Χιούμορ – ευφυΐα: Σχετίζεται όντως με τη νοημοσύνη. Οι μελέτες μας λένε ότι η αίσθηση του χιούμορ σχετίζεται με τη νοημοσύνη
Ωστόσο, δεν είναι όλοι εξίσου υγιείς: όποιος χρησιμοποιεί χιούμορ για να βλάψει ή να γελοιοποιήσει κάνει χρήση άλλων σκοτεινότερων νευρικών δομών.
Η αίσθηση του χιούμορ τροποποιεί τον εγκέφαλο. Κάτι τόσο απλό όσο το να απολαμβάνεις εκείνες τις στιγμές του κοινού γέλιου και της διασκέδασης στις οποίες τα πιο υγιή και πιο δυνατά γέλια επανέρχονται άμεσα στην υγεία και την ευεξία.
Αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν γνωρίζουμε πάντα, μια λεπτομέρεια στην οποία πρέπει να προσέχουμε όπως κάποιος που βγαίνει για σπορ ή προσπαθεί να φροντίσει τη διατροφή του.
Εάν ρωτήσουμε κάποιον εάν έχει αίσθηση του χιούμορ, η απάντηση θα ήταν κάτι παραπάνω από προφανής “φυσικά!”, “Πώς μπορώ να μην έχω αίσθηση του χιούμορ;”
Όσο εντυπωσιακό κι αν μας φαίνεται, αυτό δεν συμβαίνει πάντα, δεν έχουν όλοι την ικανότητα να κάνουν τους ανθρώπους να γελούν και να γελούν με πράγματα με θετικό και εμπλουτισμό τρόπο.
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αίσθησης του χιούμορ και δεν επηρεάζουν όλα αυτά με τον ίδιο τρόπο σε νευρολογικό και ακόμη και κοινωνικό επίπεδο. Υπάρχουν μελέτες που μας λένε για “χαρούμενο γέλιο” και “κακόβουλο χιούμορ”.
Τώρα αρχίζει η μαγεία: Ακούγοντας ή παρουσιάζοντας ένα αστείο, πνευματικό και πρωτότυπο ξεκινά μια σειρά από εξελιγμένες διαδικασίες που περιλαμβάνουν πολλές περιοχές του εγκεφάλου. Κάτι ενδιαφέρον που αποκάλυψε ο ερευνητής της μοριακής βιολογίας είναι ότι αν και αυτή η αίσθηση είναι ένας από τους πιο περίπλοκους μηχανισμούς στον άνθρωπο, είναι κάτι έμφυτο.
Το γέλιο έχει έναν σκοπό στο είδος μας: βοηθά στην εδραίωση των κοινωνικών δεσμών, μειώνει το άγχος, απελευθερώνει ενδορφίνες και μας επιτρέπει ακόμη να επεξεργαστούμε τα συναισθήματα πολύ καλύτερα. Σε ένα ερευνητικό έργο που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Wien (Αυστρία), αποδείχθηκε ότι τα άτομα με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ έλαβαν πολύ υψηλές βαθμολογίες στη λεκτική νοημοσύνη και τη συναισθηματική νοημοσύνη.
Κοινοποιήστε: