Τα αντισυλληπτικά είναι πλέον πολύ διαδεδομένα και μια στις δύο γυναίκες τα χρησιμοποιούν σαν μέθοδο αντισύλληψης με τον σύντροφο τους. Τι σημαίνει, όμως, παίρνω αντισυλληπτικά; Μπορούν να με επηρεάσουν στην υγεία μου; Μπορώ να πάω να πάρω έτσι μόνη μου από το φαρμακείο; Πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα και θα προσπαθήσω να στις λύσω όλες παρακάτω.
Η δική μου ιστορία με τα Yasminelle- τα αντισυλληπτικά που συστήνουν οι περισσότεροι γιατροί- ξεκίνησε πριν περίπου 9 χρόνια λόγω πολύ ασταθούς και μικρού κύκλου περιόδου. Από ότι καταλαβαίνεις κάτι έπρεπε να γίνει με το θέμα αυτό και έτσι απευθύνθηκα στον γυναικολόγο μου, ο οποίος μου είπε να πάρω αντισυλληπτικά. Έτσι με το που ξεκίνησα να τα παίρνω έψαξα τι και πως για να γνωρίζω. Για αυτό και σου έχω όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα αντισυλληπτικά από πρώτο χέρι.
Τι πρέπει να ξέρεις για τα αντισυλληπτικά
Όπως σου είπα η ιστορία μου με τα Yasminelle ξεκίνησε πριν 9 χρόνια περίπου γιατί είχα καταλήξει με κύκλο περιόδου στις 19 μέρες. Πρώτο βήμα σαφώς ήταν το ραντεβού στον γυναικολόγο μου. Μου είπε πως ο μόνος τρόπος για να “έρθω στα ίσια μου” ήταν τα αντισυλληπτικά. Έτσι και τα ξεκίνησα. Τα Yasminelle είναι τα πιο ελαφριά, υποαλλεργικά χάπια που υπάρχουν στην αγορά αυτή τη στιγμή- και πιθανότατα θα σου συστήσει τα ίδια, εκτός αν έχεις θέμα. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο πριν τα ξεκινήσεις, έτσι ώστε να δει όλο το ιστορικό σου και να ξέρει τι να σου προτείνει.
Δες επίσης: Ποια είναι η κατάλληλη περίοδος για να κάνεις τεστ ΠΑΠ!
Τα θετικά από τα αντισυλληπτικά; Μπορώ να πω πως για τα χρόνια που ακολούθησαν ξέχασα τι πάει να πει “πόνοι περιόδου”. Ήταν όλα πολύ απλά, εύκολα και με μηδαμινή ενόχληση. Επίσης, η περίοδος μου ήταν ρολόι. Τα χάπια ήταν για 21 μέρες και στις 25 μέρες ερχόταν κάθε μήνα περίοδος. Επιπλέον, επειδή τα αντισυλληπτικά είναι ορμόνες μου μεγάλωσαν το στήθος κατά ένα νούμερο- συμβαίνει στις περισσότερες που το έχω συζητήσει.
Τέλος, τα προφυλακτικά με τον σύντροφο μου ήταν πλέον παρελθόν μιας και τα χάπια προσφέρουν 99,7% προφύλαξη. Βέβαια, αν δεν έχεις σταθερό σύντροφο να χρησιμοποιείς προφυλακτικά γιατί τα ΣΜΝ (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα) δεν καλύπτονται από τα αντισυλληπτικά!
Δες επίσης: 7 Τρόποι για να σου έρθει γρηγορότερα περίοδος!
Τα αρνητικά; Η αλήθεια είναι πως τον πρώτο καιρό ίσως λίγο πάθεις ένα ταράκουλο. Όπως σου είπα είναι ορμόνες οπότε μέχρι να το συνηθίσει ο οργανισμός σου μπορεί να έχεις πολλές συναισθηματικές μεταπτώσεις. Σκέψου ότι εγώ εκτός από το συναισθηματικό αυτό πάνω κάτω, με είχε πιάσει και απίστευτη υπνηλία- έφτασα να κοιμάμαι 3 μέρες σερί. Επίσης, σαν χάπια που είναι κάνουν κάποια κατακράτηση υγρών οπότε μην ξεχνάς πίνεις λίγο παραπάνω νεράκι. Τέλος, αν είσαι καπνίστρια θα ήταν καλό να το κόψεις ή αν δε μπορείς να το ελαττώσεις σημαντικά.
Δες επίσης: Πως επηρεάζει ο χειμώνας την περίοδο σου!
Όλες αυτές τις πληροφορίες και ακόμα περισσότερες μπορείς να τις βρεις στο βιβλιαράκι με τις οδηγίες που έχει το πακετάκι με τα χάπια. Πριν τα ξεκινήσεις, διάβασε το καλά και να το έχεις πάντα στην τσάντα σου για να ξέρεις τι μπορεί να συμβεί και τι μπορείς να κάνεις. Αν ξεχάσεις ένα χάπι δεν πειράζει, απλά την επόμενη μέρα πάρε 2 μαζί. Αν ξεχάσεις πάνω από μια μέρα, τότε θα πρέπει να σταματήσεις να περιμένεις να σου έρθει περίοδος και μετά πάλι να ξεκινήσεις.
Σε συμβουλεύω πριν πας στο φαρμακείο και τα ζητήσεις να κάνεις μια επίσκεψη στον γυναικολόγο σου. Ξέρει όλο σου το ιστορικό, ξέρει τι μπορεί να “σηκώσει” ο οργανισμός σου και τι όχι. Ακόμα και αν σου πει ότι ναι μπορείς άφοβα να πάρεις, είναι καλό να έχεις το οκ από τον ειδικό. Μπορεί βέβαια να σου πει ότι ναι οκ να πάρεις αλλά για την περίπτωση σου η “τάδε” μάρκα είναι καλύτερη. Γενικά, σε ότι αφορά τέτοια θέματα κάνε τον κόπο να μιλήσεις με τον γιατρό σου.
The post Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τα αντισυλληπτικά! appeared first on ediva.gr.
Κοινοποιήστε: