – με δημοφιλή σημεία το Φάρο, τον Κάβο, το Ακρωτήρι του Μεγάλου Νίφτη, τα Χασαπεία, τα παλιά δηλαδή σφαγεία του νησιού, τον Άγιο Στέφανο και το Ναύλακα. Αν θέλετε κάτι που να θυμίζει κλασική παραλία υπάρχει το Μανδράκι ενώ απέναντι από το νησάκι του Αγίου Γεωργίου θα κάνετε επίσης υπέροχες βουτιές. Μη φύγετε από το νησί εάν δεν πάτε με καϊκάκι στην Μπλε Σπηλιά, μία από τις μεγαλύτερες θαλάσσιες σπηλιές στη χώρα με απίθανα νερά.
Αγαθονήσι/Photo: Shutterstock
Αγαθονήσι
Θα το βρείτε κάτω από τη Σάμο, σχεδόν απέναντι από τους Λειψούς. Μικρό, μόλις 13,4 τ.χλμ., είναι ιδανικό για όλους όσους θέλουν να αποκοπούν από το σύγχρονο πολιτισμό, τη φασαρία και την πολυκοσμία. Εδώ, τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά, βόλτα στα μονοπάτια, λιάσιμο στις παραλίες και κουβεντολόι με τους ντόπιους στα καφενεία και τις ταβέρνες. Έχει τρεις μικροσκοπικούς οικισμούς, τον Άγιο Γεώργιο, το λιμάνι δηλαδή, το Μικρό Χωριό και ακριβώς απέναντι το Μεγάλο Χωριό που καμιά φορά το λένε και Πάνω Χωριό, με μικρά λευκά ταπεινά σπιτάκια χτισμένα σχεδόν αμφιθεατρικά που φεγγοβολούν νύχτα μέρα.
Το οδικό του δίκτυο είναι μικρό αλλά ασφαλτοστρωμένο αλλά δεν θα χρειαστείτε αυτοκίνητο εδώ. Ίσως ένα μηχανάκι για την ανηφοριά από το λιμάνι στα χωριά πιο πάνω. Εδώ, δεν υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχεία, prive clubs και εστιατόρια με αστέρια, οπότε φτιάξτε βαλίτσα με μαγιό και βερμούδες. Οι παραλίες δεν είναι οργανωμένες και οι περισσότερες προσεγγίζονται είτε από μονοπάτια είτε από θάλασσα. Η πιο κοντινή είναι αυτή δίπλα στο λιμάνι που έχει εύκολη πρόσβαση και βρίσκεται ακριβώς πάνω από τα καταστήματα. Άλλες ωραίες παραλίες είναι η Σπηλιά, το Βαθύ Πηγάδι, ο Γαϊδουρόλακος, ο Πάλος, ο Τσαγγάρης και το Αμμουδάκι.
Αν έχετε τη δυνατότητα, νοικιάσετε σκάφος ώστε να ανακαλύψετε και άλλα κολπάκια του νησιού ή για να εξερευνήσετε τις μικρές νησίδες που το περιτριγυρίζουν όπως τα Νερά, το Ψαθονήσι, το Γλάρο και το Κουνέλι. Το τοπ αξιοθέατο του νησιού είναι ο Αρχαιολογικός χώρος Τραγαίας, στο Καστράκι, περίπου 3-4 χλμ. μακριά από το Χωριό και άκμασε στην Ελληνιστική Εποχή. Περιλαμβάνει ένα οχυρωμένο οικισμό με λιμάνι, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ιερό, μελισσοκομική μονάδα και ένα εργαστήριο πορφύρας.
Ψέριμος/Photo: Shutterstock
Μονοπάτι στο ορεινό κομμάτι της Ψερίμου με την Κάλυμνο να φαίνεται στο βάθος/Photo: Shutterstock
Ψέριμος
Ανάμεσα σε Κάλυμνο, Κω και Τουρκία, η Ψέριμος διεκδικεί το δικό της χώρο στον τουρισμό και γιατί όχι. Αν σας αρέσουν τα μικρά, απομονωμένα νησιά, η επαφή με τη φύση και η ησυχία, τότε η Ψέριμος είναι το νησί σας. Διαθέτει έναν μικρό οικισμό και αυτός είναι το λιμάνι. Εδώ, θα βρείτε καταλύματα, ταβερνάκια και μαγαζιά για να προμηθευτείτε όσα χρειάζεστε κατά τη διαμονή σας στο νησί. Η μέρα εδώ κινείται στο τρίπτυχο: ύπνος, βουτιές και φαγητό. Αν στο Αγαθονήσι θέλατε λίγα ρούχα, εδώ ίσως θέλετε ακόμα λιγότερα, κατά πάσα πιθανότητα θα κινείστε με το μαγιό και το παρεό όλη μέρα.
Οι παραλίες οι οποίες έχουν πραγματικά κρυστάλλινα νερά θα τις προσεγγίσετε κυρίως περπατώντας αλλά και με σκάφος. Τα Αυλάκια που είναι κοντά στο λιμάνι είναι η πιο γνωστή, η Παναγιά η Γραφιώτισσα με το παλιό μισογκρεμισμένο, από τη θάλασσα, εκκλησάκι, η Τρεβάθια, το Βαθύ, ο Τάφος, η Ρούσσα, η Γλίστρα και η Μαραθούντα είναι μερικά μόνο από τα σημεία για βουτιές. Εάν κάνετε καταδύσεις σημειώστε πως στην ανατολική και βόρεια πλευρά του νησιού υπάρχουν ναυάγια πλοίων προς εξερεύνηση ενώ αν σας αρέσουν οι πεζοπορίες μπορείτε εύκολα να γυρίσετε όλο το νησί, να ανακαλύψετε μικρά ξωκλήσια, κολπάκια για βουτιές και να ευχαριστηθείτε τη θέα η οποία φθάνει μέχρι την Τουρκία.
Οινούσσες/Photo: Shutterstock
Οινούσσες/Photo: Shutterstock
Οινούσσες
Το μικρό αυτό νησάκι που χωρίζει τη Χίο με την Τουρκία έχει βγάλει μεγάλες ναυτοοικογένειες όπως αυτές του Λαιμού, του Πατέρα, του Χατζηπατέρα κ.ά. Ναι αυτό το μια σταλιά νησί, έχει γεννήσει μερικές από τις μεγαλύτερες εφοπλιστικές οικογένειες και ατρόμητους καπεταναίους. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που παρά το μέγεθός του διαθέτει επιβλητικά καπετανόσπιτα και όμορφα νεοκλασικά σε λευκούς και μπεζ τόνους ανάμεσα στα πιο ταπεινά πέτρινα. Εδώ, η ατμόσφαιρα δεν είναι τόσο νωχελική όσο στο Αγαθονήσι, την Ψέριμο και τους Φούρνους, είναι κάπως πιο αρχοντική και με ιστορίες που έχουν να κάνουν με τη μεγάλη ναυτική παράδοση του νησιού.
Η ακτογραμμή του κρύβει μικρές όμορφες παραλίες για όλα τα γούστα. Αν θέλετε απομόνωση θα κινηθείτε στις βορινές όπως ο Χόχλακας και η Κατσίκα που είναι εκτεθειμένες στα μελτέμια. Αν δεν σας αρέσει η απομόνωση μπορείτε να πάτε στο διάσημο Μπιλάλι με το μικρό του beach bar που είναι και η μοναδική οργανωμένη παραλία του νησιού ή στη μικρή Φασόλι πιο δίπλα αλλά και στη μεγαλύτερη παραλία Απήγανος που έχει αρκετό πράσινο στο φόντο και διάφανα νερά, στην αμμουδερή Φώκια, στη Φουρκερού, στο Μάρμαρο, στην Αλυκή, στον Χατζαλή, στην Τσελεπή και αλλού.
Μετά τις βουτιές, το ραντεβού δίνεται στα ταβερνάκια για φρέσκο ψάρι και μετά από την απογευματινή ραστώνη το σεργιάνι στα πλακόστρωτα στενά με τις μικρές καμάρες σχεδόν επιβάλλεται, πριν καθίσετε για ένα χαλαρό ποτάκι. Εκτός από βουτιές και βόλτες, μπορείτε να επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο που στεγάζεται στο Μέγαρο Παντελή Α. Λαιμού με μοντέλα πλοίων, ναυτικά όργανα, πίνακες ζωγραφικής, έγγραφα και βιβλία που ξεδιπλώνουν τη ναυτική παράδοση του νησιού καθώς και τον Άγιο Νικόλαο τον πολιούχο του νησιού με τις εντυπωσιακές αγιογραφίες καθώς και τα πολλά τάματα των ναυτικών. Εδώ, επίσης, φυλάσσεται τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου το οποίο μεταφέρθηκε το 2001 από τη Σικελία. Αξίζει να πάτε και μέχρι τον μεγάλο Σταυρό των Οινουσσών, που είναι χτισμένος πάνω σε λόφο που αγναντεύει σχεδόν όλο το νησί και το πέλαγος, αλλά προτιμήστε νωρίς το πρωί για να δείτε την ανατολή και αργά το απόγευμα για να απολαύσετε τη δύση.
Φούρνοι/Photo: Shutterstock
H παραλία Κασίδι/Photo: Shutterstock
Φούρνοι
Ανάμεσα στην Ικαρία και στη Σάμο, οι Φούρνοι είναι γνωστοί σε όλους όσους αναζητούν εναλλακτικού τύπου διακοπές. Ανεμελιά, χαλάρωση και κολύμπι σε απίθανα νερά κάνουν τους Φούρνους νησί άξιο για να το επισκεφθείτε. Σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε και με σκάφος, καθώς η ιδιαίτερα δαντελωτή ακτογραμμή τους κρύβει κολπάκια που υπόσχονται συγκλονιστικές βουτιές. Έχει έξι οικισμούς με τον μεγαλύτερο φυσικά τη Χώρα που είναι και το λιμάνι και το ψαροχώρι της Χρυσομηλιάς που είναι πιο γραφικό. Διαθέτει λίγες οργανωμένες παραλίες, καθώς στην πλειοψηφία τους είναι ελεύθερες και θα τις προσεγγίσετε κυρίως μέσω μονοπατιών. Είπαμε, εδώ θα έρθετε για εναλλακτικού τύπου διακοπές. Οπότε αφήστε πίσω σας άβολα παπούτσια της αστικής καθημερινότητας και ρίξτε στη βαλίτσα αθλητικά, σαγιονάρες και σανδάλια.
Η Χρυσομηλιά έχει ρηχά νερά και ωραία αμμουδιά και ένα-δυο ταβερνάκια για μετά τις βουτιές. Το Καμάρι έχει πιο βαθιά νερά και αξίζει να βουτήξετε με μάσκα καθώς υπάρχουν βυθισμένες αρχαίες κατοικίες. Στην Αγία Τριάδα θα βρείτε αρμυρίκια για σκιά με την προϋπόθεση ότι θα πάτε νωρίς. Η Ψιλή Άμμος είναι από τις πιο γνωστές του νησιού, η οποία μάλιστα διαθέτει και beach bar. Οι μικροί οικισμοί Καμπί και Μπαλί έχουν επίσης όμορφες παραλίες ενώ το Κασίδι, η Βλυχάδα και η Βιτσιλιά είναι πιο απομακρυσμένες. Αυτή που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε όμως είναι το Πετροκοπιό, το οποίο εκτός από κρυστάλλινα νερά έχει και ένα παλιό λατομείο στο πίσω μέρος της το οποίο χρησιμοποιούνταν από την Αρχαϊκή μέχρι τη Ρωμαϊκή Εποχή αλλά και στα τέλη του 19ου με αρχές 20ού αιώνα. Εδώ, θα δείτε να σώζονται ακόμα αρκετά αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη τα οποία για άγνωστο λόγο δεν ολοκληρώθηκαν και εγκαταλείφθηκαν στην παραλία. Στον ελεύθερό σας χρόνο να ξέρετε πως τα μονοπάτια του νησιού θα σας δώσουν υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Δοκιμάστε να τα περπατήσετε κατά τη δύση του ηλίου που ο ορίζοντας βάφεται πορτοκαλί.
Πηγή: travel.gr
Κοινοποιήστε: