Ένα χταπόδι που πρώτα μαγειρεύεται στο ζουμί του και μετά με κρασί, ξύδι και μυρωδικά.
Υλικά
- 1 χταπόδι (γύρω στο 1½ κιλό)
- 4 σκελίδες σκόρδο
- 3 φύλλα δάφνης
- 1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
- 1 κρασοπότηρο γλυκό κρασί από τη Λήμνο
- 1 κρασοπότηρο ξίδι
- 1 κρασοπότηρο κόκκινο κρασί ξηρό
- πιπέρι χοντροτριμμένο
Tips
Για να ολοκληρωθεί η ευδαιμονία του θαλασσινού τραπεζιού σας σερβίρετε το χταπόδι μαζί με μια απλή πατατοσαλάτα από βρασμένη πατάτα, ψιλοκομμένο κρεμμύδι -ωμό ή σοταρισμένο- και μπόλικο μαϊντανό ή με φασόλια μαυρομάτικα πιάζ, αλλά και μια ωραία φάβα.
Διαδικασία
Βήμα 1
Διαλέγετε μια βαριά κατσαρόλα. Τη βάζετε πάνω στη φωτιά για να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε μέσα το χταπόδι ολόκληρο και καθαρισμένο καλά. Σκεπάζετε με το καπάκι, βάζετε και ένα βάρος από πάνω για να μην εξατμίζονται τα υγρά και μαγειρεύετε για μισή ώρα, μέχρι το χταπόδι να αρχίσει να μαγειρεύεται.
Βήμα 2
Τότε ρίχνετε μέσα το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης και το ελαιόλαδο. Αδειάζετε και το ξίδι, μετά το ξηρό κρασί και, τέλος, το γλυκό κρασί. Περιμένετε μέχρι να πάρει καλή βράση.
Βήμα 3
Καπακώνετε ξανά την κατσαρόλα, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε το χταπόδι για 1 ώρα περίπου, μέχρι να γίνει τρυφερό και να μελώσει η σάλτσα του. Πριν το σερβίρετε, του ρίχνετε μπόλικο πιπέρι.
ΗΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food Styling: Tina Webb
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: