Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες σε κυτταρικές σειρές και σε ζώα. Άρχισε η πρώτη μελέτη σε ανθρώπους.
Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα φάρμακο για τον καρκίνο το οποίο φαίνεται ότι εξουδετερώνει όλους τους συμπαγείς όγκους, αφήνοντας ανέπαφα τα υγιή κύτταρα.
Το φάρμακο στοχεύει μία πρωτεΐνη που υπάρχει στους περισσότερους τύπους καρκίνου. Η πρωτεΐνη λέγεται πυρηνικό αντιγόνο πολλαπλασιαζομένων κυττάρων (PCNA). Ο ρόλος της είναι να βοηθεί τα καρκινικά κύτταρα να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται.
Το νέο επίτευγμα θεωρείται σημαντικό διότι έως πρότινος οι επιστήμονες πίστευαν πως δεν υπάρχει τρόπος να καταπολεμηθεί η εν λόγω πρωτεΐνη.
Το νέο φάρμακο δοκιμάστηκε στο εργαστήριο σε 70 διαφορετικά είδη καρκινικών κυττάρων και ήταν αποτελεσματικό σε όλες τις περιπτώσεις. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονταν κύτταρα από καρκίνους:
- Του μαστού
- Του προστάτη
- Του εγκεφάλου
- Των ωοθηκών
- Του τραχήλου της μήτρας
- Του δέρματος
- Του πνεύμονα
Είναι η πρώτη φορά που ένα σκεύασμα δείχνει να είναι αποτελεσματικό έναντι όλων των μορφών καρκίνου, τονίζουν οι ερευνητές.
Το φάρμακο είναι προς το παρόν γνωστό με την κωδική ονομασία AOH1996. Το ανέπτυξαν επιστήμονες από το κέντρο City of Hope, ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα για τον καρκίνο των ΗΠΑ.
Η νέα έρευνα
Οι επιστήμονες δημοσίευσαν στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Chemical Biology τα έως τώρα αποτελέσματα από τις δοκιμές του στο εργαστήριο. Όπως αναφέρουν, το ερευνητικό (πειραματικό) μόριο σκότωσε επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα «διαταράσσοντας τον φυσιολογικό κύκλο της αναπαραγωγής τους».
Όπως εξήγησε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Linda Malkas, καθηγήτρια Μοριακής Ογκολογίας στο City of Hope, τα ευρήματα από τη δράση του ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Το φάρμακο φάνηκε να καταστέλλει τους καρκινικούς όγκους τόσο όταν χορηγήθηκε μόνο του, όσο και σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες.
Ήταν επίσης αποτελεσματικό και σε ζωικά μοντέλα στα οποία χορηγήθηκε. Επιπλέον δεν οδήγησε σε τοξικές αντιδράσεις. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός πως όταν εκτέθηκαν σε αυτό υγιή ανθρώπινα κύτταρα, δεν φάνηκε να επηρεάζει την δική τους αναπαραγωγική ικανότητα.
Οι ερευνητές από το City of Hope ανακοίνωσαν πως ήδη έχει αρχίσει η Φάση 1 των κλινικών δοκιμών, δηλαδή η δοκιμή του φαρμάκου σε μικρό αριθμό ασθενών.
Φωτογραφία: iStock
Πηγή: iatropedia.gr
Κοινοποιήστε: