Η απόφαση να ξεκινήσεις τη δημιουργία του κήπου σου στη γωνία του μπαλκονιού σου μόλις πάρθηκε! Είναι επόμενο να αναρωτιέσαι από που θα ξεκινήσεις αυτό το όμορφο ταξίδι του πρασινοπολύχρωμου κήπου σου. Όντας και η ίδια αρχάρια ξεκίνησα ρωτώντας γύρω μου, οικογένεια, ανθοπωλεία και φυτώρια, ποιο φυτό να πάρω πρώτο. Πρώτο βήμα, προμηθεύσου τις γλάστρες που θες. Δεύτερο βήμα αγόρασε χώμα και τρίτο βήμα: χτίσε τον κήπο του μπαλκονιού σου!
Ποια είναι τα κατάλληλα φυτά για το μπαλκόνι σου;
1. Αγγελική
Η όμορφη αγγελική μου. Την πήρα πολύ μικρή και γρήγορα μεγάλωσε! Την ποτίζω καθημερινά τους καλοκαιρινούς μήνες και κάθε δεύτερη ή τρίτη μέρα τους χειμερινούς. Την Άνοιξη που μεγαλώνει απότομα το ένα από τα τρία της κλαδάκια είχε ψηλώσει πάρα πολύ και δεν ήταν καθόλου φουντωτή. Της έκοψα λοιπόν αυτό το κλαδάκι περίπου 5 πόντους και τώρα όλα τα υπόλοιπα ψηλώσανε. Extra bonus: ένα τέταρτο κλαδάκι ήρθε στη παρέα!
2. Βασιλικός
Αντίστοιχα το βασιλικό μου τον πήρα σούπερ μικρό. Τις κρύες μέρες τον έβαζα μέσα στο σπίτι και τις υπόλοιπες απολαμβάνει τον ήλιο του μπαλκονιού μου. Τον ποτίζω τόσο συχνά ώστε να μην ξεραίνεται το χώμα. Το αγαπημένο μου tip: κόβω τις άκρες με τα λουλουδάκια που βγάζει και αμέσως μεγαλώνει!
3. Σανσιβέρια
Ονομάζεται σανσιβέρια και είναι η ψηλόλιγνη φίλη μου που κοσμεί με τα σπαθωτά φύλλα της το μικρό μου μπαλκόνι. Αγόρασα ένα ψεκαστίρι όπου μέσα του έβαλα νερό και την ψεκάζω το χειμώνα δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και νερό κανονικά κάθε δέκα μέρες. Ενώ το καλοκαίρι την ψεκάζω καθημερινά και νερό κάθε τρίτη μέρα. Να έχεις στο νου σου ότι κάθε φυτό συμπεριφέρεται διαφορετικά ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και κυρίως στο κρύο και στον ήλιο στα οποία εκτίθεται. Tip: η σανσιβέρια αντέχει και σε εσωτερικούς χώρους!
4. Δυόσμος
Ο μυρωδάτος δύοσμος! Ανυπομονούσα να μεγαλώσει για τον συνδυάσω με ρούμι και λάιμ στο πιο απολαυστικό μοχίτο! Μέχρι τότε όμως απλά κουνάω τα φύλλα του για να μυρίζει το μπαλκόνι μου. Τον ποτίζω πολύ συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ το χειμώνα τον καλύπτω από το τσουχτερό κρύο. Tip: το συχνό κλάδεμα στις κορυφές του, του δίνει δύναμη να αναπτυχθεί.
Δες επίσης: Πώς θα έχεις φρέσκα αρωματικά φυτά στην κουζίνα σου!
5. Μαργαρίτες
Οι μαργαρίτες είναι τα πρώτα λουλούδια που μπήκαν στο μπαλκόνι μου. Μάλιστα σε δύο χρώματα, λευκό και ροζ-μωβ. Το χειμώνα θέλουν προστασία από το κρύο και το καλοκαίρι μπόλικο νερό. Tip: όταν κάποιο της λουλούδι ή μερικά της φύλλα ξεραθούν, αφαίρεσέ τα με ένα ψαλίδι.
6. Κισσός
Η σχέση μου με τον κισσό ξεκίνησε διαφορετικά από ότι με τα υπόλοιπα φυτά μου, αφού έκοψα ένα κλαδάκι του από έναν κισσό που βρήκα να στριφογυρίζει γύρω από ένα δέντρο στο δρόμο. Περίπου 15 εκατοστά έκλεψα, το έβαλα μέσα σε νερό και αφού έβγαλε ρίζες πήρε την θέση του σε μια μικροσκοπική γλαστρούλα. Tip: αν προσπαθήσεις το ίδιο, κόψε τα φύλλα που βρίσκονται προς την βάση του φυτού και μετά βάλε το μέσα σε νερό προκειμένου να το βοηθήσεις να ζήσει και να βγάλει ρίζες.
Δες επίσης: 5 φυτά που θα δώσουν προσωπικότητα στο σπίτι σου!
7. Ωραίο φύλλο
Ωραίο φύλλο ή κολεός. Υπάρχουν πολλοί υπέροχοι συνδυασμοί των χρωμάτων πάνω στα φύλλα του! Ένα πολύ οικονομικό φυτό με μόλις 1,50 ευρώ το καθένα! Απ’ότι μου είπαν (και φαίνεται αλήθεια) είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στον ήλιο! Το ποτίζω καθημερινά και κόβω τα ξεραμένα ή μαραμένα φύλλα του!
Δες επίσης: Πρωτότυπη διακόσμηση κουζίνας με φυτά εσωτερικού χώρου!
8. Ρίγανη
Στη ρίγανή μου κόβω τις κορφές για να φουντώσει. Και μάλιστα αυτές τις κορυφές τις πλένω και έπειτα της στερεώνω κάπου για να ξεραθούν. Η απόλυτη προσθήκη στη σαλάτα μου. Αντέχει την ξηρασία και είναι πολύ ανθεκτική.
9. Παχύφυτο εχεβέρια
Το πιο εντυπωσιακό παχύφυτο. Αναπτύσσεται σε φωτεινές και ημισκιερές τοποθεσίες. Τους χειμερινούς μήνες το ποτίζω μία φορά την εβδομάδα, ενώ τους καλοκαιρινούς δύο φορές και μερικά βράδια το ψεκάζω και με λίγο νεράκι. Αν τα φύλλα είναι αδύνατα ή μαλακά μπορούμε να τα αφαιρέσουμε.
10. Γεράνι
Τα γεράνια είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία. Αντέχει τον δυνατό ήλιο ενώ είναι λιγότερο ανθεκτικά στις χαμηλές θερμοκρασίες. Το χειμώνα θέλει πότισμα δύο φορές την εβδομάδα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες θέλει τρεις φορές. Είναι επίσης σημαντικό κατά την διάρκεια της ανθοφορίας του να αφαιρούμε τα ξερά λουλούδια του. Extra tip: η αρχή της Άνοιξης είναι η κατάλληλη περίοδος για ένα αυστηρό κλάδεμα.
The post 10 Όμορφα φυτά για αρχάριους! appeared first on ediva.gr.
Το Διαβάσαμε 10 Όμορφα φυτά για αρχάριους!
Κοινοποιήστε: