Ούτε ραγδαίες οι εξελίξεις ούτε αναπάντεχες. Ουδεμία έκπληξη. Και το συμπέρασμα προφανές: Όλοι βολεύονται από το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…
Η…
κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, αφαιρώντας από την αντιπολίτευση τις σχετικές αιτιάσεις. Ταυτόχρονα, θα ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, και με καθαρό το πεδίο θα διεκπεραιωθούν θεσμικώς όσα έχουν εξαγγελθεί, μεθ’ ων και η Συνταγματική Αναθεώρηση.
Με λυμένα τα χέρια ο πρωθυπουργός-και τις έρευνες της κοινής γνώμης ανά χείρας-θα έχει τον χρόνο να διαπιστώσει αν συμφέρει να διενεργήσει εκλογές τον Μάιο ή να εξαντλήσει την τετραετία .
Αν επιλέξει τον Μάιο, οι εκλογές θα γίνουν σε δύο Κυριακές. Εθνικές και Αυτοδιοικητικές την πρώτη Κυριακή(19.5.2019), Ευρωεκλογές και δεύτερος γύρος Αυτοδιοικητικών τη δεύτερη.
Τέλος, σε ο,τι αφορά τις μελλοντικές σχέσεις με τους ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο πρωθυπουργός θα κρατήσουν χαμηλούς τόνους, διότι δεν έχουν τίποτε να κερδίσουν από ενδεχόμενη όξυνση.
Πάντως, ο κ. Τσίπρας δεν έκανε δεκτό το αίτημα του κ. Καμμένου να μην διατηρήσει στις υπουργικές θέσεις τους υπουργούς των ΑΝΕΛ, που δεν επιθυμούν να παραιτηθούν .
Μέχρι στιγμής, είναι το μοναδικό σημείο τριβής μεταξύ των δύο πρώην εταίρων. Εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι ο πόλεμος του κ. Καμμένου εναντίον πρώην υπουργών και στελεχών που θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ.
• Οι ΑΝΕΛ, με την αποχώρηση από την κυβέρνηση και την μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, θα επιχειρήσουν να πείσουν ότι υπήρξαν και είναι συνεπείς και έντιμοι. Άψογη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ «για να βγει η χώρα από τα Μνημόνια», ανυποχώρητοι στο Μακεδονικό.
Βέβαια, οι ΑΝΕΛ, που ήδη βρίσκονται σε δυσχερή θέση, θα υποστούν νέες απώλειες (αποχωρήσεις, διαγραφές) και δύσκολα-με τα σημερινά δεδομένα- θα μπουν στη Βουλή.
Ωστόσο ευελπιστούν ότι η μη ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και η εκστρατεία εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών θα τους δώσει την ώθηση να κατακτήσουν το κρίσιμο ποσοστό για την είσοδό τους στη Βουλή. Δύσκολο εγχείρημα…
• Η ΝΔ βολεύεται μια χαρά από τις εξελίξεις :η μεγάλη αγωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εντοπίζεται στον χρόνο διενέργειας των εκλογών( τις οποίες θεωρεί ότι θα κερδίσει οψέποτε διενεργηθούν), αλλά στο ενδεχόμενο να μην ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να περάσει σαν βόμβα στα χέρια της.
Όμως το ενδεχόμενο αυτό εκλείπει. Οι συγκεκριμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ που έχουν ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας, μαζί με ορισμένους από το Ποτάμι, είναι αρκετοί ώστε να κυρωθούν οι Πρέσπες από την σημερινή Βουλή.
• Το Ποτάμι επίσης δεν έχει λόγο να είναι δυσαρεστημένο ή ανήσυχο από τις εξελίξεις. Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης (πλην Δανέλλη), αλλά ψηφίζει την Συμφωνία των Πρεσπών (πλην Αμυρά και Ψαριανού).
Έτσι, και η πίτα ολόκληρη (ιδεολογική συνέπεια στο Μακεδονικό) και ο σκύλος χορτάτος (όχι στην κυβέρνηση), όπως είχε δεσμευτεί ο κ. Θεοδωράκης, αλλά επιθυμούσε διακαώς και η ΝΔ…
…Τι γνώμη έχει για όλα αυτά τα ουδόλως πρωτότυπα ο ελληνικός λαός; Η απάντηση κοινότοπη πλην απλή: Θα φανεί τον Μάιο. Άντε, τον Οκτώβριο…
Γιάννης Τριάντης
Comments are closed.
Κοινοποιήστε: