Ο χαλβάς είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που απολαμβάνεται σε όλη την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ένα γλυκό που συνδέεται συχνά με την περίοδο της Σαρακοστής και τη νηστεία, αλλά είναι εξίσου αγαπητό όλες τις εποχές. Σήμερα, θα φτιάξουμε έναν αρωματικό χαλβά με πορτοκάλι, που συνδυάζει την κλασική υφή και γεύση του χαλβά με τη φρεσκάδα του χυμού και του ξύσματος πορτοκαλιού. Η προσθήκη του πορτοκαλιού προσδίδει μια μοναδική γεύση και μια ιδιαίτερη φρουτώδη αίσθηση που τον καθιστά ξεχωριστό.
Χαλβάς με πορτοκάλι
- 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
- 1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια νερό
- 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ή αμύγδαλα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και προσθέστε το σιμιγδάλι (χοντρό και ψιλό). Ανακατέψτε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και να βγάλει το άρωμά του.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα, βράστε το νερό με τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και το ξυλάκι κανέλας, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει να βγάζει αρώματα.
- Όταν το σιμιγδάλι είναι έτοιμο, αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με προσοχή ρίξτε το ζεστό σιρόπι στο σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβωλιάσει.
- Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού και τις σταφίδες ή τα αμύγδαλα (αν τα χρησιμοποιήσετε) και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει το μείγμα.
- Αδειάστε το χαλβά σε μια φόρμα ή σε ατομικά μπολ και αφήστε τον να κρυώσει. Αναποδογυρίστε σε μια πιατέλα και σερβίρετε.
Ο χαλβάς με πορτοκάλι μπορεί να συνοδευτεί με λίγο μέλι ή επιπλέον ξύσμα πορτοκαλιού για μια πιο δροσερή νότα.
Κοινοποιήστε: