Φτιάχνουμε υπέροχες φακές γιαχνί με όλη τη γλύκα του καρότου και της πατάτας. Ένας εναλλακτικός και απολαυστικός τρόπος για να σερβίρουμε τα αγαπημένα μας όσπρια.
Υλικά
- 250γρ. φακές
- 2 δαφνόφυλλα
- 60ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 400γρ. πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
- 2 μεγάλα καρότα, σε ροδέλες
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- ½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή + μερικά φυλλαράκια φρέσκια
- 250ml χυμό ντομάτας
- ¼ κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
Στο συγκεκριμένο πιάτο ταιριάζει πολύ το μπαχάρι, οπότε αν σας αρέσει, προσθέτετε 2 κόκκους την ώρα που σοτάρετε τις πατάτες και τα υπόλοιπα λαχανικά.
Διαδικασία
Βήμα 1
Βάζουμε τις φακές με το ένα δαφνόφυλλο σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό να βράσουν για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να στραγγίξουν.
Βήμα 2
Στην ίδια στεγνή και καθαρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις πατάτες, τα καρότα, το κρεμμύδι και τα σκόρδα για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα μέχρι να ροδίσουν οι πατάτες και να βγάλουν το άρωμά τους το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Βήμα 3
Κατόπιν, προσθέτουμε τις φακές, την ξερή ρίγανη, το δεύτερο δαφνόφυλλο και πιπέρι, συνεχίζοντας το σοτάρισμα για μερικά λεπτά επιπλέον.
Βήμα 4
Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, το κύμινο, αλάτι και ζεστό νερό (όσο να καλύπτει τα υλικά) και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να βράσουν οι φακές. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
Βήμα 5
Όταν χυλώσει το φαγητό αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως, πασπαλίζοντας με λίγη φρέσκια ρίγανη.
Φωτογραφία – Food styling: Εύα Μονοχάρη – Funky Cook
Πηγή: olivemagazine.gr
Κοινοποιήστε: