Η διατροφή μπορεί σίγουρα να βοηθήσει στην υγεία μας. Ένας από τους τρόπους είναι να καταπολεμά τις φλεγμονές. Υπάρχουν τροφές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ποιες είναι αυτές;
Αθλητές, καλλιτέχνες… γενικά όσοι επιθυμούν να είναι σε σε φόρμα, χτίζουν τη διατροφή τους γύρω από αυτές τις τροφές. Μια τέτοια δίαιτα συνεπάγεται και αποφυγή όσων τροφών προκαλούν φλεγμονές και γήρανση, δηλαδή τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, επεξεργασμένα κρέατα, κακής ποιότητας υδατάνθρακες κλπ.
Ο λόγος που οι δίαιτες με βάση τα αντιφλεγμονώδη έχασαν γρήγορα το hype τους, είναι επειδή δεν είναι ακριβώς μετρήσιμο το πόσο καλό κάνουν τελικά. Ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, είναι καλό να βάλεις κάποιες από αυτές στην καθημερινότητά σου.
Φακές
Το μισητό όσπριο της παιδικής μας ηλικίας έχει κάνει τρομερό comeback. Δεν χρειάζεται να επιστρέψεις στην κλασική σούπα, αλλά να βάλεις τις φακές σε σαλάτες ή ακόμα και να τις κάνεις ένα εύκολο εξωτικό dahl.
Πιπερόριζα
Μαζί με τον κουρκουμά είναι οι συμπυκνωμένες μορφές αντιοξειδωτικών και ο συνδυασμός τους δίνει την πιο άμεση ανακούφιση από συμπτώματα κρυώματος κλπ
Κινόα
Μια οποιαδήποτε διατροφή χρειάζεται φυτική ίνα, ακόμα κι αν ο στόχος δεν είναι το πόσο αντιφλεγμονώδης θα είναι. Η κινόα έχει πολλή φυτική ίνα, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, συν τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.
Ελαιόλαδο
O ακρογωνιαίος λίθος της μεσογειακής διατροφής δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή η λίστα. Μια κουταλιά ωμό ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο προσφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά, χωρίς να το επιβαρύνει σημαντικά σε λίπος.
Αβοκάντο
To αναντικατάστατο λαχανικό από κάθε brunch που σέβεται τον εαυτό του, είναι πιο υγιεινή διατροφική βαϊραλιά. Με τον συνδυασμό καλών λιπαρών και φυτικών ινών καλά κάνει και είναι αναντικατάστατο.
Σολωμός
Έχει την ίδια διατροφική αξία με την σαρδέλα, με το πλεονέκτημα ότι αποτελεί βάση για δημιουργικά πιάτα ώστε να μην τον βαρεθείς ποτέ. Είναι ένας λευκός καμβάς που με λίγα διαφορετικά λαχανικά και μπαχαρικά κάθε φορά σε κρατάει χορτασμένο.
Kale
Όλα τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, αλλά το kale είναι ο βασιλιάς όλων αυτών των λαχανικών και δεν είναι τυχαίο που το Harvard Health Publications το θεωρεί το νέο superfood.
Βρώμη
Είναι το δεύτερο πιο πλούσιο τρόφιμο σε φυτική ίνα μετά την κινόα και βασικός πυλώνας ενός θρεπτικού πρωινού. Κι αυτήν μπορείς να την παίξεις σαν μπαλαντέρ τόσο σε αλμυρά, όσο και σε γλυκά πρωινά.
Σαρδέλες
Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα, γνωστά για την αντιφλεγμονώδη δράση τους. Οι σαρδέλες δεν είναι μόνο ένα από τα πιο φτηνά ψάρια, αλλά και ένα από τα πιο θρεπτικά, δώσε μια ευκαιρία, ακόμα και στην κονσέρβα.
Αμύγδαλα
Όχι μόνο τα αμύγδαλα, αλλά και άλλοι ξηροί καρποί είναι πλούσια πηγή πολυφαινολών που είναι κορυφαία αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη. Σαν ενδιάμεσο σνακ μεταξύ των γευμάτων, κόβουν και την όρεξη.
Blueberries
Αυτά να νόστιμα μπαλάκια είναι τρομερή πηγή βιταμινών και μάλιστα σε συμπυκνωμένη μορφή. Μια χούφτα από δαύτα έχουν όση θρεπτική αξία έχει μια τσάντα φρούτα και ταυτόχρονα γλιτώνεις ζάχαρη και θερμίδες.
Κουρκουμάς
Αυτό το αρωματικό μπαχαρικό δίνει μια εύκολη νότα εξωτικότητας στα πιάτα σου και ταυτόχρονα τα κάνει πιο υγιεινά. Ειδικά για όσους υποφέρουν από πόνους στις αρθρώσεις, ο κουρκουμάς είναι και παυσίπονο χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση του.
Κοινοποιήστε: