Αλμυρές, με υποψία γλύκας τετράγωνες «πιτούλες», με μπόλικα μπαχαρικά και μυρωδικά, που φτιάχνουν το Πάσχα στην Κύπρο. Γίνονται μικρές ή μεγάλες και τις σερβίρουν κομμένες σε φέτες.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1.250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 αβγά
- ½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
- ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
- ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- λίγη μαστίχα κοπανισμένη
- λίγο μαχλέπι κοπανισμένο
- ½ πρέζα αλάτι
- 1 κουτ. σούπας μαγιά σε σκόνη, διαλυμένη σε λίγο χλιαρό γάλα
- γάλα (όσο πάρει)
- σουσάμι για το πασπάλισμα
- 1 αβγό χτυπημένο ελαφρά με λίγο γάλα, για άλειμμα
Για τη γέμιση
- 1.250γρ. τυρί παφίτικο (ή μισό κεφαλοτύρι και μισό γραβιέρα Κρήτης) τριμμένο στον τρίφτη
- 1 χαλούμι τριμμένο
- 8-10 αβγά
- 10 κουτ. σούπας σιμιγδάλι χοντρό
- 1 κουτ. σούπας μαγιά φρέσκια (διαλυμένη σε χλιαρό νερό)
- 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
- μπόλικο δυόσμο ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Ανακατεύετε όλα τα υλικά της ζύμης σε λεκανίτσα και προσθέτετε ζυμώνοντας τόσο γάλα όσο χρειαστεί για να φτιάξετε μια μαλακή ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα και την αφήνετε σκεπασμένη με πετσέτα μέσα σε αλευρωμένο μπολ, μέχρι την επόμενη μέρα.
Ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης σε μπολ. Το μίγμα πρέπει να είναι αρκετά σφιχτό. Το σκεπάζετε και το βάζετε στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο και τη χωρίζετε σε έξι επτά τετράγωνα κομμάτια. Τοποθετείτε στη μέση κάθε κομματιού το 1/6 ή 1/7 της γέμισης και διπλώνετε τις τέσσερις πλευρές του φύλλου προς τα μέσα, χωρίς να καλύψετε τη γέμιση από πάνω.
Υγραίνετε τις γωνίες του φύλλου για να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο. Τις σκεπάζετε και τις αφήνετε σε χλιαρό μέρος μέχρι να φουσκώσουν.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Aλείφετε την επιφάνεια κάθε φλαούνας με το αβγό και τις πασπαλίζετε με μπόλικο σουσάμι. Ψήνετε τις φλαούνες στο φούρνο για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.
Κοινοποιήστε: