Η Φανουρόπιτα είναι μια παραδοσιακή πίτα που παρασκευάζεται κυρίως στην Ελλάδα προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου, του οποίου η γιορτή εορτάζεται στις 27 Αυγούστου. Ο Άγιος Φανούριος είναι ένας από τους αγαπημένους αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, γνωστός ως προστάτης των χαμένων αντικειμένων και των ανθρώπων που ζητούν τη βοήθειά του σε δύσκολες καταστάσεις. Η ιστορική ύπαρξή του αγνοήθηκε μέχρι και τον 14ο αιώνα, όταν ανακαλύφθηκε μια εικόνα του στην Ρόδο. Σύμφωνα με την παράδοση, η εικόνα απεικόνιζε τον άγιο ως νεαρό στρατιώτη που υπέστη 12 μαρτύρια για την πίστη του. Η εικόνα αυτή οδήγησε στην διάδοση της λατρείας του, με τους πιστούς να παρασκευάζουν φανουρόπιτες ως τάμα και ευχαριστήρια προσφορά για τις θαυματουργές του παρεμβάσεις.
Την ημέρα της γιορτής του, στις 27 Αυγούστου, συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Η συνταγή είναι απλή, αλλά γεμάτη πνευματική σημασία, καθώς αντιπροσωπεύει την ευγνωμοσύνη και την πίστη των ανθρώπων προς τον Άγιο Φανούριο.
Συνταγή για φανουρόπιτα
Υλικά:
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
- 1/2 φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζάνι σταφίδες
- 1 κουταλιά της σούπας κονιάκ (προαιρετικό)
- Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Εκτέλεση:
- Προθέρμανση φούρνου: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Προετοιμασία υγρών υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
- Προσθήκη αλεύρου και μπαχαρικών: Σταδιακά προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο στο μείγμα των υγρών υλικών, ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά.
- Προσθήκη ξηρών καρπών και σταφίδων: Προσθέστε τα καρύδια, τις σταφίδες, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού στο μείγμα και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ψήσιμο: Ρίξτε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί και ψήστε για περίπου 45-50 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα τοποθετήσετε στο κέντρο της πίτας.
- Σερβίρισμα: Αφήστε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς πριν τη σερβίρετε. Μπορείτε να την πασπαλίσετε με ζάχαρη άχνη για έξτρα γεύση.
Η Φανουρόπιτα είναι έτοιμη να την απολαύσετε! Είτε την προσφέρετε ως τάμα, είτε την απολαμβάνετε με τους αγαπημένους σας, είναι πάντα μια γλυκιά συνταγή που γεμίζει το σπίτι με άρωμα και ζεστασιά.
Κοινοποιήστε: