Ένα ελαφρύ γεύμα, που είναι ταυτόχρονα χορταστικό και πεντανόστιμο.
Υλικά
- Μερίδες: 4-6
- 6 γλυκοπατάτες
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο ή μαϊντανό
Για τη γέμιση
- 150 γρ. καφέ μανιτάρια
- 350 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 50 ml λευκό κρασί ή κονιάκ
- 1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών garam masala (σε μπαχαράδικα)
- 150 ml ζωμό κρέατος ή λαχανικών
- 250 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα
- 4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Tips
- Τη σάρκα από τις γλυκοπατάτες που περίσσεψε κρατήστε τη για να φτιάξετε πουρέ, σούπα ή τάρτα.
- Αν δεν έχετε μείγμα garam masala χρησιμοποιήστε κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και κόλιανδρο σε σκόνη.
Διαδικασία
Βήμα 1
Πλένουμε καλά τις γλυκοπατάτες και τις βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα και 20΄ στους 200C, κλεισμένες μία μία σε λαδόκολλα. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Βήμα 2
Γέμιση: Στο μπλέντερ ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια να γίνουν σαν κιμάς. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μανιτάρια και τον κιμά για 5΄. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σκόρδο και συνεχίζουμε για 3΄-4΄ ακόμη.
Βήμα 3
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τον ζωμό, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια χαμηλή φωτιά μέχρι να στεγνώσει ο κιμάς και αποσύρουμε.Βγάζουμε τις γλυκοπατάτες από τον φούρνο και με ένα μαχαίρι τις χαράζουμε αφαιρώντας την επάνω φλούδα.
Βήμα 4
Με ένα κουτάλι βγάζουμε λίγη από τη σάρκα τους δημιουργώντας ένα βαθούλωμα για να τις γεμίσουμε και τις πατάμε λίγο για να πλατύνουν. Προσθέτουμε στον κιμά τη μισή ποσότητα από τα τυριά και γεμίζουμε τις γλυκοπατάτες. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσουν τα τυριά. Σερβίρουμε τις ψητές γλυκοπατάτες με ψιλοκομμένο κόλιανδρο ή μαϊντανό.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: