Φτερούγισμα στη καρδιά: Το αίσθημα παλμών είναι ένα αρκετά συχνό σύμπτωμα, που περιγράφεται ως μια δυσάρεστη και ενοχλητική αίσθηση που μπορεί να νιώθει κάποιος όταν νιώθει τους παλμούς της καρδιάς του
Δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας αν δεν συνοδεύεται από αρρυθμίες ή κάποια άλλη σοβαρότερη καρδιοπάθεια.
Η διάρκεια του αισθήματος παλμών ποικίλλει από άτομο σε άτομο και μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή, είτε όταν βρίσκεστε σε όρθια θέση είτε ξαπλωμένοι ή καθιστοί.
Αν δεν υπάρχει κάποια σοβαρότερη αιτία, το αίσθημα παλμών μπορεί να οφείλεται σε κάποιες καταστάσεις που κάνουν την καρδιά να «δουλεύει» περισσότερο, όπως το άγχος, το οποίο οδηγεί σε υπερβολική αντίληψη (υπερεπίγνωση) του φλεβοκομβικού ρυθμού.
Ακόμα μπορεί να οφείλεται σε κάποια ήπια ασθένεια, στην αφυδάτωση ή στην έντονη σωματική άσκηση.
Άλλα αίτια μπορεί να είναι:
- H εγκυμοσύνη
- Η κατανάλωση καφεΐνης
- Συγκεκριμένα φάρμακα που έχουν αυτή τη παρενέργεια
- Προϊόντα καπνού
- Ναρκωτικές ουσίες
- Άλλες ιατρικές καταστάσεις
Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε το αίσθημα παλμών με φυσικούς τρόπους
Φτερούγισμα στη καρδιά – Τεχνικές χαλάρωσης
Το άγχος επιδεινώνει το αίσθημα παλμών, καθώς παράγεται περισσότερη αδρεναλίνη από τη μυελώδη μοίρα των επινεφριδίων, ως απόκριση στο ερέθισμα του άγχους με έναν νευρικό παλμό.
Έτσι είναι πολύ σημαντική η διαχείρισή του για την ανακούφιση από το αίσθημα παλμών.
Δοκιμάστε να καθίσετε σε στάση οκλαδόν με τα πόδια σας σταυρωμένα και να πάρετε βαθιές ανάσες από τη μύτη, εκπνέοντας από το στόμα.
Επαναλάβετε αρκετές φορές μέχρι να νιώσετε πως χαλαρώνετε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ TA ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΔΩ & ΕΔΩ
Έχετε στον νου σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να εξασκείστε στο να αποβάλλετε το πολύ άγχος, δοκιμάζοντας να παίρνετε κάθε 1-2 ώρες βαθιές ανάσες και αργές ανάσες ώστε να οξυγονώνεται καλύτερα ο εγκέφαλος και να στέλνει το σήμα στον οργανισμό σας να χαλαρώσει.
Σιγά σιγά το ίδιο θα συμβεί και με τους παλμούς σας.
Τονώστε το νευρικό σύστημα
Το νεύρο που βρίσκεται στα πνευμόνια έχει πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης του εγκεφάλου με την καρδιά. Όταν διεγείρεται ο εγκέφαλος διεγείρεται και το νεύρο του πνεύμονα και μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση του γρήγορου καρδιακού παλμού.
Τονώστε το νευρικό σας σύστημα, αφού συμβουλευτείτε βέβαια πρώτα τον γιατρό σας.
Μερικοί τρόποι για να το κάνετε:
Kάντε ένα κρύο ντους βάζοντας κρύο νερό στο πρόσωπο σας ή εφαρμόστε μια κρύα πετσέτα στο πρόσωπό σας για 20-30 δευτερόλεπτα. Το «σοκ» που προκαλεί το κρύο νερό βοηθά στην τόνωση του νεύρου.
Εκφωνήστε τη λέξη «ΟΜ» παρατεταμένα ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δονήσεις στον εγκέφαλο
Κρατήστε την αναπνοή σας για λίγα δευτερόλεπτα
Πίνετε νερό
Ένας αφυδατωμένος οργανισμός παρουσιάζει πολλές φορές έντονους παλμούς στην καρδιά. Αυτό συμβαίνει επειδή το αίμα περιέχει λιγότερο νερό και γίνεται έτσι πιο παχύρευστο. Όσο πιο παχύρευστο είναι λοιπόν, τόσο πιο δύσκολο είναι για την καρδιά σας να το μεταφέρει μέσα από τις φλέβες σας. Έτσι, ως αποτέλεσμα λειτουργεί πιο έντονα, αυξάνοντας την ένταση των παλμών ή πολλές φορές και τον ρυθμό τους.
Επαναφέρετε την ισορροπία των ηλεκτρολυτών σας
Οι ηλεκτρολύτες βοηθούν στην κίνηση ηλεκτρικών σημάτων σε όλο το σώμα. Τα ηλεκτρικά σήματα είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία της καρδιάς.
Ποιοι ηλεκτρολύτες ωφελούν την υγεία της καρδιάς:
- To κάλιο
- Το ασβέστιο
- Το μαγνήσιο
- Το νάτριο
Μπορείτε να τους λαμβάνετε μέσα από τα τρόφιμα. Καλή πηγή καλίου είναι το αβοκάντο, οι μπανάνες, οι γλυκοπατάτες και το σπανάκι.
Για να αυξήσετε την πρόσληψή ασβεστίου, τρώτε περισσότερα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Καλή πηγή μαγνησίου είναι τα καρύδια και τα ψάρια. Από την άλλη, το νάτριο βρίσκεται σε σκευασμένα τρόφιμα, όπως οι κονσέρβες και διάφορες σούπες.
Μπορείτε ακόμα να πάρετε κάποια συμπληρώματα για να ισορροπήσετε τους ηλεκτρολύτες σας, όμως καλύτερα να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.
Αποφύγετε τα διεγερτικά
Υπάρχουν πολλές ουσίες που μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση της έντασης και του ρυθμού των παλμών σας, όμως μερικές αλλαγές στην καθημερινότητα μπορεί να κάνουν τη διαφορά.
Φτερούγισμα στη καρδιά: Τι αυξάνει το αίσθημα παλμών:
- Καφεϊνούχα ποτά και τρόφιμα
- Προϊόντα καπνού
- Υπερβολικό αλκοόλ
- Ορισμένα φάρμακα για τον βήχα
- Κατασταλτικά της όρεξης
- Ορισμένα φάρμακα (π.χ. ψυχοφάρμακα)
- Ναρκωτικές ουσίες
Μπορεί να σας φανεί χρήσιμο και να σας βοηθήσει να καταγράφετε τις περιόδους που έχετε έντονα το αίσθημα των παλμών σας ώστε με τον καιρό να εντοπίσετε ποιοι παράγοντες μπορεί να το προκαλούν αλλάζοντας κάποιες συνήθειές σας. Αν δεν δείτε αποτέλεσμα, τότε πρέπει να επισκεφτείτε τον γιατρό σας ώστε να σας κατευθύνει κατάλληλα και να εντοπίσει πού μπορεί να οφείλονται.
Κοινοποιήστε: