Το χαλούμι είναι από τα πιο χαρακτηριστικά τυριά του κόσμου. Και μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους. Τόσο ωμό όσο και ψητό ή τηγανητό. Έχει υψηλή θερμοκρασία της.
Διατροφικό προφίλ χαλουμιού
Μια μερίδα 80g παρέχει:
250 θερμίδες
19,1 g πρωτεΐνης
18,8 g λιπαρά
1,4 g υδατάνθρακες
635 mg ασβέστιο
2,4 g αλάτι
Τα 5 κορυφαία οφέλη που έχει το χαλούμι
1. Πλούσιο σε ασβέστιο
Το χαλούμι, όπως και άλλα γαλακτοκομικά, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ένα μέταλλο που χρειαζόμαστε για την λειτουργία των μυών και των νεύρων, καθώς και για γερά οστά και δόντια. Μια μερίδα (80g) συμβάλλει σημαντικά στις ημερήσιες ανάγκες σας σε ασβέστιο σε όλα τα στάδια της ζωής.
2. Χρήσιμη πηγή πρωτεΐνης
Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την καλή υγεία. Μύες, δέρμα και αίμα σχηματίζονται (και) από την πρωτεΐνη, οπότε χρειαζόμαστε επαρκείς ποσότητες στη διατροφή μας για να αναπτυχθούν και να επισκευαστούν τα κύτταρα και οι ιστοί.
3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Μια μελέτη δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά κατά την εφηβεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και αντίστασης στην ινσουλίνη στην μετέπειτα ζωή. Οι ακριβείς μηχανισμοί γι’ αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά μπορεί, εν μέρει, να οφείλονται στα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης και λίπους που επιβραδύνουν την πέψη και συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
4. Μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο χρόνο
Όντας πλούσιο σε πρωτεΐνες και λιπαρά και γεμάτο γεύση, το χαλούμι σας κρατάει χορτάτους και πιο ικανοποιημένους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η πικάντικη γεύση του σημαίνει ότι δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα για να πετύχετε ένα γεμάτο γεύση πιάτο.
5. Χρήσιμο υποκατάστατο κρέατος
Επειδή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το χαλούμι αποτελεί μια πολύτιμη διατροφική επιλογή, ειδικά για όσους ακολουθούν γαλακτο-χορτοφαγική διατροφή. Αν και δεν είναι όλα τα είδη χαλουμιού φιλικά προς χορτοφάγους, μερικά παράγονται με πυτιά φυτικής και όχι ζωικής προέλευσης και άρα είναι εντός των κανόνων της χορτοφαγικής διατροφής.
Η υφή και οι μαγειρικές ιδιότητες του χαλουμιού, το καθιστούν επίσης έναν εύκολο τρόπο αντικατάστασης του κρέατος σε πιάτα όπως τα μπιφτέκια και τα κεμπάπ.
Είναι ασφαλές για όλους το χαλούμι;
Όντας γαλακτοκομικό προϊόν όσοι έχουν αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα και την λακτόζη πρέπει να αποφεύγουν το χαλούμι. Επίσης δεν είναι κατάλληλο για vegans. Διατροφικά, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των διαφορετικών τύπων χαλουμιού. Εάν είστε ευαίσθητοι στην λακτόζη, μπορεί να βρείτε το χαλούμι από πρόβειο ή κατσικίσιο πιο εύκολο στην πέψη. Μιλήστε με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας εάν ανησυχείτε για τυχόν τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες.
Το χαλούμι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, οπότε αν σας έχουν συμβουλεύσει να προσέχετε την πρόσληψη αλατιού, τότε το χαλούμι δεν είναι καλή επιλογή για εσάς. Ορισμένα σούπερ μάρκετ προσφέρουν ένα “ελαφρύ χαλούμι”, το οποίο έχει μειωμένη περιεκτικότητα σε λίπος, αλλά τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και αλατιού εξακολουθούν να είναι σχετικά υψηλά. Αξίζει πάντα να ελέγχετε τις ετικέτες για τις διατροφικές πληροφορίες, ώστε να μπορείτε να κάνετε μια τεκμηριωμένη επιλογή.
Πηγή: bbcgoodfood.com
Κοινοποιήστε: