Η θρεπτική φάβα εκτός από ένα συνηθισμένο ορεκτικό μπορεί να σερβιριστεί κάλλιστα και ως κυρίως πιάτο σε συνδυασμό με καραμελωμένο συκώτι. Της ταιριάζει μοναδικά!
Υλικά
Για τη φάβα
- 250 γρ. φάβα
- 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
- 1 καρότο, χοντροκομμένο
- 1 δαφνόφυλλο
- 1.000 ml ζωμό λαχανικών ή νερό
- 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Για το συκώτι
- 4 λεπτές φέτες μοσχαρίσιο συκώτι
- 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
- 50 ml ξίδι βαλσαμικό
- 2 κουτ. σούπας μέλι
- 1 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
- 20 γρ. βούτυρο
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη
- λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Φάβα: Ξεπλένουμε με νερό τη φάβα και τη βράζουμε σε δυνατή φωτιά σε άφθονο νερό που βράζει για 20΄, ξαφρίζοντας συνεχώς με τρυπητή κουτάλα. Τη στραγγίζουμε. Σε καθαρή κατσαρόλα σοτάρουμε με το μισό ελαιόλαδο τη φάβα, τα κρεμμύδια, το καρότο, προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, το θυμάρι, πιπέρι, αλάτι και τον ζωμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 40΄-45΄ ή μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον ζωμό ή νερό κατά το μαγείρεμα. Όταν χυλώσει η φάβα ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την πολτοποιούμε σε μπλέντερ ή σε δόσεις στο multi.
Βήμα 2
Συκώτι: Αλατοπιπερώνουμε το συκώτι και σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε τις φέτες και τις σοτάρουμε για 3΄-4΄ από κάθε πλευρά. Αφαιρούμε τις φέτες από το τηγάνι και τις κρατάμε ζεστές. Προσθέτουμε στο τηγάνι το βαλσαμικό, το μέλι, το θυμάρι, το βούτυρο και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα. Βάζουμε πάλι το συκώτι στο τηγάνι κομμένο σε μέτρια κομμάτια, προσθέτουμε την κάππαρη, ανακατεύουμε για 1΄ και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Σερβίρουμε τη φάβα με το συκώτι, τη σάλτσα του και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη
Κοινοποιήστε: