Φτιάξτε χοιρινό με αγκινάρες αυγολέμονο, όπως το κάνουν στην Τήνο και οι ευωδιές θα πλημμυρίσουν την κουζίνα σας.
Υλικά
- 2 κιλά χοιρινό ή αρνί μπούτι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι λευκό κρασί
- αλάτι, πιπέρι
- 15 αγκινάρες
- χυμό από 1 λεμόνι
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά
- 2 λεμόνια, το χυμό
Tips
- Αντί για χοιρινό, μπορείτε να φτιάξετε το φαγητό με αρνάκι ή κατσικάκι.
- Η συνταγή είναι από το βιβλίο «Κυκλάδων Γεύσεις» της μαγείρισσας-συγγραφέα Νικολέτα Δελατόλα-Φωσκόλου.
Διαδικασία
Βήμα 1
Σοτάρετε το κρέας στο λάδι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε αλατοπίπερο, σβήνετε με κρασί, ρίχνετε δύο φλιτζάνια νερό στην κατσαρόλα και σιγοβράζετε για μιάμιση ώρα ή όσο χρειαστεί να μαλακώσει και να ψηθεί καλά το κρέας.
Βήμα 2
Στο μεταξύ καθαρίζετε τις αγκινάρες και τις κόβετε κατά μήκος στη μέση. Τις ρίχνετε σε νερό με χυμό από ένα λεμόνι. Όταν γίνει το κρέας προσθέτετε στην κατσαρόλα τις αγκινάρες. Αν δεν έχει αρκετό ζουμάκι, προσθέτετε νερό και βράζετε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν τρυφερές οι αγκινάρες.
Βήμα 3
Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά πολύ καλά με αυγοδάρτη να αφρίσουν και προσθέτετε σταδιακά το χυμό του λεμονιού. Με μια κουτάλα παίρνετε το ζουμί του φαγητού από την κατσαρόλα και το ρίχνετε στα αυγά εξακολουθώντας το χτύπημα.
Βήμα 4
Ρίχνετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και την τραβάτε από τη φωτιά. Γυρίζετε την κατσαρόλα κυκλικά και κουνάτε να πάει παντού το αυγολέμονο και αφήνετε την κατσαρόλα σε σβηστή φωτιά. Κόβετε το κρέας σε φέτες και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: