Μέχρι τον περασμένο μήνα αν ήσουν βιοκαλλιεργητής πιστοποιημένος, ο καρπός εθεωρείτο μεν βιολογικός, αλλά ο σπόρος του ίδιου του καρπού, ΔΕΝ εθεωρείτο βιολογικός. Έπρεπε να ζητήσεις παρέκκλιση για να τον χρησιμοποιήσεις.
Σε διαφορετική περίπτωση θα αγόραζες «βιολογικό» εμπορικό σπόρο από τις εταιρίες (δηλαδή σπόρο που κατά το νόμο έχει προκύψει από τουλάχιστον μια ετήσια βιολογική καλλιέργεια αλλά χωρίς νομική απαίτηση να έχει δημιουργηθεί η ποικιλία υπό βιολογικές συνθήκες).
Με αφορμή το παράδειγμα της Κύπρου όπου μπορούσες ήδη να χρησιμοποιήσεις τον ιδιοπαραγόμενο σπόρο αν ήταν ελεύθερος πνευματικών δικαιωμάτων (δηλαδή κυρίως παραδοσιακός-τοπικός), το Πελίτι ζήτησε από το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων να μπορεί ο πιστοποιημένος τουλάχιστον βιοκαλλιεργητής να χρησιμοποιήσει ελεύθερα τον ιδιοπαραγόμενο παραδοσιακό σπόρο του.
Η ειδικευμένη σε θέματα σπόρων δικηγόρος μας κυρία Blanche Magarinos Rey με έδρα τις Βρυξέλλες, ετοίμασε εκτεταμένο έγγραφο νομικής υποστήριξης που υποβάλαμε στο υπουργείο. Στη συνέχεια πληροφορηθήκαμε ότι το θέμα αυτό αποτελούσε χρόνιο αίτημα των οργανισμών πιστοποίησης οι οποίοι το είχαν ζητήσει στο παρελθόν δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση τότε. Τελικά μετά τη σύμφωνη γνώμη των πιστοποιητών, η ανταπόκριση του υπουργείου ήταν θετική κι έτσι από τον Οκτώβριο του 2017 ο παραδοσιακός σπόρος του βιοκαλλιεργητή μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς αίτηση παρέκκλισης.
Το Πελίτι θεωρεί ότι αυτό αποτελεί ένα μικρό βήμα προς την διευκόλυνση της καλλιέργειας του παραδοσιακού γενετικού υλικού. Στην Ευρώπη γίνονται τώρα διεργασίες για νέο κανονισμό βιολογικής γεωργίας στον οποίον όπως διαφαίνεται μάλλον θα καταργηθεί σταδιακά η δυνατότητα παρέκκλισης. Έπρεπε λοιπόν μεταξύ άλλων, να προχωρήσουμε ένα βήμα προς την «νομιμοποίηση» του παραδοσιακού βιολογικού ιδιοπαραγόμενου σπόρου.
Στον προτεινόμενο Ευρωπαϊκό κανονισμό βιολογικής γεωργίας περιλαμβάνονται και κάποιες πρωτοποριακές (σε σχέση με τή σημερινή αρνητική κατάσταση) προτάσεις για τους σπόρους , στις οποίες θα αναφερθούμε σε άλλο σημείωμα. Προς το παρόν ενημερώνουμε ότι σε ενδιάμεση ψηφοφορία οι αντιπρόσωποι της Ελλάδας ψήφισαν θετικά και ότι η τελική ψηφοφορία δεν έχει ακόμα προχωρήσει επομένως δεν υπάρχει ακόμη οριστικά τελικό κείμενο για αυτόν τον Κανονισμό ώστε να είμαστε σίγουροι τι ακριβώς θα προσφέρει στο θέμα της αγροτικής βιοποικιλότητας. Πάντοτε ελπίζουμε, ότι οι θετικές προτάσεις θα προχωρήσουν και θα ανοίξουν νέους δρόμους, επειδή στην Ευρώπη και στην Ελλάδα το κίνημα για τη αγρο-διατροφική βιοποικιλότητα έχει δυναμώσει πολύ τα τελευταία χρόνια και απαιτεί να ελευθερωθούν οι παραδοσιακοί σπόροι από τη σκλαβιά τους.
Βάσω Κανελλοπούλου ,Πελίτι
Χρήση ιδιοπαραγόμενου παραδοσιακού σπόρου από βιοκαλλιεργητές
Κοινοποιήστε: