Τα προγράμματα που τρέχει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και η «καταιγίδα» επενδύσεων των εταιρειών τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα
Πιο γρήγορο, αλλά και πιο φτηνό Ίντερνετ φέρνει το ψηφιακό άλμα που πραγματοποιεί η Ελλάδα το 2024. Με κύριο στόχο η χώρα μας να έχει ταχύτητες αντίστοιχες του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης «τρέχει» σημαντικά προγράμματα για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, κυρίως στις περιαστικές περιοχές. Η «καταιγίδα» επενδύσεων των εταιρειών τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα για τη δημιουργία υποδομών που θα κάνουν πραγματικότητα τα παραπάνω, είναι το «κλικ» για να περάσει η χώρα μας στην επόμενη μέρα των ευρυζωνικών συνδέσεων.
Πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, υποδέχθηκε στο γραφείο του τους εκπροσώπους όλων των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υποδομών και υπηρεσιών. Εκεί, συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να εντατικοποιηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο οποίος αποτελεί εθνική προτεραιότητα και συμφωνήθηκε ότι προϋπόθεση και καταλύτης είναι η χρήση ευρυζωνικών υπηρεσιών νέας γενιάς στη σταθερή και την κινητή τηλεφωνία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι πάροχοι κατέθεσαν αναλυτικά τα πλάνα τους και τις προτάσεις τους για τον μετασχηματισμό αλλά και την βελτίωση των υπηρεσιών.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις των εταιρειών τηλεπικοινωνιών, αυτές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη διετία. Άλλωστε και από το βήμα της Βουλής, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση (του βουλευτή Γ. Νικητιάδη), ο Δημήτρης Παπαστεργίου ανέφερε πως από τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των παρόχων, προέκυψε η δέσμευση των εταιρειών για την υλοποίηση γραμμών Fiber to the Home (δηλαδή γραμμές οπτικής ίνας απευθείας στο σπίτι) μέχρι το 2026, ως εξής: η Vodafone Ελλάδας θα έχει υλοποιήσει 850.000 γραμμές FTTH, η Cosmote 3.100.000, η ΔΕΗ 1.300.000 και η Nova 1.000.000.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με οργανόγραμμα που κατέθεσαν οι πάροχοι στον υπουργό, η Cosmote θα έχει, ως το τέλος του 2024, διπλασιάσει τον αριθμό των συνδεδεμένων κτιρίων (FTTB) σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ μέχρι το 2028 θα έχει πενταπλασιαστεί ο μέχρι τώρα αριθμός των συνδεδεμένων κτιρίων. H Vodafone ολοκληρώνει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ, ενώ ο επενδυτικός της σχεδιασμός περιλαμβάνει την υλοποίηση επενδύσεων 1 δισ. ευρώ την προσεχή πενταετία μέχρι το 2029, τόσο για την επέκταση της υποδομής οπτικών ινών με στόχο την εγκατάσταση 850.000 γραμμών FTTH μέχρι το 2026 (από τις 280.000 σήμερα), όσο και για τη συνέχιση της ανάπτυξης του δικτύου 5G σε όλη την επικράτεια. Η εταιρεία άλλωστε έχει ολοκληρώσει το έργο των υποθαλασσίων καλώδιο σε Αιγαίο και Ιόνιο Πέλαγος, δίνοντας τη δυνατότητα σε 10 νησιά και περισσότερους από 10 εκατομμύρια κατοίκους και επισκέπτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπερυψηλές ταχύτητες. Η Nova, επίσης, επενδύει 2 δισ. ευρώ, μεταξύ άλλων, σε ένα υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών 10 Gigabit στο 70% της ελληνικής περιφέρειας πετυχαίνοντας το 2023 πενταπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε μηνιαία βάση σε σύγκριση με το 2022. Σε απόλυτους αριθμούς, 250.000 – 300.000 FTTH σπίτια έχουν πρόσβαση στο υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών σε ετήσια βάση.
«Εάν αυτό συνδυαστεί άμεσα και με γενναίες αποφάσεις για παύση χρήσης του χαλκού σε κτίρια στα οποία μπαίνει οπτική ίνα μέσω των δύο προγραμμάτων επιδότησης που έχουμε εξασφαλίσει με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΠΔΕ, δηλαδή του Smart Readiness και του Gigabit voucher, θα μιλάμε για ακόμη πιο άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα στους δείκτες ευρυζωνικότητας», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.
Οι τιμές και το Gigabit voucher
Σε ό,τι αφορά τις τιμές στις τηλεπικοινωνίες, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε ότι η Cosmote έχει ήδη ανακοινώσει επισήμως ότι προτίθεται να προχωρήσει σε μειώσεις στις τιμές χονδρικής έως 28%. Σε αυτό, η Cosmote δεν είναι μόνη, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου και ο νέος “παίκτης” στη χονδρική, που είναι η ΔΕΗ, έχει επίσης, δεσμευθεί για αντίστοιχες μειώσεις. «Άρα, όχι μόνο δεν αυξάνονται οι τιμές αλλά αναμένεται η πρακτική αυτή να φέρει μειώσεις στις τιμές λιανικής, δηλαδή σε αυτές που φτάνουν στον καταναλωτή», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ουσιαστικά χρηματοδοτεί το κόστος αναβάθμισης της σύνδεσης του μέσου πολίτη από απλή σε ευρυζωνική. μέσω του «Smart Readiness», (πρόγραμμα συνολικού κόστους 100 εκατ. ευρώ, που ήδη υλοποιείται), χρηματοδοτούνται 120.000 κτίρια για τη δημιουργία δομημένης καλωδίωσης οπτικών ινών.
Μέσω του Gigabit voucher, που βρίσκεται σε διαδικασία νομοθέτησης, χρηματοδοτείται το κόστος αναβάθμισης απλής σύνδεσης σε ευρυζωνική άνω των 250 Mbps για 400.000 συνδρομητές. Το συνολικό κόστος επιδότησης, φτάνει τα 80 εκατομμύρια ευρώ. «Το 2018 δεν είχαμε καθόλου οπτική ίνα σε σπίτια, ενώ σήμερα είμαστε στο 36%, ποσοστό που διαρκώς αυξάνεται. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης δικτύων πρόσβασης οπτικών ινών. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το FTTH, το Σεπτέμβριο του 2022 ο αριθμός των νοικοκυριών που είχαν πρόσβαση σε δίκτυα οπτικών ινών αυξήθηκε σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2021 κατά 34.5% (4η θέση στην ΕΕ ως προς το ρυθμό αύξησης). Από τα παραπάνω αντιλαμβάνεται κανείς ότι μέσα στο 2024 η κατάσταση σε σχέση με τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας στη ζωή μας αλλάζει άρδην», εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου.
Οι προτάσεις των εταιρειών
Στη συζήτηση της ηγεσίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους εκπροσώπους των OTE, Vodafone, Nova, ΔΕΗ, έγινε σαφές ότι σύντομα η Ελλάδά θα πρέπει να έχει βελτιώσει τη θέση της στοςυ ευρωπαϊκούς δείκτες σταθερής τηλεφωνίας, προσφέροντας υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών σε ανταγωνιστικές τιμές, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στις περιαστικές περιοχές μέσω του προγράμματος Ultra Fast Broadband που “τρέχει’. Σε αυτό το πλαίσιο,με τις επενδύσεις σε υποδομές και υπηρεσίες να αποτελούν πρωταρχικής σημασίας ζητούμενο όχι μόνο για το Υπουργείο, αλλά και για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, συμφωνήθηκε να κατατεθούν άμεσα τα πλάνα επέκτασης των δικτύων οπτικών ινών, ώστε να χαρτογραφηθεί χρονικά και χωρικά η προώθηση της ευρυζωνικότητας, κάτι που αποτελεί και βασικό παράγοντα ανάπτυξης για τη συνδεσιμότητα της χώρας.
Από τη δική τους πλευρά, οι πάροχοι υπέβαλαν προτάσεις βελτίωσης στις ανακοινωμένες δράσεις της Πολιτείας, όπως η επιδότηση ενδοκτηριακής καλωδίωσης (Smart Readiness) και η επιδότηση συνδέσεων υψηλών ταχυτήτων (Gigabit voucher) που συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ζήτησης, παρέχοντας κίνητρα για τη μετάβαση των συνδρομητών σε υψίρρυθμα δίκτυα και ιδίως σε δίκτυα FTTH αλλά και την παύση χρήσης του χαλκού σε κτίρια στα οποία μπαίνει οπτική ίνα. Όλες οι δράσεις θα συμβάλουν σημαντικά στο βασικό εθνικό στρατηγικό στόχο για τη συνδεσιμότητα και την ψηφιακή δεκαετία της χώρας μας.
Οι πάροχοι κατέθεσαν και άλλες προτάσεις όπως είναι η εναρμόνιση των ορίων EMF με επιστημονικά τεκμηριωμένα και ασφαλή όρια που ισχύουν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, βάσει των συστάσεων της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία από Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP), ο υπολογισμός τελών συνδρομητών σταθερής, συνδρομητικής τηλεόρασης και χρήσης ραδιοσυχνοτήτων. Τέθηκαν επίσης και ρυθμιστικά θέματα για τα οποία ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα ανοίξει νέο κύκλο συζητήσεων με τους παρόχους, με στόχο πάντα την αποτελεσματική ανάπτυξη των νέων δικτύων και παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πολίτες.
Πηγή: protothema.gr
Κοινοποιήστε: