Τα υπέροχα «πιροσκί» ή «πισία», κανείς δεν μπορεί να τα προσπεράσει. Τα λαχταριστά και αφράτα χρυσοτηγανισμένα ψωμένια πιτάκια της ποντιακής κουζίνας κατέχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων! Εκτός από κιμά, μπορούμε να γεμίσουμε τα πιροσκί και με πατάτα.
Υλικά
Μερίδες: 6
Για τη ζύμη
- 300 γρ. αλεύρι δυνατό (για τσουρέκια)
- 5 γρ. μαγιά στιγμής
- 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 100 ml νερό, χλιαρό
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 80 ml γάλα, χλιαρό
- 1 αυγό
- 25 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 30 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 250 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (ή ανάμεικτο με χοιρινό)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
- 1/4 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
- 1 κουτ. σούπας γλυκό κόκκινο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού βούτυρο
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το τηγάνισμα
ε.π. ελαιόλαδο
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζύμη: Σε ένα μπολ βάζουμε 3 κουτ. σούπας από το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη, προσθέτουμε το νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15′, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το μείγμα μαγιάς, το γάλα, το αυγό, το γιαούρτι και ζυμώνουμε για 5′.
Τέλος, ενσωματώνουμε το βούτυρο στη ζύμη ανακατεύοντάς τη για ακόμη 2′. Η ζύμη πρέπει να είναι κολλώδης και υγρή. Σκεπάζουμε με μεμβράνη τροφίμων και την αφήνουμε για 2 ώρες σε ζεστό σημείο.
Βήμα 2
Γέμιση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τον κιμά, το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5′. Κατόπιν προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε 4-5 κουτ. σούπας νερό, τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει ο κιμάς από τα υγρά του. Αποσύρουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει.
Βήμα 3
Πιροσκί: Συγκεντρώνουμε στον πάγκο εργασίας τη ζύμη, τον κιμά και ένα μπολάκι με ελαιόλαδο. Λαδώνουμε καλά τα χέρια μας και χωρίζουμε το ζυμάρι σε ποσότητες των 100 γρ. τις οποίες γεμίζουμε με 1 γεμάτη κουτ. σούπας κιμά και κλείνουμε σε μπαλάκια, τα οποία ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί. Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο και ευρύχωρο τηγάνι με ελαιόλαδο το οποίο ζεσταίνουμε καλά για να τηγανίσουμε τα πιροσκί.
Με λαδωμένα χέρια, και πάλι, πιέζουμε ένα ένα το κάθε ζυμαράκι να πλατύνει – το τραβάμε δίνοντάς του μακρόστενο σχήμα. Τηγανίζουμε μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα από κάθε πλευρά και ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε τα πιροσκί ζεστά. Αν μας αρέσει, πασπαλίζουμε με μείγμα ξερών μυρωδικών με μπούκοβο.
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: