Αντιμέτωπη με πλήθος υποθέσεων διαφθοράς του πολιτικού συστήματος και έντονων διακομματικών αντιπαραθέσεων για τις…
επιδιώξεις τους, αναμένεται να βρεθεί το επόμενο διάστημα η Βουλή.
Ήδη η εξεταστική επιτροπή που επεξεργάζεται τέσσερεις υποθέσεις στον τομέα της Υγείας, ολοκληρώνει το πόρισμά της, το οποίο θα πρέπει να έχει καταθέσει στην Ολομέλεια μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Μάλιστα στις 4 του προσεχούς μήνα, αναμένεται να δοθεί η «μητέρα των μαχών», καθώς θα δημοσιοποιηθεί και συζητηθεί το πόρισμα της πλειοψηφίας για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ζήτημα στο οποίο έχει «επενδυθεί» μεγάλο μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης των τελευταίων μηνών.
Ανεξάρτητα πάντως από τις πορισματικές αναφορές της επιτροπής για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών, τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει σε ειδική συνεδρίαση η Ολομέλεια. Εκείνη είναι δηλαδή που θα αποφανθεί αν και για ποιες υποθέσεις (μεταξύ των Ντυνάν, αρθροσκοπήσεις και ΚΕΕΛΠΝΟ εφόσον υπάρχουν ευθύνες) θα πρέπει να γίνει περεταίρω διερεύνηση από την ίδια τη Βουλή υπό την μορφή της προκαταρκτικής ή αν οι φάκελοι των υποθέσεων θα επιστρέψουν στην Δικαιοσύνη για να συνεχίσει τις έρευνες.
Σε κάθε περίπτωση, προκαταρκτική θα πρέπει μοιραία να συσταθεί στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου και του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγόνων C4I. Η επίμαχη συζήτηση θα οριστεί σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, αφού βέβαια προηγηθεί γραπτή σχετική πρόταση από τουλάχιστον 30 βουλευτές.
Η επιτροπή πάντως που θα συσταθεί θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα γνώριμο ουσιαστικά δίλημμα: αν θα πρέπει να εξετάσει η ίδια την δικογραφία και τη νέα κατάθεση Βασιλάκου ή να δηλώσει αναρμόδια επιστρέφοντας το φάκελο στη Δικαιοσύνη. Βάσει της πρόσφατης εμπειρίας από τη συζήτηση για την Novartis, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας (με το οποίο συνοδεύεται το διαβιβαστικό της δικογραφίας) δεν είναι στα λεγόμενα υπουργικά και επομένως ούτε παραγράφεται-βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος- ούτε γίνεται αντικείμενο διερεύνησης της ίδιας της Βουλής.
Έτσι, το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή τουλάχιστον είναι να συσταθεί μια προκαταρκτική-εξπρές που θα επιστρέψει την υπόθεση Παπαντωνίου στη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται πως δεν έχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις συναντίληψη γύρω από το ζήτημα, καθώς αρκετά κόμματα της αντιπολίτευσης, θεωρούν πως τόσο η απιστία όσο και η δωροδοκία (παθητική ή μη) γίνεται κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων και είναι αντικείμενο διερεύνησης από την ίδια τη Βουλή…
Παναγιώτης Τζανεττάτος
newpost.gr
Πηγή Φάκελος «Διαφθορά» στη Βουλή…
Κοινοποιήστε: